“Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται”

Την Κυριακή 7 Απριλίου η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ, με ευκαιρία της επετείου της ηρωικής αντίστασης των υπερασπιστών των οχυρών της γραμμής Μεταξά και ιδιαίτερα των υπερασπιστών του Οχυρού ΡΟΥΠΕΛ, πραγματοποίησε στην Ερμούπολη τιμητική εκδήλωση στην πλατεία που βρίσκεται η προτομή του Διοικητή του ΡΟΥΠΕΛ αείμνηστου Απάνω-Συριανού Συνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου επισκόπου Σύρου πατέρα Πέτρου Στεφάνου μαζί με τον εφημέριο της ενορίας Ευαγγελιστρίας π. Νικόλαο Ρούσσο.

Ακολούθησε ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Λεονάρδο Παλαιολόγο και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του Δήμου, από της στρατιωτικές αρχές και τα σώματα ασφαλείας, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών και τους κατά τόπους Συνδέσμους Ελλήνων Καθολικών, η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Εφέτος συμπληρώθηκαν 78 χρόνια της ηρωικής αντίστασης των Ελλήνων μαχητών και υπερασπιστών των θρυλικών οχυρών της γραμμής των οχυρών Μεταξά.

Η Γερμανία βλέποντας την συντριβή της συμμάχους της Ιταλίας στην Αλβανία από τον Ελληνικό στρατό και τους κινδύνους ενός τέτοιου αποτελέσματος για την επικείμενη επίθεση της στην Σοβιετική ένωση αποφάσισε να τελειώσει κάθε αντίσταση στα Βαλκάνια.

Στις 6 Απριλίου 1941 χωρίς καμιά προειδοποίηση επιτέθηκε από την Βουλγαρία κατά της Ελλάδος με ισχυρότατε δυνάμεις , που αποτελούντο από 11 μεραρχίες, χιλιάδες πυροβόλα και περισσότερα από 1000 αεροπλάνα.

Τα οχυρά ανθίστανται παρά τις της συνεχείς επιθέσεις των Γερμανικών δυνάμεων.

Στο νευραλγικό οχυρό Ρούπελ διοικητής είναι ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος.

Γεννήθηκε την Άνω Σύρο το 1894 ένα από τα 11 παιδιά του Κάρολου Δουράτσου και της Ελπίδας Βακονδίου.

Έλαβε μέρος στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, στην Μικρασιατική εκστρατεία και την περίοδο 1940- 1941 η στρατιωτική ηγεσία του αναθέτει την διοίκηση του οχυρού ΡΟΥΠΕΛ όπου και έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία της πατρίδας.

7 και 8 Απριλίου οι Γερμανικές δυνάμεις με αμείωτη ένταση προσπαθούν να διασπάσουν την αντίσταση του Οχυρού ΡΟΥΠΕΛ με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και βαριές ζημιές στο πολεμικό υλικό τους.

Στις 9 Απριλίου 1941 οι Γερμανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην Θεσσαλονίκη αλλά ο θρυλικός Συνταγματάρχης με τους ηρωικούς μαχητές του ΡΟΥΠΕΛ συνεχίζουν να αποκρούουν τις επιθέσεις των Γερμανών. Οι Γερμανοί αποστέλλουν αγγελιοφόρους και ζητούν από τον Δουράτσο να παραδώσει το Οχυρό αφού πλέον δεν υπάρχει ελπίδα αφού η Θεσσαλονίκη κατελήφθη και οι Γερμανοί βαδίζουν προς Αθήνα.

Σαν νέος Λεωνίδας στα βουνά της Μακεδονίας ο θρυλικός Απάνω Συριανός διαμηνύει στον Γερμανό Διοικητή «ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ».

10 Απριλίου οι υπερασπιστές του οχυρού ενημερώνονται για την συνθηκολόγηση που έχει υπογραφεί και τους προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια και θλίψη. Η περαιτέρω συνέχιση του αγώνα κρίνετε πλέον μάταιη και άνευ ουσίας έτσι ο Διοικητής με μεγάλη του απογοήτευση υπέγραψε την παράδοση του οχυρού.

Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών του Ρούπελ θα μείνει για πάντα βαθειά στις καρδιές όλων μας αλλά και θα πρέπει να την λαμβάνουν πολύ σοβαρά όλοι όσοι αμφισβητούν τα δίκαια της Πατρίδας μας.

Αντώνης Σαλάχας Γεν, Γραμματέας Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Καλλιθέας

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here