“Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ είναι πρόκληση για όλους μας”

Η υποψηφιότητά του με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” του νυν Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού είναι από αυτές που συζητήθηκαν περισσότερο σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

Ο λόγος για τον Κομνηνό Στρογγύλη, ο οποίος στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε μέλος της ελάσσονος μειοψηφίας, ασκώντας πολλές φορές έντονη κριτική στην Δημοτική Αρχή, αλλά και τον ίδιο τον Δήμαρχο προσωπικά.

Ο κ. Στρογγύλης μίλησε στο cyclades24 γι’ αυτή του την απόφαση και επικεντρώθηκε στα νέα δεδομένα που φέρνει ο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ” στην τοπική αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι το νέο πλαίσιο επιτάσσει συνεργασίες και συμπράξεις, προσθέτοντας πως ο ίδιος το εφαρμόζει προεκλογικά με την απόφασή του να συμπορευθεί με την παράταξη του Γιώργου Μαραγκού.

Δείτε αναλυτικά τι ανέφερε ο κ. Στρογγύλης στην συνέντευξη του στο cyclades24:

1. Η υποψηφιότητά σας με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” είναι από αυτές που συζητήθηκαν περισσότερο σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να συμπορευτείτε με την παράταξη του Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού;

Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά σήμερα θα περιοριστώ στο να σας απαντήσω ότι βαδίζοντας στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 συναισθανόμενος την ευθύνη και το ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου στα νέα δεδομένα, του νέου νομοθετικού πλαισίου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», προχωρώ λοιπόν και κάνω ένα βήμα μπροστά, κάνω την εφαρμογή του σήμερα πράξη, προεκλογικά και όχι μετεκλογικά.

Οι όποιες συνεργασίες και συμπράξεις, που επιτάσσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, να εμφανιστούν πριν τις εκλογές και όχι μετά, που θα είναι κίνηση απροκάλυπτη πολιτικού πάρε-δώσε, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κομματικές υποψηφιότητες ανήκουν πλέον στο παρελθόν, η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της είναι πρόκληση για όλους μας. Το να συνεργάζεσαι και να συμφωνείς στα μεγάλα ζητήματα δεν είναι πλέον το αυτονόητο αλλά το ζητούμενο από τον κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη και την κάθε τοπική κοινωνία.

Το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο που επικρατούσε μέχρι σήμερα πλέον καταργείται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το νέο μοντέλο επιβάλλει συγκλίσεις και συνεργασίες, δίνει δύναμη στους εκλεγμένους όλων των παρατάξεων πλέον και όχι μόνο στην παράταξη της πλειοψηφίας, όποια και αν είναι αυτή.

Οι απλοί «θεατές» δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν πλέον πολιτική επιβίωση και τα κομματικά «παραμάγαζα» πρέπει να παραμεριστούν. Τα προβλήματα της Σύρου πρέπει να μας ενώνουν, δεν χρειάζονται παραταξιακές και κομματικές παρωπίδες, αλλά συνεργασία και λύσεις.

Τώρα όσο αφορά την υποψηφιότητα μου με τον συνδυασμό του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» πιστεύω ότι ο ίδιος αλλά και οι συνυποψήφιοι μου στη παράταξη διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά ικανά για να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα πλέον τα του δήμου μας για την επόμενη 4ετία και πιστεύω ότι αυτό το αντιλαμβάνεται και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχω μάθει να λησμονώ, κανείς για εμένα δεν είναι στο απυρόβλητο, πιστεύω στην κριτική σκέψη και έκφραση και έχω πάντα καλοπροαίρετη πρόθεση κάτι που πολλοί δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνονται.

2. Ως μέλος την ελάσσονος μειοψηφίας στην θητεία που ολοκληρώνεται, ασκήσατε έντονη κριτική στην Δημοτική Αρχή και τον ίδιο τον Δήμαρχο προσωπικά. Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι μπορεί να αλλάξει στη νέα θητεία εφόσον εκλεγεί και πάλι ο συγκεκριμένος συνδυασμός;

Η πολιτική μου παρουσία στο απερχόμενο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου πιστεύω ότι συνέβαλε στο να κατανοηθούν ζητήματα αλλά και αλλαγή συμπεριφορών και αντιλήψεων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, πάντα στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού. Θεωρώ ότι η κριτική πρέπει πάντα να υπηρετεί έναν σκοπό, να διαμορφώνει μια διαφορετική αντίληψη, να σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα και από άλλη σκοπιά και να μπορεί ο άλλος που δέχεται την κριτική να γίνετε ολοένα και καλύτερος.

Πρέπει να σας δηλώσω ότι τα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους στη Διοίκηση ήταν και για εμένα προσωπικά αποκαρδιωτικά. Φυσικά, για να είμαι δίκαιος, μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι επρόκειτο για μία νέα δημοτική παράταξη με πρωτοεμφανιζόμενους νέους ανθρώπους χωρίς να έχουν, οι περισσότεροι, εμπειρία και πείρα στην πολιτική σκηνή. Παρέλαβαν και κληρονόμησαν διαχρονικές παθογένειες και κρίσιμα ζητήματα «παγωμένα» επί δεκαετίες και πολλά άλλα που δεν είναι επί της παρούσης να σας αναφέρω.

Πιστεύω ότι στο δεύτερο μισό της θητείας τους προσπάθησαν πραγματικά για πολλά ζητήματα του νησιού μας και κατάφεραν να ανταπεξέλθουν θετικά και με επιτυχία σε αρκετά θέματα. Τολμώ να πω σήμερα ότι έχουν τη δυνατότητα, την όρεξη, την εμπειρία, τη διάθεση αλλά και τις ικανότητες να ολοκληρώσουν έργα σημαντικά και αναγκαία για το νησί μας.

3. Ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ενδέχεται να οδηγήσει σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την αυτοδιοίκηση (Η δημοτική αρχή να μην έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τοπικά συμβούλια να έχουν πρόεδρο άλλης παράταξης κλπ.). Θεωρείτε ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορέσει να λειτουργήσει και γενικά, αλλά και ειδικά για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης;

Θεωρώ ότι μπορεί να πετύχει και ευδοκιμήσει αυτό το μοντέλο υπό ορισμένες και απαραίτητες προϋποθέσεις, εξάλλου προσωπικά πιστεύω στη Συμμετοχική Δημοκρατία των Τοπικών Κοινωνιών, με προϋπόθεση πρώτη η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Μην ξεχνάτε ο καθρέπτης μιας τοπικής κοινωνίας είναι η αντιπροσώπευσή της δια των προσώπων που επιλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες, για να τους εκπροσωπήσουν και να αποφασίζουν σε όλα ζητήματα του τόπου τους.

Το πολιτικό παράδοξο, για παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι πολλά πρόσωπα υποψηφίων σήμερα αλλά και τα προηγούμενα 10-20 χρόνια, μπορεί και παραπάνω, να διεκδικούν και πάλι να έχουν θέση όταν θεωρείται από πολλούς συμπολίτες μας ότι όλα τα βασικά χρόνια προβλήματα της Σύρου παρέμειναν στάσιμα, άλυτα ή αν θέλετε πολλαπλασιάστηκαν επί των ημερών τους!!!

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, τα κριτήρια επιλογής και αντίληψης, η ευθύνη των επικεφαλής τους, η κοινωνική τους παρουσία, η εξωστρέφεια και η διάφανη παρουσία των υποψηφίων, η ικανότητα και οι γνώσεις, η ανιδιοτέλεια και η προσφορά όλων αυτών που θέλουν να ασχολούνται με τα κοινά είναι απαραίτητα.

Επίσης χρειάζεται η συνεχής προσπάθεια όλων και η συμμετοχή των πολιτών στη προσπάθεια της εκάστοτε δημοτικής αρχής διότι οι λογικές του παρελθόντος έχουν πλέον περάσει.

Τα προβλήματα πλέον είναι μπροστά μας και απαιτούν λύσεις και δράσεις και όχι αναζήτηση προσωπικών φιλοδοξιών, θεωριών, θα… θα.. πρέπει… αλλά και διάφορες φαντασιώσεις.

Διάλογος και συνεργασία σε καθαρές προγραμματικές συγκλίσεις από ΣΗΜΕΡΑ!

4. Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε στους δημότες της Σύρου ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου;

Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσω, θα ήθελα να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου και να τους ρωτήσω ‘’αλήθεια τί θέλετε από την αυριανή σας Δημοτική Αρχή; Τη συντηρητική διαχείριση της καθημερινότητας ή την ανανέωση της πολιτικής λογικής και αντίληψης, απεγκλωβίζοντας το νησί μας από τα χρόνια προβλήματα με ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό αναβάθμισης του με αρχή, μέση και τέλος; Υλοποίηση έργων απαραίτητων για το νησί μας για τις πραγματικές ανάγκες με ιεράρχηση υλοποίησης τους και φυσικά την ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας όλων των δημοτών;’’

Οι δημότες στις επικείμενες εκλογές πιστεύω ότι θα κρίνουν συντεταγμένα με βάση τα έργα που βλέπουν να υλοποιούνται ή έχουν προγραμματισθεί να γίνουν και θα στείλει ηχηρό μήνυμα στο ποιους εμπιστεύεται για να συνεχίσουν και την επόμενη 4ετία.

Ο Γιώργος Μαραγκός και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του θεωρώ ότι μπορούν πλέον να εγγυηθούν για τη δημιουργία της Σύρου που αξίζουμε πραγματικά.

Ζητούμενο όλων μας είναι ο κάθε πολίτης, επιχειρηματίας, συνταξιούχος, νέος αλλά και επισκέπτης, να έχει άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη ωφέλεια σε όλους τους τομείς.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here