Ο ονειρικός επιτάφιος στη Σαντορίνη! (video)

1

Το κορυφαίο πασχαλινό έθιμο της Σαντορίνης λαμβάνει χώρα στον Πύργο, ο οποίος φωτίζεται με τα διάσημα πια τενεκεδάκια που τοποθετούνται σχεδόν παντού, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό σκηνικό μέσα από το οποίο περνά ο επιτάφιος.

Το Πάσχα στην Σαντορίνη είναι μαγικό…Σε μαγεύει ο Πύργος που φλέγεται οι μυροφόρες που τραγουδούν. Σε μαγεύει η μυρωδιά απο τα πεντανόστιμα μελετίνια και οι εικόνες απο τοπία που σου κόβουν την ανάσα!

Ποτέ δεν χορταίνουμε την καρτποσταλική θέα της καλντέρας, ωστόσο αυτήν την εποχή θα της κάνουμε μια απιστία. Γιατί Πάσχα στη Σαντορίνη σημαίνει κυρίως Επιτάφιος στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στον Πύργο, ο οποίος τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ λάμπει από μακριά.

Περνώντας μέσα από χωράφια με άσπρο χώμα και παλιές κάναβες, φτάνουμε στο μεσαιωνικό χωριό, όπου η περιφορά του Επιταφίου περιβάλλεται από αληθινή κατάνυξη. Ο δρόμος, δεξιά κι αριστερά, στολίζεται με ντενεκεδένια λυχναράκια, τα οποία σχηματίζουν ένα ποτάμι από φωτιά που τρεμοπαίζει, οι μυροφόρες ψάλλουν και η μυρωδιά των ανοιξιάτικων λουλουδιών μπερδεύεται γλυκά με το λιβάνι.

Χιλιάδες φωτίτσες άναψαν για μια ακόμα χρονιά, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στις ταράτσες και τα σοκάκια του Πύργου, στη Σαντορίνη. Μεγάλο και το πλήθος που συνέρρευσε στο χωριό για να παρακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου μέσα σε μια πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το πολύ καλό video που ακολουθεί αποτελεί σύνθεση εναέριων και επίγειων λήψεων.

Εναέρια εικονολήψια: Aeromotion, Thanos Rivios Photography