«Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες είναι πολιτική Βαβέλ»

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Οικονομικών και εκ νέου υποψήφιου με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” Αλέξη Αθανασίου στο cyclades24

0

«Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες είναι πολιτική Βαβέλ»

Λίγες ημέρες πριν οι δημότες της Σύρου προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή της νέας Δημοτικής Αρχής Σύρου-Ερμούπολης, ο νυν αντιδήμαρχος οικονομικών και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” Αλέξης Αθανασίου μίλησε στο cyclades24.

Αρχικά, δεν αποδέχθηκε τον όρο “πρωτοκλασάτο στέλεχος”, επιλέγοντας να χαρακτηρίσει τον εαυτό του “μπαρουτοκαπνισμένο”. Αναφέρθηκε, με νοσταλγία θα λέγαμε, στην θητεία του στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, αλλά και στο ξεκίνημα της προσπάθειας από τον οποίο προέκυψε ο συνδυασμός “Η Σύρος που Αξίζουμε”.

Ως ο πλέον αρμόδιος, έδωσε την δική του οπτική για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα “βέλη” του κατά του συνδυασμού “Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο”, χαρακτηρίζοντάς τον “πολιτική βαβέλ” και τονίζοντας πως η Σύρος δεν έχει ανάγκη από… μαθητευόμενους μάγους.

1. Ξεκινήσατε την πορεία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση από το Δήμο Ποσειδωνίας, το 2014 ήσασταν μέλος του συνδυασμού «Η Σύρος που Αξίζουμε» που αναδείχθηκε Δημοτική Αρχή Σύρου-Ερμούπολης και τώρα είστε εκ νέου υποψήφιος στο πλευρό του κ. Γιώργου Μαραγκού ως ένα από τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη του συνδυασμού. Ένα σχόλιο για την μέχρι τώρα πορεία σας στα κοινά της Σύρου.

Δε συμφωνώ με τον όρο «πρωτοκλασάτος». Θεωρώ πως όλοι μας, εντός Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζουμε την εντολή που μας έδωσαν οι συμπολίτες μας. Άλλοι καλά κι άλλοι χειρότερα. Και κρινόμαστε γι’ αυτό καθημερινά.

Μια λέξη η οποία ίσως εκφράζει λίγο την κατάστασή μου είναι «μπαρουτοκαπνισμένος», μιας και όπως αναφέρατε είναι η τρίτη φορά που κατεβαίνω με σταυρό ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κι έχω περάσει σχεδόν όλα τα πόστα του Δήμου (πλην καθαριότητας, τεχνικών υπηρεσιών και τουρισμού).

Το “ταξίδι” αυτό από το 2006 έως σήμερα είναι πραγματικά συναρπαστικό, παρ’ όλες τις δυσκολίες ειδικά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ξεκίνησε με τον ενθουσιασμό, τον δυναμισμό και την άγνοια κινδύνου του πρωτάρη στον π. Δήμο Ποσειδωνίας όπου ξεκινήσαμε τεράστια έργα υποδομής για το μέγεθος του τότε Δήμου, τα σχεδιάσαμε και μερικώς τα ωριμάσαμε κατά τη θητεία μας την τετραετία 2007-2010.

Το Δημοτικό Σχολείο και η αποχέτευση Βάρης, τα δίκτυα ύδρευσης Ποσειδωνίας και Φοίνικα, η πλατεία του Φοίνικα, η επαναλειτουργία του δημοτικού ξενώνα Αγκαθωπών είναι μερικά από τα έργα και δράσεις που με κόπο μερικώς ωριμάσαμε στον π. Δήμο Ποσειδωνίας, ξεχάστηκαν από το 2011 έως το 2013 και τελικά ωρίμασε πλήρως η σημερινή Δημοτική Αρχή, με Δήμαρχο τον Γιώργο Μαραγκό, αδειοδότησε, προκήρυξε, υλοποίησε και υλοποιεί.

Στον Δήμο της Ποσειδωνίας θήτευσα, τα δύο πρώτα χρόνια (2007-2008), στην αντιπροεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, ήμουν μέλος σε διάφορες επιτροπές και συνέβαλλα κι εγώ με τις δυνάμεις μου στην ένταξη σημαντικών έργων, δράσεων και μελετών για το Δήμο.

Τα τελευταία δύο χρόνια (2009-2010) οι συνάδελφοί μου με τίμησαν με την ψήφο τους και μ’ εξέλεξαν στην προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για το 2010 ήμουν επίσης υπεύθυνος για τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου.

Από το 2011 έως το 2014 δεν προέκυψε ν’ ασχοληθώ με τον ενιαίο πλέον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης παρ’ όλο που ακούστηκε αρκετά το όνομά μου ακόμα και για υποψηφιότητα Δημάρχου. Από το 2012, ήμουν ένας εκ των πέντε που ιδρύσαμε τον συνδυασμό «Η Σύρος που Αξίζουμε» (οι υπόλοιποι Γ. Μαραγκός, Μ. Βουτσίνος, Γ. Παπαμανώλης και Ν. Νομικός), παλέψαμε, μας πίστεψε ο κόσμος και κερδίσαμε εμφατικά τις εκλογές του 2014.

Σήμερα, εντός του 2019, έχοντας θητεύσει σε 2 Αντιδημαρχίες (Διοικητικών και Οικονομικών), θεωρώ πως το ισοζύγιο είναι θετικό, όχι για μένα ή το συνδυασμό, αλλά για τον τόπο.

2. Ο συνδυασμός σας εκλέχθηκε με μεγάλο ποσοστό στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο η θητεία της Δημοτικής Αρχής συνοδεύτηκε με αποχωρήσεις αρκετών στελεχών, κάποιοι εκ των οποίων είχαν σημαντικό ρόλο. Που οφείλονται όλες αυτές οι αποχωρήσεις;

Κοιτάξτε, η τοπική αυτοδιοίκηση, εκτός από συναρπαστική, έχει και πολλές ναρκοθετημένες περιοχές, δυσκολίες, καθημερινό άγχος/στρες και οι πίκρες σε σχέση με τις χαρές είναι 10 προς 1. Προσωπικά είχα την τύχη να έχω πολύ καλούς δασκάλους και καθοδηγητές στον π. Δήμο Ποσειδωνίας και ήξερα ότι θ’ αντέξω και λόγω χαρακτήρα την πολύ μεγαλύτερη και δυσκολότερη προσπάθεια στον ενιαίο Δήμο.

Κάποιοι καλοί συνάδελφοι δεν άντεξαν τον καθημερινό αγώνα και το στρες ή μια προσωπική τους περιπέτεια, τους ανάγκασε σε παραίτηση. Γι’ αυτούς δεν έχω να πω κάτι και τους σέβομαι απεριόριστα.

Άλλοι είχαν δεύτερες και τρίτες σκέψεις με αποτέλεσμα να δημιουργούν εντάσεις, να είναι μονίμως διαφωνούντες παρ’ όλο που γινόταν συνεχώς το δικό τους, να μην έχουν υπομονή, να μην έχουν δώσει στίγμα της πολιτικής που θα εφάρμοζαν στον τομέα τους, να μην μπορούν να μοιράσουν 2 γαϊδάρων άχυρα, να δημιουργούν χάος και ανακατωσούρα με αποτέλεσμα να γίνονται ξένα σώματα μέσα στην παράταξη με την οποία εξελέγησαν.

Και τελευταία είδαμε και φαινόμενα μη ηθικών πολιτικών πράξεων, δηλαδή κάποιοι να θέλουν να είναι ενεργοί μ’ εμάς σε θέσεις ευθύνης και να πολιτεύονται με άλλους συνδυασμούς. Δηλαδή και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα γερή.

Οι διάφοροι «παπαγάλοι» λένε γι’ αυτά ότι για όλα φταίει η αλαζονεία, η έπαρση και η «ενός ανδρός αρχή» του Δημάρχου. Προσωπικά θα πω πως για όλα φταίει η δημοκρατικότητα και η υπομονή του Δημάρχου και της παράταξης που ανέχονταν αυτές τις «ύποπτες» συμπεριφορές.

Να ξέρετε πως όπου και να πάνε οι άνθρωποι αυτοί τα ίδια προβλήματα θα δημιουργήσουν. Ευτυχώς έφυγαν από εμάς και ησυχάσαμε. Και μιας και αναφέραμε τα συμπαθή γαϊδουράκια θα σας πω πως «παλιός γάιδαρος καινούρια περπατησιά δε μαθαίνει»!

3. Το 2017 αναλάβατε την «ηλεκτρική καρέκλα» του αντιδημάρχου οικονομικών, εν μέσω «πυρών» από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για σπατάλη και κακοδιαχείριση στα οικονομικά του Δήμου. Ποια είναι η δική σας άποψη για τα οικονομικά του Δήμου;

Όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει. ‘Η ότι το καρεκλάκι της Αντιπολίτευσης σου δίνει τη δυνατότητα να λες ανακρίβειες και να είσαι ανευθυνοϋπεύθυνος. Και τι δεν έχουν πει για τα οικονομικά του Δήμου.

Αναλάβαμε στη χειρότερη στιγμή της Ελλάδας, με capital controls, με κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, με την οικονομία πτωχευμένη, παγωμένα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τους εθνικούς πόρους, τον κόσμο στα κάγκελα και κάποιοι προφανώς απαιτούσαν να κολυμπάμε στο χρήμα. Κάποιες φορές τους ακούω και νομίζω πως ζούμε σε άλλη χώρα.

Αναλάβαμε τον Δήμο σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης σε όλους τους τομείς, με τους ΚΑΠ μειωμένους μεσοσταθμικά κατά 60%, τα παρακρατηθέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περίπου 500.000 ευρώ για το Δήμο μας) εδόθησαν από το Κράτος για τελευταία φορά στα τέλη του 2017, οι Δήμοι επιβαρύνθηκαν με ΕΝΦΙΑ κι άλλους φόρους και κρατήσεις, χάθηκε το μίσθωμα του Λατομείου της Lafarge, ξενοικιάστηκε ακίνητη περιουσία, ήρθαν ανεξόφλητες υποθέσεις του παρελθόντος μέσω δικαστικών αποφάσεων, κλπ.

Μπορώ να μιλάω ώρες για έσοδα που χάθηκαν λόγω της κρίσης. Κι όμως είμαστε ακόμα εδώ, που λέει το τραγούδι. Τονίζω ξανά, όπως κάνω στις τελευταίες συνεντεύξεις μου, πως ο Δήμος αυτός είχε να εισπράξει ΤΑΠ από το 2012 και καταφέραμε επί του προκατόχου μου, του φίλου Γιώργου Παπαμανώλη, αλλά και επί των ημερών μου, να δρομολογήσουμε την είσπραξη ΤΑΠ επτά ολόκληρων ετών, μισθώνουμε συνεχώς δημοτική περιουσία μέσω δημοπρασιών (Αστέρια, πρώην Αγορά, φούρνος Κουμαριανού, κλπ), διαχειριζόμαστε επ’ ωφελεία του Δήμου το έσοδο από τη διοικητική υποστήριξη της πολεοδομίας Μυκόνου, ενώ με τους συνεχείς επανελέγχους, μετά την επαναφορά της «βεβαίωσης ΤΑΠ», οι δημότες/πολίτες είναι αναγκασμένοι εκ του νόμου να περνούν από την υπηρεσία εσόδων για να κάνουν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσία τους (γονικές παροχές, αγοραπωλησίες, κλπ) και να προχωρήσουν.

Αυτό δημιουργεί στην υπηρεσία εσόδων δουλειά συνεχών επανέλεγχων και προκύπτουν συνεχώς παραπάνω τετραγωνικά τα οποία δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη, εις βάρος των υπολοίπων.

Επίσης, η ένταξη έργων/μελετών/προμηθειών σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ύψους 45.000.000 ευρώ στην πενταετία, δίνουν ανάσες στην τοπική μας οικονομία, δουλεύει κόσμος για τις εργολαβίες αυτές και δημιουργείται ο πολυπόθητος τζίρος τοπικά, που δεν υπήρχε όταν αναλάβαμε.

Τέλος, να πω πως πετύχαμε τους στόχους μας προς το παρόν και βαδίζουμε προς τις εκλογές με γεμάτο ταμείο, λιγότερες άμεσα απαιτητές υποχρεώσεις και καλή οικονομική υγεία. Αυτό δε σημαίνει σκορποχώρι, δε σημαίνει πως δε θα μπουν νέοι στόχοι, δε σημαίνει πως δεν έχουμε περιθώρια βελτίωσης, δε σημαίνει πως κάποιο «ατύχημα» τύπου ΚΕΚ Φερεκύδης δεν μπορεί να μας κλονίσει. Όλοι είμαστε σ’ εγρήγορση και επαγρύπνηση γιατί η οικονομική ζωή του Δήμου είναι καθημερινή πάλη.

Επιτρέψτε μου σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλους στο Δήμο διότι είναι συλλογική η προσπάθεια, αλλά κυρίως τους συνεργάτες μου στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών για την προσήλωση και την προσπάθειά τους και διότι έκαναν την «ηλεκτρική» καρέκλα του Αντιδημάρχου Οικονομικών να μη φαίνεται τόσο ηλεκτρική!

4. Ο νέος εκλογικός νόμος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής φέρνει νέα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ευνοώντας τις συνεργασίες, αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα (να μην έχει η Δημοτική Αρχή την απαιτούμενη πλειοψηφία, κλπ). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείτε ότι είναι εφικτό να υπάρξουν συνεργασίες ανάμεσα στους 4 συνδυασμούς που διεκδικούν το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης;

Πραγματικά, οι επιταγές που φέρνει το πρόγραμμα «Κλεισθένης» είναι οι συνεργασίες, οι προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ των δημοτικών συνδυασμών, η ευθύνη της ψήφου του κάθε δημοτικού συμβούλου γιατί όπως είπαμε πρωτύτερα η στάση ορισμένων αντιπολιτευόμενων έχει στοιχεία ανευθυνοϋπευθυνότητας και γενικά οι συναινέσεις.

Εδώ θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ο Κλεισθένης δε λέει πουθενά ότι πρέπει να φτιάξεις ένα δημοτικό συνδυασμό ο οποίος να είναι πολιτική «Βαβέλ» όπως ο συνδυασμός των Ανοιχτών Οριζόντων.

Τα ετερόκλητα κομματικοποιημένα στοιχεία που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο συνδυασμό (παλαιό ΠΑΣΟΚ, π. πρόεδροι και μέλη ΝΟΔΕ/Τοπικής ΝΔ, γραμματείς και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, Δράση, «αναρχοαυτόνομοι» αριστεροί, συνδικαλιστές, κλπ) δημιουργούν ένα μείγμα πολιτικά εκρηκτικό, δημιουργεί ασυνεννοησία, τσακωμούς και κομματικά καπελώματα πράγμα το οποίο απέχει πολύ από τις συναινέσεις και τη φιλοσοφία του Κλεισθένη.

Τρανό παράδειγμα η προχθεσινή «σπουδή» του Κυβερνώντος Κόμματος, ουσιαστικά να προσεταιριστεί τον συγκεκριμένο δημοτικό συνδυασμό με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες υποψηφίους να προσπαθούν ν’ αποτινάξουν το ζυγό, το μίασμα και τη ρετσινιά από πάνω τους.

Πώς θα συνεννοηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν έρθουν τα δύσκολα; Πώς διεκδικούν να διοικήσουν και ποια πολιτική δημοκρατικά θα «υπερισχύσει» στα ζόρικα θέματα του τόπου; Πώς θα ζητήσουν συναινέσεις εντός Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ μαλώνουν μεταξύ τους;

Κι ο δικός μας συνδυασμός, η Σύρος που Αξίζουμε, πολυσυλλεκτικότατος είναι, με τη μεγάλη διαφορά πως ακόμα και οι συνάδελφοι που συμμετέχουν σε τοπικές/νομαρχιακές επιτροπές κομμάτων ασπάζονται το πρόγραμμα και το όραμα του συνδυασμού ο οποίος έχει αρχή, μέση και τέλος, ενώ με το ξεκαθάρισμα στελεχών που έγινε στην τρέχουσα θητεία, έχουμε συνεννόηση, συνεργατικότητα και ομοιογένεια.

Σεβόμαστε την πολιτική ταυτότητα και αφετηρία όλων των συνυποψηφίων, δε διεκδικήσαμε, δε θέλουμε και δεν έχουμε χρίσμα από κανέναν. Μας έχουν πει ΝΔ, Ανελ, Συριζα, Ποτάμι, κλπ και κατηγορούν τον Δήμαρχο για το αυτονόητο, αντί να τον επαινούν. Ότι πάνω απ’ όλους και όλα είναι η Σύρος.

Θέλουμε την υποστήριξη των Συριανών δημοτών κι όχι των κομμάτων. Και υποχρέωσή μας ήταν να συνεργαστούμε θεσμικά με την εκλεγμένη ελληνική Κυβέρνηση, να τους σεβόμαστε και να διεκδικούμε συνεχώς για το καλό του τόπου.

Αστειευόμενος θα πω, να προσέξουν οι συνάδελφοι γιατί η #Επόμενη Μέρα θα γίνει σύντομα #Επόμενη Φαγωμάρα! Ο αχταρμάς, δηλαδή η κακή ανάμειξη των υλικών, δεν βοηθά και γενικότερα αντί να διευθετηθεί μια κατάσταση γίνεται άνω-κάτω και επικρατεί τελικά σύγχυση.

5. Κλείνοντας, τι θα θέλατε να πείτε στους δημότες της Σύρου ενόψει των εκλογών;

Ο κόσμος μας γνωρίζει σχεδόν όλους. Έχει τη σοφία, τη γνώση και την ωριμότητα να μας κρίνει. Γνωρίζει πολύ καλά πως η μεγάλη αλλαγή έγινε το 2014 και η προσπάθεια ισόρροπης ανάπτυξης του τόπου είναι κάτι παραπάνω από ορατή.

Η Σύρος δεν έχει ανάγκη από λόγια και θεωρίες, δεν χρειάζεται μαθητευόμενους μάγους, ούτε πρόσωπα που δεν έχουν το όραμα, το σθένος, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να χαράξουν ένα ξεκάθαρο δρόμο για το μέλλον.

Η Σύρος έχει ανάγκη από πράξεις, ρηξικέλευθες αποφάσεις, εμπειρία, τόλμη αλλά και συγκροτημένο πλάνο και σχεδιασμό. Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δυναμικά, λοιπόν, κοιτάζουμε μπροστά για τη Σύρο που Αξίζουμε!