Οι σταυροί προτίμησης στις περιφερειακές εκλογές σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

0

Καθορίστηκαν με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι σταυροί προτίμησης που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε ψηφοφόρος στις περιφερειακές εκλογές του Νοτίου Αιγαίου στις 26 Μαΐου.

Ειδικότερα, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει 13 εκλογικές περιφέρειες με 33 νησιά – δήμους στα οποία θα στηθούν κάλπες και αν συνυπολογιστούν σε αυτά οι μικρότερες νησίδες που αποτελούν στην ουσία δημοτική ενότητα ενός μεγαλύτερου νησιού και υπάγονται σε αυτά, τότε στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 40!

Δωδεκάνησα
Σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, έχει τέσσερις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες οι οποίες είναι οι εξής: 1. Ρόδου (στην οποία υπάγονται επίσης Μεγίστη (Καστελόριζο), Σύμη, Τήλος και Χάλκη) και εκλέγει 20 περιφερειακούς συμβούλους, 2. Κω (στην οποία υπάγεται η Νίσυρος) και εκλέγει έξι συμβούλους, 3. Καλύμνου (στην οποία ανήκει και οι νησίδες Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος και Ψέριμος) και συμπεριλαμβάνονται ακόμη στην Π.Ε. οι δήμοι Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Λειψών, Λέρου (με το Φαρμακονήσι) και Πάτμου (με τους Αρκιούς) και εκλέγουν συνολικά βάσει πληθυσμού πέντε συμβούλους, 4. Κάρπαθος – Κάσος. Από τη συγκεκριμένη ενότητα συμμετέχει στο περιφερειακό συμβούλιο ένας σύμβουλος.

Κυκλάδες
Στις Κυκλάδες υπάρχουν μεν περισσότερες εκλογικές περιφέρειες (σ.σ. εννιά), εκλέγουν όμως σαφώς λίγοτερους συμβούλους (19 έναντι 32 στα Δωδεκάνησα)! Πιο συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες είναι οι εξής: 1. Σύρου, 2. Άνδρου, 3. Θήρας (Σαντορίνης) στην οποία ανήκουν διοικητικά Ανάφη, Ίος, Σίκινος και Φολέγανδρος, 4. Κέας – Κύνθου, 5. Μήλου μαζί με τα νησιά Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος, 6. Μύκονος, 7. Νάξος και Μικρές Κυκλάδες (σ.σ. Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσα), μαζί με τον δήμο Αμοργού, 8. Πάρος, 9. Τήνος.

Αναλυτικότερα οι περιφερειακές ενότητες, ο αριθμός εδρών στο περιφερειακό συμβούλιο και οι σταυροί προτίμησης είναι οι εξής:

rodiaki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here