«Η Ευρώπη είναι η πιο σίγουρη «γειτονιά» για την Ελλάδα»

Περιοδεία στη Σύρο πραγματοποίησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από υποψήφιους ευρωβουλευτές - Επίσκεψη στο Νεώριο και συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ

0

«Η Ευρώπη είναι η πιο σίγουρη «γειτονιά» για την Ελλάδα»

Περιοδεία στη Σύρο πραγματοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Θανάσης Χειμωνά, Μάρω Κακαβέλα και Γιώργο Κορκόβελο.

Ο κ. Θεοδωράκης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το ναυπηγείο του Νεωρίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης και στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του Ποταμιού, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το Ποτάμι ξεκίνησε πριν 5 χρόνια από μια παρέα ανθρώπων που δεν ήταν επαγγελματίες πολιτικοί. Είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα και περάσαμε από… τρικυμίες, ωστόσο είμαστε το μοναδικό κίνημα που ξεκίνησε από το μηδέν πολιτικά και έχει επιβιώσει από τόσες εκλογικές αναμετρήσεις».

Για τις ευρωεκλογές τόνισε τα εξής: «Πολλοί θεωρούν τις ευρωεκλογές ως μια πρώτη σύγκρουση πριν τις βουλευτικές εκλογές, κάποιοι μάλιστα τις χαρακτήρισαν ως μια μεγάλη δημοσκόπηση, κάτι που φυσικά είναι μεγάλο λάθος.

Το Ποτάμι είναι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό κόμμα, πάντα είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ξεκάθαρη ευρωπαϊκή ατζέντα και φτιάξαμε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με καταρτισμένους ανθρώπους.

Στην δημαγωγία και τον λαϊκισμό που επικρατεί εν μέσω της κρίσης, εμείς απαντάμε με ξεκάθαρες προτάσεις, δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε λύσεις «λιγότερης» Ευρώπης, είμαστε προσηλωμένοι σε λύσης «περισσότερης» Ευρώπης. Η Ευρώπη, παρά τα όποια προβλήματά της, είναι η πιο σίγουρη γειτονιά για την Ελλάδα».

Καλούμενος να σχολιάσει την δήλωση της Νικολίτσας Λίλης Αγγελοπούλου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), υποψήφιας ευρωβουλευτή και βουλευτή με το Ποτάμι παλιότερα, η οποία ανέφερε ότι το Ποτάμι έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να συμπορευτεί με τη Νέα Δημοκρατία, αρκέστηκε να πει το εξής: «Και μόνο που κάποιος αναφέρεται σε μας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει η ακροδεξιά, ενώ παράλληλα συντάσσεται με τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι άξιος σχολιασμού…»

Η επίσκεψη στο Νεώριο

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές είχαν επισκεφθεί το Νεώριο, όπου σε σχετική του ανάρτηση αναφέρει:

«Στη Σύρο γνώρισα ένα νέο είδος συνδικαλιστή.
Χειριστής γερανού και πρόεδρος του Σωματείου. Όχι του φραπέ και του γραφείου.

Γενικότερα η επίσκεψή μου στο Νεώριο Σύρου με εξέπληξε ευχάριστα. Εργαζόμενοι και διοίκηση, μια γροθιά, παλεύουν για την εκ νέου ανάπτυξη του ναυπηγείου. Μέσα σε ένα χρόνο κατάφεραν να υποδεχτούν 73 πλοία. Ο στόχος για το 2019 είναι τα 120.
Η συνέπειά τους στους χρόνους, οι ανταγωνιστικές τους τιμές και η «πάππου προς πάππου» τεχνογνωσία τους είναι τα πλεονεκτήματά τους.

«Αφήστε μας να δουλέψουμε» λένε ο Αντώνης Χατζαντώνης, ο Γιώργος Βασσάλος, ο Μάρκος Ρηγούτσος, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα του Σωματείου των εργαζομένων. «Δεν θέλουμε επιδόματα. Ευκαιρίες για δουλειά θέλουμε και τις δημιουργούμε».

411 εργαζόμενοι είναι σήμερα στη μισθοδοσία και μπορεί να διπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Ο Βασίλης Σαββίδης Γενικός Διευθυντής του Ναυπηγείου είναι αισιόδοξος περιμένοντας την νέα ιδιοκτησία του Πάνου Ξενοκώστα, να αναλάβει και τυπικά τα ηνία του ναυπηγείου.

Ο ελληνοαμερικανός Ξενοκώστας – με ενημερώνουν οι εργαζόμενοι – έχει ήδη δεσμευτεί να καταβάλει τα παλιά δεδουλευμένα των εργαζομένων (από 18 έως 25 μήνες ο καθένας). Παράλληλα προσπαθεί να διευθετήσει τα τεράστια χρέη που άφησε πίσω της η προηγούμενη διοίκηση. Είναι φανερό ότι ο Ελληνοαμερικανός πιστεύει πολύ στη δύναμη του ναυπηγείου, του μόνου που έχει διασωθεί στην Ελλάδα. Όλα τα άλλα, ως γνωστόν, θυσιάστηκαν από ανίκανους πολιτικούς, διεφθαρμένους «επενδυτές» και κομματικούς εργατοπατέρες. Θυσιάστηκαν και έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να βρεθεί με 35 ναυπηγεία εκεί που κάποτε είχαν μόνο 1.
Το Νεώρειο όμως ανασταίνεται.
Όπως λέει και ο Βαμβακάρης:
“Να ακούσουν όλοι οι Συριανοί/
βρε Σύρα μου τραγούδια/
με μεράκια να θυμηθούνε το παλιά/ βρε Σύρα μου/
να σβήσουν τα φαρμάκια”.»