Η Ένωση Γονέων Σύρου για την συνάντηση με την Λαϊκή Συσπείρωση

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων με τους υποψηφίους στην Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22.05.2019 συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης με τον υποψήφιο Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικ. Καΐλη.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Π. Χρυσαφίδης και κοινή αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου – Σύρου Ερμούπολης και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κατά την συνάντηση το Δ.Σ. της Ένωσης ενημέρωσε την αντιπροσωπία της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ζητήματα που ιεραρχούν οι Σύλλογοι Γονέων, όπως εκπροσωπούνται θεσμικά από την Ένωση. Από πλευράς του Δ.Σ. της Ένωσης, επισημάνθηκε ότι κατά την άποψη του θεσμικού οργάνου των οι γονέων του νησιού, δεν μπορεί οι τοπικοί «άρχοντες» να στέκονται στις στενές αρμοδιότητες που τους κατανέμει η, συχνά προβληματική ή ανεπαρκής, νομοθεσία που διέπει τα τοπικά όργανα, καθώς οι θετικές προθέσεις κρίνονται από τις συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Έγινε εκτενής αναφορά :

α. Στην υποχρηματοδότηση των σχολείων του νησιού από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των αρμόδιων δημοτικών σχολικών επιτροπών, γεγονός που αναγκάζει τους (βαριά) φορολογούμενους γονείς να συνεισφέρουν οικονομικά, προκειμένου να λειτουργούν στοιχειωδώς τα σχολεία.

Στην ανάγκη να ενημερώνονται, σε ετήσια τουλάχιστο βάση, οι γονείς αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, για τις οικονομικές ανάγκες των σχολείων από την μία και τα διατιθέμενα κρατικά κονδύλια από την άλλη. Θέση της Ένωσης είναι ότι οι ενήμεροι πολίτες είναι βασική προϋπόθεση για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.

β. Στο θέμα της πολύπαθης μεταφοράς των μαθητών που αναδεικνύεται , κατά τον τρόπο που υλοποιείται στη Σύρο, από ανεπαρκής έως εν δυνάμει επικίνδυνη.

Για το θέμα αυτό η Ένωση επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την επίλυσή του, με όρους που να ανταποκρίνονται στην νησιώτικη πραγματικότητα: (ανεπαρκής / ανύπαρκτη / προβληματική συγκοινωνία, στενοί δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια ανεπαρκής, σε πολλές περιπτώσεις ορατότητα, δυσανάλογα αυξημένη κίνηση κατά τις ώρες προσέλευσης /αποχώρησης των μαθητών κ.α.). Επισημάνθηκε το απαράδεκτο της σχετικής νομοθεσίας (Κοινή Υπουργική Απόφαση αρ. 50025 ( ΦΕΚ Β 4217/26.09.2018)) που εκθέτει τους μαθητές ( ειδικά των μικρότερων ηλικιών) σε σοβαρούς κινδύνους. Τέλος τονίστηκε ότι η ασφαλής μεταφορά των μαθητών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δικαίωμα των παιδιών μας και όχι ως «παροχή» ή οικονομική ενίσχυση- επιδότηση των οιονδήποτε ιδιωτικών συμφερόντων.

γ. Για το θέμα της ανάγκης αντιμετώπισης των μεγάλων ανεπαρκειών των υποδομών στα σχολεία του νησιού μας ( παλιά προβληματικά κτήρια ), προβληματικές νεώτερες κατασκευές ( πχ ο θόλος στα Γυμνάσια) κ.α.

δ. Για το θέμα της διαρκούς στελέχωσης θέσεων εκπαιδευτικών με δήθεν αναπληρωτές ( δηλαδή εκπαιδευτικών λειτουργών που καλούνται, συχνά με απαράδεκτους όρους, να αναπληρώνουν μόνιμα κενά) πράγμα που σηματοδοτεί τουλάχιστο προβληματική παιδαγωγική αντιμετώπιση, παρά την εξαιρετική προσφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

ε. Για το θέμα της ανεπάρκειας δημοτικών χώρων άθλησης και πολιτισμού για την νεολαία του νησιού μας. Επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε ένα νησί με την πολιτιστική παράδοση της Σύρου να μην υπάρχουν δημοτικοί χώροι για τα παιδιά μας ( στέκι/α νεολαίας ) όπου να δίνεται η δυνατότητα ψυχαγωγίας αλλά και δημιουργικής έκφρασης στα παιδιά όλων. Δεν είναι δυνατό κάθε τέτοια δραστηριότητα να παρέχεται μόνο επί πληρωμή ( των ήδη βαριά φορολογούμενων γονιών) πράγμα που αφορά και στους ανεπαρκείς αθλητικούς χώρους, την ώρα που προωθούνται εμπορικά γεγονότα «αθλητικού τουρισμού». Τέλος από πλευράς Δ.Σ. της Ένωσής μας επισημάνθηκε ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα αφορούν τα σημαντικότερα σύμφωνα με μια πρώτη ιεράρχηση, καθώς η Δημόσια Παιδεία στην Σύρο ταλανίζεται από πλήθος προβλημάτων, όπως άλλωστε και στο σύνολο της χώρας μας, με ευθύνη των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών. Στόχος της Ένωσής μας είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των σχολείων μας από την Πολιτεία, σύμφωνα με την σχετική συνταγματική δέσμευση.

Από πλευράς των κ.κ. Καΐλη και Χρυσαφίδη έγινε αναφορά στις ενέργειες τους στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν, ενώ επιδόθηκε στο Δ.Σ. της Ένωσης τόσο το πρόγραμμα τις Λαϊκής Συσπείρωσης με τις σχετικές αναφορές στα θέματα παιδείας και νεολαίας γενικότερα καθώς και έγγραφη απάντηση στο υποβληθέν από πλευράς Ένωσης Γονέων υπόμνημα .

Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. ευχαρίστησε την αντιπροσωπία της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ανταπόκριση και γνωστοποίησε ότι θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη της Ένωσης.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here