«Οδός Αβύσσου, αριθμός 0»: Οι πρωταγωνιστές αποκαλύπτονται

0

Ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας λογοτέχνης των εφηβικών μας χρόνων, ο συγγραφέας που μας έμαθε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο πάντα διαχρονικός, κλασικός και αξεπέραστος «έρχεται» στο Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στη Σύρο για τρεις μόνο παραστάσεις.

Η εταιρία Γιατί Έτσι φιλοξενεί την παράσταση «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» (Παραγωγή: ΦΩΣ art) – μετά την 2ετη επιτυχία στο θέατρο OLVIO – που αγαπήθηκε από το κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των τριών παραστάσεων στο Θέατρο Απόλλων τη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 & ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ μίλησαν στο Cyclades24.gr.

 Ερώτηση προς τον ηθοποιό Χριστόδουλο Στυλιανού για το Cyclades24

  1. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το έργο «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0»,σημείωσε τεράστια επιτυχία.Ποια στοιχεία του έργου θεωρείτε ότι το έχουν κάνει τόσο αγαπητό στο κοινό;

 

Τo όνομα Μενέλαος Λουντέμης είναι νομίζω απο μόνο του ορόσημο στα γράμματα ,στη λογοτεχνία του τόπου μας…Κάθε τι που γράφει είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική παιδεία.Η “οδ’ος αβύσσου αριθμός 0”είναι από τα σπουδαιότερα έργα του. Ένα έργο που όλοι διαβάσαμε και αι συνεχίζουμε να διαβάζουμε γιατί είναι  ωμά ρεαλιστικό και έντονα ποιητικό …άφορά μία εποχή που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ,μια εποχή που πρέπει να πασχίσουμε για να μην ξαναζήσουμε…Μια εποχή που ο άνθρωπος εφτασε στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης …Καθήκον μας ειναι λοιπόν να το υπενθυμισουμε με κάθε τρόπο για να μην την ξαναζήσουμε…Και όπως λέει ο Μενέλαος Λουντέμης “όταν ο θάνατος γίνεται εύκολος , η ζωή γίνεται δύσκολη”.Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε αυτή την εποχή με ρεαλισμό και ελπίζω πως τα καταφέραμε…Είχαμε ένα σπουδαίο εργαλείο ,το κείμενο του Λουντέμη ,και μια υπεροχή διασκευή πιστή στο αρχικό κείμενο της Σοφίας Αδαμίδου.

Ερωτήσεις προς τον ηθοποιό Χάρη Μαυρουδή

  1. «Ένα τόσο μικρό νησί κρύβει τόσα μεγάλα εγκλήματα» (Ατάκα στο τέλος του έργου). Θεωρείτε ότι οι σκοτεινές μνήμες από τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί όλοι όσοι ήταν κρατούμενοι της Μακρονήσου, σηματοδότησαν το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης; Τι εδραιώθηκε από τότε μέχρι σήμερα κατά τη άποψή σας; 

Τα βασανιστήρια της Μακρονήσου έλαβαν χώρα την περίοδο λίγο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και του ελληνικού εμφυλίου που ακολούθησε αμέσως μετά. Βασανιστήρια γινόντουσαν στην Ελλάδα επίσημα μέχρι και το τέλος της στρατιωτικής χούντας. Βασανιστήρια ανεπίσημα γίνονται στην Ελλάδα (σε μεμονωμένες είναι αλήθεια περιπτώσεις) μέχρι και σήμερα. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ γίνονται βασανιστήρια μέχρι και σήμερα με άλλοθι το κοινό καλό! Οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν άλλαξαν μετά τη Μακρόνησο, και τα εμφύλια πάθη δεν έσβησαν. Σήμερα φυσικά έχουν αλλάξει πολλά και η παρουσία της ΕΕ εγγυάται σε ένα βαθμό τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως απέχουμε πολύ από το να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια ανεπιστρεπτί αλλαγή σελίδας. Δεν θεωρώ πως αυτή τη στιγμή διατρέχουμε κίνδυνο εμφυλίου, όμως φοβάμαι πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο αυταρχικών και ρεβανσιστικών πολιτικών στο μέλλον. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που ο φασισμός και η ακροδεξιά σηκώνουν κεφάλι στην Ελλάδα και φλερτάρουν ακόμα και με κυβερνητικές θέσεις.

 

  1. Πιστεύετε ότι ήταν συσπειρωμένοι τότε οι άνθρωποι; Πόσο διαφέρει η σημερινή εποχή που βιώνουμε από την τότε; Τι μήνυμα μεταφέρει το «Οδός Αβύσσου Αριθμός 0» στις επόμενες γενιές;

 

Οι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια είχαν αντιληφθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ο νεοέλληνας την ανάγκη συσπείρωσης. Ήταν μονόδρομος προκειμένου να επιβιώσουν. Μην ξεχνάμε πως από την επανάσταση μέχρι και το τέλος του εμφυλίου οι Έλληνες είχαν συνηθίσει στο να μάχονται για την επιβίωσή τους. Είχαν πραγματικές ανάγκες και όχι επίπλαστες όπως συμβαίνει σήμερα. Και ήταν πιο αλληλέγγυοι. Φυσικά μην κάνουμε το λάθος και εξιδανικεύσουμε εκείνες τις εποχές και εκείνη την κοινωνία. Δεν ήταν όλοι αλληλέγγυοι, ούτε όλοι καλοδέχτηκαν τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Όμως σήμερα θεωρώ πως είμαστε πιο αποξενωμένοι από ποτέ και πως ένα μικρότερο ποσοστό ανθρώπων βαδίζει με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη. Εδώ έρχεται και η σπουδαιότητα αυτού του έργου για να μας υπενθυμίσει τη δύναμη των ανθρώπων όταν στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Τη δύναμη των ανθρώπων όταν προσφέρουν ανυστερόβουλα αγάπη και συμπόνια προς τον άλλον. Στο έργο αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει την αλληλεγγύη, την πίστη στον άνθρωπο και τη δύναμη της αλλαγής. Την πίστη πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να υπερνικήσουμε εμπόδια και αδιέξοδα.

Ερώτηση προς τον ηθοποιό Δημήτρη Μαύρο

  1. Ο Γιώργης αποτελείται από ένα κράμα συνδυασμών ψυχικής δύναμης και σωματικής αντοχής, χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν έναν ισχυρό χαρακτήρα που μπορεί να αντεπεξέλθει σε πολλά δεινά. Μιλήστε μας λίγο για τον Γιώργη.

Ο Γιώργης είναι  πάνω από όλα ένας άνθρωπος με ισχυρή ιδεολογία. Είναι ιδεολόγος με την πλήρη σημασία της λέξης . Πιστεύει στις ιδέες του κι αυτό  είναι που του δίνει την μεγάλη δύναμη. Κέντρο του κόσμου του ,που ορίζεται  από τις ιδέες του , είναι ο άνθρωπος. Είναι ένας κομμουνιστής ταγμένος  στις αρχές  που αναδεικνύουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Έχει ψυχή καθαρή που τον οδηγεί να σκέφτεται το καλό των γύρω του πριν από το δικό του. Θα σώσει μαζί με τον Παναγή τον δεσμώτη του όταν αυτός κινδυνεύει να πνιγεί  μέσα στην βάρκα. Θα αντέξει τα βασανιστήρια αλλά δεν θα κυριαρχήσει το μίσος προς τον βασανιστή του. Αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει είναι η  εδραίωση των αρχών που αυτός πιστεύει. Γνωρίζει καλά  ότι αντέχοντας τα βασανιστήρια συνεισφέρει στην εκπλήρωση της επιθυμίας του για έναν δικαιότερο κόσμο. Στεναχωριέται για την μάνα του και την αδερφή του αλλά είναι αποφασισμένος να μην υπογράψει γιατί έχει αποδεχτεί ότι το κοινό καλό είναι πέρα από τα όρια του προσωπικού συμφέροντος. Οραματίζεται έναν κόσμο διαφορετικό και γνωρίζει ότι μόνο με αγώνα  μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Όλη του η φιλοσοφία περικλείεται στην  παρακάτω φράση: «Πονάμε άρα ζούμε….. Στον κόσμο αυτό, αν ήρθες μόνο για να μετρήσεις τα χρόνια σου και  να φύγεις, δεν έχεις να φοβηθείς από τίποτα. Ποτέ τον φρόνιμο άνθρωπο δεν τον πειράζουν… Μα αν είναι να χαθεί κάποτε αυτός  ο κόσμος από  τους φρόνιμους θα χαθεί.»

Ο Γιώργης είναι ένας άνθρωπος ολόκληρος. Ερωτεύεται, ζει, μάχεται, αγωνίζεται. Πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο και το διεκδικεί. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αντεπεξέλθει τα δεινά της ζωής. Δεν συμφωνείτε?

Ερώτηση προς τον ηθοποιό Στέλιο Γεράνη

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για την διαδρομή σας στο θεατρικό σανίδι μέχρι σήμερα; 

Αποφοίτησα από τη Δραματική Σχολή “Θεάτρου Τέχνης” Καρόλου Κουν. Είμαι 30 χρόνια  στο θεατρικό σανίδι και έχω ερμηνεύσει πολλούς διαφορετικούς και ενδιαφέροντες ρόλους μέχρι σήμερα. Μέσα από το θέατρο και τη συνεχή γνώση που παίρνεις  μέσα απο την μελέτη των κειμένων και των βιβλίων που διαβάζεις σου ανοίγει το μυαλό, σε βοηθάει να μπαίνεις εκ βαθέων μέσα στους ρόλους και πάνω απ’όλα να γίνεσαι όσο μπορείς καλύτερος άνθρωπος και να  να καλλιεργείς την ψυχή σου. Η εμπειρία για μένα στο θέατρο είναι όλη αυτή η μαγεία που σου προσφέρει. Χαίρομαι πολύ για αυτή την εξαιρετική θεατρική δουλειά την «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» που παίξαμε 2 χρόνια στην Αθήνα. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους συναδέλφους και όλους τους συντελεστές της παράστασης. Δουλέψαμε συλλογικά σε αυτό το θρυλικό βιωματικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη και μεταφερθήκαμε σε εκείνη την εποχή με τα βασανιστήρια της Μακρονήσου την περίοδο του Εμφυλίου. Μια υπέροχη διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου που κατάφερε να ενσαρκώσει με περιγραφικότατο τρόπο το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη.

           

Ερωτήσεις προς εταιρία «Γιατί Έτσι»

  1. Λίγα λόγια για την εταιρεία σας

Η εταιρία μας ιδρύθηκε με στόχο να καλύψει τη δίψα και το πάθος μας για το Θέατρο,τη Μουσική και την Τέχνη.Να προσφέρουμε στο Πολιτισμό του νησιού τη θεατρική μας γνώση και εμπειρία και μέσα από εμάς να γνωρίσει ο κόσμος την μαγεία αυτών των τεχνών.Οι συνεργάτες μας είναι επαγγελματίες καταξιωμένοι  στο χώρο του θεάτρου και της μουσικής.Για να πετύχουμε αυτό το σκοπό πραγματοποιούμε δράσεις όπως :Θεατρικές παραστάσεις,Μουσικές παραστάσεις,Παιδικές-σχολικές εκδηλώσεις,Θεατρικό και Μουσικό παιχνίδι,πάρτι γενεθλίων ανεξαρτήτου ηλικίας.Σε μια δύσκολη εποχή που ζούμε και τα πάντα γύρω μας αλλάζουν συνεχώς θέλουμε ακόμα να όνειρευόμαστε μέσα απο την Τέχνη,να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και να προσφέρουμε τη δική μας πινελιά στο Πολιτισμό της Σύρου.

 

  1. Πολλοί ηθοποιοί ,σκηνοθέτες και γενικότερα άνθρωποι του θεάτρου αναφέρουν συνήθως μία συγκεκριμένη θεατρική παράσταση που τους έκανε τρομερή εντύπωση ως το έρεισμα που τους ώθησε στην ενασχόληση τους στον καλλιτεχνικό χώρο. Η δική σας στροφή προς την τέχνη πως ξεκίνησε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε κάποια θεατρική παράσταση ως το έρεισμα για την ενασχόληση μου στο καλλιτεχνικό χώρο. Απο μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου που μου άρεσε να μεταμορφώνομαι αλλάζοντας ρόλους και να παίζω θέατρο στο σπίτι μόνη μου.Μεγάλωσα μέσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια καθώς η μητέρα μου είναι ζωγράφος και η επαφή μου με όλες τις μορφές των Τεχνών ήρθε απο πολύ νωρίς.Ήμουν σε θεατρικό εργαστήρι απο 9χρονών και  απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η μαγεία του θεάτρου με συνεπήρε. Ενιωσα τον απόλυτο έρωτα και πάθος για το θέατρο.Νομίζω ότι είναι μια αγάπη και ένα δέσιμο που απαξ και τη νιώσεις δεν μπορείς ποτέ να την ξεπεράσεις και να ζήσεις χωρίς αυτή.Καταλήγω λοιπόν ότι η πορεία μου δεν είχε καμιά στροφή προς την Τέχνη αλλά ήταν μια μεγάλη ευθεία που την ακολουθούσα απο παιδί μέχρι σήμερα.

  1. Μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο από τους Γιατί έτσι; Και πότε;

Έχουμε πολλές ετοιμασίες και σχέδια στα σκαριά για καινούρια πράγματα.Να αναφέρω εδώ ότι ειναι μεγάλη μας χαρά που φέρνουμε τη παράσταση «Οδός Αβύσσου,αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη στην υπέροχη διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία της Ρουμπίνη Μοσχωρίτη.Μια εξαιρετική παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς.Σε αγγίζει και σου δημιουργει συναισθήματα απόλυτης συγκινησης.Μετά την «Αβύσσου» λοιπόν στο πλαίσιο του Σύρος Πολιτισμός 2019 ετοιμάζουμε το διαχρονικό έργο «Το Νυφικό Κρεβάτι» του Jan de Hartog,φερνοντάς το στη σημερινή εποχή το Σεπτέμβριο του 2019.Παράλληλα ετοιμάζουμε μια μουσικοθεάτρικη παράσταση όπως την «Αιώνια Πάλη των 2 φύλων» που είχαμε πραγματοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβρη αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμη.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρασκευή 17/05: 21:00
Σάββατο 18/05: 21:00
Κυριακή 19/05: 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 15€
Μειωμένο: 12€
Ομαδικό: 10€
Προπώληση: 13€

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
www.ticketservices.gr & στο ταμείο του θεάτρου «Απόλλων» (τηλ. 2281085192)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
6936589580

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here