• Ανοιχτή συνέντευξη τύπου παρουσία φορέων για το θέμα της αμμοβολής.
  • Κατέθεσαν στα ΜΜΕ οκτώ επίσημες μετρήσεις με τα οποία διαψεύδουν τα όσα κυκλοφορούν περί “καρκινογόνου σκόνης”.
 
Σύσκεψη σε επίπεδο φορέων νησιού πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο την Τετάρτη την οποία συγκάλεσε το Εργοστασιακό Σωματείο των εργαζομένων και υπηρεσιακά στελέχη του ναυπηγείου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων του νησιού, όπως ο Καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Σύρου Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γαβαλλάς, ο δήμαρχος Σύρου, Γιώργος Μαραγκός, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκος Λειβαδάρας και Βαγγέλης Χαλκιάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου ο Ταξίαρχος Ι. Κανακουσάκης, ο λιμενάρχης Σύρου Γιάννης Βαμβακούσης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Τερψιχόρη κ.α.
Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν ο εργολάβος κ. Βασίλης Σαββίδης ως εκπρόσωπος της διοίκησης της επιχείρησης.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση των νέων μεθόδων και συστημάτων λειτουργίας του Νεωρίου, τα οποία είναι πολύ φιλικότερα προς το περιβάλλον, ενώ εναρμονίζονται πλήρως με τη νομοθεσία που καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας ναυπηγικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση σε βάρος μιας μικρής μειοψηφίας δημοτών που χρησιμοποιώντας τα social media, τοποθετούνται με συκοφαντικά σχόλια σε βάρος του Νεωρίου, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του Νεωρίου αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια Υγεία.
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε ο γ.γ. του Σωματείου, Μάρκος Ρηγούτσος και άλλα στελέχη του Νεωρίου. Όλοι τους διαβεβαίωσαν ότι με την έλευση της ONEX και του Πάνου Ξενοκώστα, εφαρμόστηκε η μέθοδος της υδροαμμοβολής σε ένα ποσοστό 80% των απαιτούμενων εργασιών στο ναυπηγείο, με αποτέλεσμα η όχληση και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος να έχε μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, κατά τις τοποθετήσεις τους, εξέφρασαν την απόλυτη και αμέριστη συμπαράστασή τους στη νέα διοίκηση του Νεωρίου και στους εργαζομένους, τονίζοντας ότι η νέα εποχή που ξεκίνησε για το ναυπηγείο αποτελεί μία από τις ισχυρότερες τονωτικές ενέσεις στην τοπική οικονομία του νησιού.

Τα στοιχεία των αναλύσεων διαψεύδουν και φέρνουν ανατροπές

Τα μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου παρουσίασαν τα στοιχεία των αναλύσεων που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, επτά στον αριθμό, για το θέμα της αμμοβολής, με τελευταίο τον δειγματοληπτικό έλεγχο στις 2 Απριλίου, στοιχεία που αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αμμοβολή δεν είναι καρκινογόνα και δεν έχει σχέση με την αμμοβολή χαλκού που την χρησιμοποιούν σε άλλα ναυπηγεία.

Τα στοιχεία προέρχονται από 8 διαφορετικές εταιρίες, ενώ μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η απάντηση του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (2008-2013), τα συμπεράσματα του οποίου αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι “Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών και αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν ικανοποιούνται οι γενικοί όροι που αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία για διάθεση μη αστικών αποβλήτων σε ΧΥΤΑ με αστικά απορρίμματα.Κατά συνέπεια κατά την άποψή μας το απόβλητο αμμοβολής που προάγεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα που ακολουθείται στα ναυπηγεία Νεωρίου, έχει την κατ’ αρχήν δυνατότητα να διατεθεί σε χώρους υγειονομικής ταφής αστικών απορριμάτων”.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται επίσης ότι οι τιμές που μετρήθηκαν βρίσκονται μέσα στα όρια που ορίζονται από τη νομοθεσία και μπορούν να χαρακτηριστούν ως αδρανές υλικό.

Έκαναν δε γνωστό ότι ακόμη και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για την βαφή των πλοίων είναι πλέον οικολογικά, οπότε οι όποιοι ισχυρισμοί ορισμένων κακοπροαίρετων ως προς την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της Σύρου.

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την επίδειξη του νέου συστήματος της υδραμμοβολής, καθώς και έγινε και σύγκριση με το παλιό τρόπο της αμμοβολής, την οποία επιλέγουν σύμφωνα με το κ. Σαββίδη οι εταιρίες.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του Εργοστασιακού

Φίλοι, φίλες, αγαπητοί συμπολίτες, αξιότιμοι ιεράρχες, φορείς και πολιτικοί του Νησιού μας, σήμερα 10-4-2019 και ημέρα Τετάρτη, αποφασίσαμε να καλέσουμε όλα τα Μ.Μ.Ε. και τους φορείς του τόπου μας και να απαντήσουμε στη λάσπη και στο ψέμα κάποιων λίγων, κατευθυνόμενων ανθρώπων, αποκαθιστώντας την αλήθεια και την πραγματικότητα. Λάσπη ραδιενεργή, λάσπη τοξική, λάσπη καρκινογόνα που δυστυχώς διοχετεύεται προς πάσα κατεύθυνση, από ανθρώπινους οχετούς που ζούνε ανάμεσά μας μολύνοντας τα μυαλά και τις ψυχές των καλοπροαίρετων πλην όμως ανενημέρωτων συμπολιτών μας.

Σήμερα με αποδείξεις και ονόματα, θα πάρουν τις απαντήσεις όλοι αυτοί που για ιδία συμφέροντα θέλουν το τέλος μιας τεράστιας σημασίας επιχείρησης για το Νομό, για το Νησί, για την Πατρίδα, για όλους μας. Ανθρώπινα μολυσμένα ερπετά με μίσος, με φθόνο, με ζήλια για τους συνανθρώπους τους, για την εργασία, για την προκοπή, την δημιουργία και την ανάπτυξη. Μίσος για μια βιομηχανία που στην 150 ετών διαδρομή της, μόνο έδωσε. Έδωσε μέσω της εργασίας έμμεσα και άμεσα χρήματα σε όλους τους συμπολίτες. Έδωσε συντάξεις στις μισές οικογένειες του νησιού μας.

Αγαπητοί συμπολίτες, επειδή εμείς μόνο να εργαστούμε θέλουμε για να ζούμε τις οικογένειές μας, παράλληλα χωρίς να ενοχλούμε κανέναν άνθρωπο και καμία επιχείρηση, έχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 μήνες σε συνεργασία με τον νέο επενδυτή και όλους τους διευθυντές μας, να ολοκληρώσουμε ένα ναυπηγείο που θα σέβεται την πόλη και όλους τους ανθρώπους, διότι και εμείς άνθρωποι είμαστε με οικογένειες και παιδιά. Προχωρούμε όλοι μαζί και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά για όσους θέλουν να βλέπουν:

Έχει μειωθεί η συχνότητα της σκόνης όταν εργαζόμαστε, κατά 90%, αντικαθιστώντας την με νέες τεχνολογίες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.
Έχει απομακρυνθεί το 40% του επί δεκαετιών συσσωρευμένου απορρίμματος αμμοβολής.
Έχει επισκευαστεί η δεξαμενή μας «Βιολαντώ» αλλάζοντας την εικόνα στην είσοδο της πόλης μας.

Και συνεχίζουμε, με την δεξαμενή «Ερμούπολις», τους γερανούς, τις κτηριακές εγκαταστάσεις, την ολοσχερή απομάκρυνση του απορρίμματος, έργα τα οποία είχαν να εκτελεστούν 40 χρόνια. Και όλα αυτά, μόλις σε 10 μήνες.

Κύριοι, τα έργα θα ολοκληρωθούν. Όντας απαίτηση όλων των εργαζομένων, οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν και στο προσεχές μέλλον θα έχουμε ένα ναυπηγείο πρότυπο, καθαρό, χωρίς να ενοχλεί κανέναν, και θα είναι μία επιπλέον ομορφιά για το Νησί μας. Συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που επιθυμούμε όλοι μας, την αρμονική συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ολοκληρωτική ανάπτυξη του τόπου μας και συμβάλλοντας επίσης στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, προβάλλοντας την 150ετή ιστορία του ναυπηγείου, που πρέπει να είναι ένα κομμάτι της γενικότερης ιστορίας και των αξιοθέατων του τόπου μας.

Θα θέλαμε μέσα από αυτήν την επιστολή μας, να δεσμευτούμε απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας, ότι είναι για μας σκοπός ζωής, το συντομότερο δυνατόν να μην ενοχλούμε κανέναν συνάνθρωπό μας στον τόπο μας. Όπου κι αν εργάζεται, ότι κι αν επαγγέλλεται. Θα θέλαμε να σταθούμε σε μία λέξη που πολλές φορές προαναφέραμε ανωτέρω. Την λέξη «Ενόχληση». Διότι όλους μας ενοχλούσε η σκόνη όταν πίναμε τον καφέ μας στην όμορφη παραλία της Ερμούπολης ή όταν κάναμε περίπατο με την οικογένειά μας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απερίσκεπτης πολιτικής των προηγουμένων διοικήσεων, να μην επενδύουν και η σκόνη να πλανάται στην ατμόσφαιρα ενοχλώντας όλους μας. Και εδώ θα θέλαμε να απευθυνθούμε χωρίς κανένα σεβασμό στους λίγους οχετούς ψέματος και λάσπης και με πολύ σεβασμό στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και να ρωτήσουμε:

Γιατί όλη αυτή η επίθεση;
Γιατί τώρα;
Γιατί πριν ολοκληρωθούν όλα τα έργα;
Γιατί αφού τα πρώτα σημάδια βελτίωσης είναι συντριπτικά ήδη ορατά;
Γιατί βομβαρδίζουν μετατρέποντας την ενόχληση όπως προαναφέραμε σε καρκίνο, σε ραδιενέργεια και σε τοξικότητα;
Με ποια στοιχεία κύριοι, απόβλητα της ζωής, αγωνιστές του πληκτρολογίου και του καναπέ, βομβαρδίζετε με αυτές τις λέξεις, γνωρίζοντας ότι λέτε ψέματα;

Εμείς με υπευθυνότητα σήμερα, αντιπαραθέτουμε απέναντι στην αθλιότητά σας, όλα τα στοιχεία εγγράφως προς τα Μ.Μ.Ε. και προς όλους τους φορείς του νησιού μας, και αποδεικνύουμε πως η ενόχληση αυτή δεν ήταν ποτέ, ούτε τοξική, ούτε ραδιενεργή, ούτε καρκινογόνα, αλλά ήταν μία ενόχληση που δεν έπρεπε να υπάρχει και ούτε και θα υπάρχει στο άμεσο μέλλον. Τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι οι αναλύσεις, οι μελέτες και τα πιστοποιητικά που παραθέτουμε, από 8 διαφορετικούς, πιστοποιημένους φορείς, με επικεφαλή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποδεικνύουν ότι η αμμοβολή, σε όποια μορφή και αν βρίσκεται, (χρησιμοποιημένη ή μη), δεν είναι τοξική, δεν είναι καρκινογόνα, δεν είναι ραδιενεργή, αλλά είναι ικανή ακόμα και να ταφεί στα ΧΥΤΑ χωρίς να επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα, διότι είναι ένα αδρανές ορυκτό πέτρωμα. Και δεν είναι φυσικά ικανό να επηρεάζει τα μυαλά μας και να μην δεσμευτούμε για άλλη μια φορά και τελευταία, ότι στο άμεσο προσεχές μέλλον αυτή η σκόνη δεν θα υπάρχει ολοκληρωτικά.

Επειδή υπάρχουν όπως προαναφέραμε οι λίγοι, 5-10 απίθανοι τύποι που κάτι πρέπει να έχουν μπερδέψει, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι το μίσος δεν είναι άποψη. Ο φθόνος δεν είναι άποψη. Η λάσπη δεν είναι άποψη, και επειδή το ψέμα μαζί με όλα αυτά έχει κοντά ποδάρια και δεν είναι άποψη, μία φράση τους ταιριάζει: «Επιτέλους Σκάστε…». Και αν θέλετε να έχετε άποψη, μπρος στο να κάνετε κακό, ασχοληθείτε με την αρρώστια και τα προβλήματά σας! Και ορθό είναι να δικαιούστε να μιλάτε, από τη στιγμή που θα φέρετε κάποιο χαρτί ή κάποια εξέταση επίσημου φορέα, που να αποδεικνύει ότι το δικό μας ελληνικό ορυκτό υλικό που χρησιμοποιούν τα Ελληνικά ναυπηγεία και οποιαδήποτε ναυπηγεία της Ευρώπης, είναι κάτι αντίθετο από αυτό που σας αποδεικνύουμε εμείς”.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here