Το Recognize and Change της Βαρδακείου Σχολής στο 1ο Γυμνάσιο, στο ΕΠΑΛ και στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ. – Λ. Σύρου

Οι Νέοι Εκπαιδευτές του διεθνούς έργου Recognize and Change της Βαρδακείου Σχολής ξεκίνησαν, για δεύτερη χρονιά, τα εργαστήρια σε σχολεία της Σύρου

0

Το Recognize and Change της Βαρδακείου Σχολής στο 1ο Γυμνάσιο, στο ΕΠΑΛ και στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ. – Λ. Σύρου

Οι Νέοι Εκπαιδευτές του διεθνούς έργου Recognize and Change της Βαρδακείου Σχολής, αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους πάνω στο θέμα «διαφορετικότητα και διακρίσεις», ξεκίνησαν για δεύτερη χρονιά, τα εργαστήρια σε σχολεία της Σύρου.

Για το 2019 τα εργαστήρια έγιναν στο 1ο Γυμνάσιο, στο ΕΠΑΛ και στο ΕΕΕΓΥ-Λ Σύρου. Η Βαρδάκειος Σχολή κατόπιν σχετικής αίτησης έλαβε την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΠΕΘ), για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Πρόκειται για δωρεάν βιωματικά εργαστήρια με τη μέθοδο peer to peer, με θέμα τις διακρίσεις και τη διαφορετικότητα. Στόχο έχουν την καλύτερη γνωριμία μεταξύ των μαθητών, την έκφραση και παρουσίαση χαρακτηριστικών τους και τη συζήτηση γύρω από θέματα αναγνώρισης, διαφορετικότητας και αποδοχής.

Στο τέλος κάθε εργαστηρίου οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και καλούνται (όσοι επιθυμούν) να δημιουργήσουν μικρά βίντεο σχετικά με το θέμα. Τα τρία πρώτα βίντεο θα βραβευθούν με το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ .

Αυτό θα γίνει αφού υποβληθούν όλα τα βίντεο στην πλατφόρμα του έργου (recognizeandchange.eu), όπου ο καθένας θα μπορεί να τα δει και στη συνέχεια να ψηφίσει βάσει των προτιμήσεών του.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στον περυσινό διαγωνισμό βραβεύτηκε ένα βίντεο του ΕΕΕΓΥ-Λ και δύο βίντεο από το τμήμα Α2 του ΕΠΑΛ. Προς τιμήν τους οι μαθητές δώρισαν τα 2 από τα 3 βραβεία τους (σύνολο 1.600 ευρώ) στο Απολλώνειο Κέντρο Αποκατάστασης που βρίσκεται ο συριανός μαθητής Δημήτρης Ρίζος.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, φιλοξενήθηκαν δύο νέοι εκπαιδευτές από το εξωτερικό (Βουλγαρία και Ρουμανία), οι οποίοι, στο πλαίσιο ανταλλαγής που προβλέπει το έργο, έμειναν για μία βδομάδα στη Σύρο.

Είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους νέους εκπαιδευτές της Σύρου, να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια μέσα στις τάξεις. Αντίστοιχα δύο νέοι εκπαιδευτές από τη Σύρο θα ταξιδέψουν μέσα στον Απρίλη στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια και για να αποκτήσουν εμπειρίες.

Θα μας βρείτε στο facebook και στο instagram (recognizeandchangegreece), καθώς και στην πλατφόρμα recognizeandchange.eu