Συνάντηση της Ένωσης Γονέων Σύρου με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για τα προβλήματα των σχολείων

1

Στο πλαίσιο της συναπόφασης της σύσκεψης ( 15.04.2019) του Δ.Σ. της Ένωσης μεεκπροσώπους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της Σύρου, για την επιδίωξη ενημερωτικών  συναντήσεων με τους Βουλευτές των Κυκλάδων καθώς και τους υποψηφίους στην Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 07.05.2019 συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης  με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων  κ. Γ. Λεονταρίτη.

Κατά την συνάντηση που διεξήχθηκε στο γραφείο του, το Δ.Σ. της Ένωσης ενημέρωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τα ζητήματα που ιεραρχούν οι Σύλλογοι Γονέων, όπως εκπροσωπούνται θεσμικά από την Ένωση, σε συνέχεια και της προαναφερόμενης σύσκεψης. Επισημάνθηκε από πλευράς του Δ.Σ. της Ένωσης ότι κατά την άποψη  του θεσμικού οργάνου  των  οι γονέων  του νησιού, δεν μπορεί  οι τοπικοί «άρχοντες» να  στέκονται στις στενές αρμοδιότητες που τους παρέχει η, συχνά προβληματική ή ανεπαρκής, νομοθεσία που διέπει τα τοπικά όργανα,  καθώς  οι θετικές προθέσεις κρίνονται από τις συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Έγινε εκτενής αναφορά :

α. Στην υποχρηματοδότηση των σχολείων του νησιού από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των αρμόδιων δημοτικών σχολικών επιτροπών, γεγονός που αναγκάζει τους (βαριά) φορολογούμενους γονείς να συνεισφέρουν  οικονομικά, προκειμένου να λειτουργούν στοιχειωδώς τα σχολεία.

Στην ανάγκη να ενημερώνονται, σε ετήσια τουλάχιστο βάση, οι γονείς αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, για τις οικονομικές ανάγκες των σχολείων από την μία  και τα διατιθέμενα κρατικά  κονδύλια από την άλλη. Θέση της Ένωσης είναι ότι οι  ενήμεροι πολίτες είναι βασική προϋπόθεση για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.

β.  Στο θέμα της πολύπαθης μεταφοράς των μαθητών που αναδεικνύεται , κατά τον τρόπο που υλοποιείται στη Σύρο, από  ανεπαρκής έως εν δυνάμει επικίνδυνη.

Για το θέμα αυτό η  Ένωση επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την επίλυσή του, με όρους που να ανταποκρίνονται στην νησιώτικη πραγματικότητα: (ανεπαρκής / ανύπαρκτη / προβληματική συγκοινωνία, στενοί δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια  ανεπαρκής, σε πολλές περιπτώσεις ορατότητα, δυσανάλογα αυξημένη κίνηση κατά τις ώρες προσέλευσης /αποχώρησης των μαθητών κ.α.). Επισημάνθηκε το απαράδεκτο της σχετικής νομοθεσίας (Κοινή Υπουργική Απόφαση αρ. 50025 ( ΦΕΚ Β 4217/26.09.2018)) που εκθέτει τους μαθητές ( ειδικά των μικρότερων ηλικιών) σε σοβαρούς κινδύνους. Τέλος τονίστηκε ότι η ασφαλής μεταφορά των μαθητών πρέπει  να αντιμετωπίζεται ως δικαίωμα των παιδιών μας και όχι ως «παροχή» ή οικονομική ενίσχυση- επιδότηση των οιονδήποτε ιδιωτικών συμφερόντων.

γ. Για το θέμα της ανάγκης  αντιμετώπισης των μεγάλων ανεπαρκειών των υποδομών στα σχολεία του νησιού μας ( παλιά προβληματικά κτήρια ), προβληματικές νεώτερες κατασκευές ( πχ ο θόλος στα Γυμνάσια) κ.α.

δ. Για το θέμα της διαρκούς στελέχωσης  θέσεων εκπαιδευτικών με δήθεν αναπληρωτές ( δηλαδή εκπαιδευτικών λειτουργών  που καλούνται, συχνά με απαράδεκτους όρους, να αναπληρώνουν μόνιμα κενά) πράγμα που σηματοδοτεί τουλάχιστο προβληματική παιδαγωγική αντιμετώπιση, παρά την εξαιρετική προσφορά  της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

ε. Για το θέμα της ανεπάρκειας δημοτικών χώρων άθλησης και πολιτισμού για την νεολαία του νησιού μας. Επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε ένα νησί με την πολιτιστική παράδοση της Σύρου να μην υπάρχουν δημοτικοί χώροι για τα  παιδιά μας  ( στέκι/α νεολαίας ) όπου να δίνεται η δυνατότητα ψυχαγωγίας αλλά και δημιουργικής έκφρασης στα παιδιά όλων. Δεν είναι δυνατό κάθε τέτοια δραστηριότητα να παρέχεται μόνο επί πληρωμή ( των ήδη  βαριά φορολογούμενων γονιών) πράγμα που αφορά και στους ανεπαρκείς αθλητικούς χώρους, την ώρα που προωθούνται εμπορικά γεγονότα «αθλητικού τουρισμού».

Από πλευράς του κ. Αντιπεριφερειάρχη έγινε αναφορά στις ενέργειες της Περιφέρειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν.

Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ., αφού ευχαρίστησε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την ανταπόκρισή του, τον  ενημέρωσε ότι θα γίνει άμεσα αποδέκτης, όπως και όλοι οι συνυποψήφιοί του, συγκεκριμένου υπομνήματος εκ μέρους της Ένωσης, όπου θα ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί των θεμάτων που τέθηκαν.