Την Τετάρτη 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σύρου από μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την διοργάνωση  ‘’ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΡΟΥ 2019’’.

Του Αντώνη Σολάρη

Από την πλευρά των μελών της Οργανωτικής επιτροπής έγινε ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου για την αναβίωση ενός θεσμού που τα παλαιότερα χρόνια ήταν ετήσιος και σιγά-σιγά ατόνησε και ξεχάστηκε.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί κατά την διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδας είναι εντυπωσιακές  και περιλαμβάνουν ομιλίες, χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, μοντελισμού, γελοιογραφίας και ζωγραφικής, προβολές, αναβιώσεις εθίμων, μουσικές βραδιές κ.α.

Σε αυτές θα συμμετάσχουν πολιτιστικοί Σύλλογοι από όλη τη Σύρο, ο  Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομείς Σύρου, μουσικοί και χορευτικοί όμιλοι, πρόσκοποι και εκπρόσωποι φορέων, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και όλα αυτά με την χρησιμοποίηση πολλών βεγγαλικών.


Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων οι διοργανωτές έχουν τοποθετήσει την ανάδειξη, επισκευή και αξιοποίηση του παλαιότερου και υψηλότερου Ελληνικού Φάρου που βρίσκεται στο νησί Διδύμη ή Γάιδαρος.

Ο φάρος του νησιού θεμελιώθηκε με βασιλική δαπάνη στις 25 Ιανουαρίου 1834 για το πρώτο έτος της βασιλείας του Όθωνα. Αρχιτέκτονας ήταν ο Βαυαρός Γιόχαν Ερλάχερ, ενώ κατασκευάστηκε από τη Γαλλική εταιρεία φάρων.

Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε ένα μέρος του φάρου. Επισκευάστηκε το 1948 και από τότε λειτουργεί εκπέμποντας ένα λευκό φωτισμό κάθε 2 λεπτά.

Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 29,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 68,3 μέτρα. Είναι ο πρώτος με περιστρεφόμενο μηχανισμό στο Αιγαίο και από τους σπανιότερους ελληνικούς τύπους με το φαρόσπιτο στο ισόγειο.


Από την συμμετοχή των αθλητών στον κολυμβητικό αγώνα «Ο υδάτινος δρόμος προς τον Φάρο και τον δρομικό που θα πραγματοποιηθεί πάνω στο νησί «Faros Challenge» καθώς επίσης και από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις οι διοργανωτές προσδοκούν έσοδα, για την χρηματοδότηση της μελέτης επισκευής  προκειμένου να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την υπηρεσία Φάρων για να αξιοποιηθεί.

Στην ενημέρωση έδωσαν το παρόν και έκαναν μικρές παρεμβάσεις για την σημασία της αναβίωσης της Ναυτικής Εβδομάδας αλλά και της ανάδειξης του ιστορικού φάρου και έκαναν κάλεσμα προς όλους για την στήριξη της προσπάθειας αυτής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Σύρου Δημήτρης Κοσμάς, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και των συνταξιούχων ναυτικών Γιώργος Μηλιός, ο Πρόεδρος του  εμπορικού Συλλόγου Ευάγγελος Αλεξανδρίδης. ο έφορος κολύμβησης του Ναυτικού Ομίλου Σύρου Γιώργος Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Δρομείς Σύρου». Σύντομη παρουσίαση της δημιουργίας της Ερμούπολης αλλά και του Φάρου έκανε η ιστορικός – αρχαιολόγος  Ευαγγελινή Γλυνού.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘’ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2019’’

ΣΥΡΟΣ, 16-23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

 

ΩΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΤΟΠΟΣ
08.00 Η εναρκτήρια κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον   Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου της Σύρου και προστάτη των Ναυτικών, με την Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής.

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

11.00 Δοξολογία, μετά τον Εσπερινό της Πεντηκοστής, χοροστατούντος του Σεβασμι sportcyclades24.gr/egkatastash-apinidwti-sto-dhmotiko-stadio-androy-seminario/ωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

11:45 Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Ναυτικούς, που έχουν χαθεί στη θάλασσα, προ του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.

Συμμετοχές: Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Πρόσκοποι Σύρου, Εκπρόσωποι  Φορέων

Υποδοχή πλοίων από τα ρυμουλκά του Ναυπηγείου, σκάφη Ν.Ο. Σύρου και σκάφη Ερασιτεχνών Αλιέων

ΛΙΜΑΝΙ
12.30 – 13.30 Εγκαίνια έκθεσης Φωτογραφίας στον Επιβατικό Σταθμό από ερασιτέχνες φωτογράφους της Φωτογραφικής Λέσχης Σύρου. ΛΙΜΑΝΙ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
21.00 – 22.30 Εκδήλωση για τη «Γιορτή του Πατέρα», με ποιήματα, τραγούδια της θάλασσας και βραβεύσεις.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι:  Άνω Σύρου – Γαλησσά – Χρουσσών – Ποσειδωνίας – Πελοποννησίων Σύρου και Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

 ΘΕΑΤΡΟ

ΑΠΟΛΛΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
20.00 Εγκαίνια έκθεσης «Μοντελισμού». ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
21.00 – 21.40 Ομιλίες στην Αίθουσα της Πινακοθήκης:

Θέμα Α1: «Κωπήλατα πλοία της Σύρου την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού και η εξέλιξη αυτών στην σύγχρονη Ναυτική ιστορία της Σύρου».

Ομιλήτρια και επιμελήτρια θέματος: Ευαγγελινή Γλυνού,  Ιστορικός – Αρχαιολόγος.

Θα προβληθεί πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό.

Θέμα Α2: «Τριήρης εν δράσει».

Ομιλήτρια και επιμελήτρια θέματος: Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, Συγγραφεύς – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
20.00 Εγκαίνια έκθεσης γελοιογραφίας του Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού, Τάκη Κυριτσόπουλου. ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ

‘’Γ. & Ε. ΒΑΤΗ΄΄

21.30 – 22.30 Διάπλους του λιμένα από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου με τραγούδια της θάλασσας. Βεγγαλικά θα χρωματίζουν τη λιμενολεκάνη του Λιμένα Ερμούπολης Σύρου κατά το διάπλου του Μουσικού Ομίλου Σύρου. ΛΙΜΑΝΙ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
21.00 – 22.00 Διάπλους λιμένα (βαρκαρόλα) από σκάφη ιδιοκτησίας ερασιτεχνών αλιέων. Λαμπαδηδρομίες από το Σύλλογο Δρομέων Σύρου και τους Προσκόπους Σύρου στη ζώνη του παραλιακού μετώπου. Βεγγαλικά θα χρωματίζουν την λιμενολεκάνη του Λιμένα Ερμούπολης Σύρου. ΛΙΜΑΝΙ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
20.00 Εγκαίνια Φωτογραφικής έκθεσης της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, από το 1821 μέχρι το 1945, με διακριτικό τίτλο: «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου». ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΥΡΟΥ
21.30 –  22.00 Χορευτικές παραστάσεις με  χορούς από το Παραδοσιακό Εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης». ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
20.30-21.30 Ομιλία της Προέδρου του Συλλόγου “ΑΓΚΥΡΑ”,  Φραγκίσκας  Μηλιού με θέμα: «Οι υπομονετικές γυναίκες των ναυτικών». Θα επακολουθήσουν χορευτικές παραστάσεις από ομάδα του «Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου». ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
19.00 – 20.30 Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων

19.00:  Εσπερινός Ιερού Ναού ‘’Αγίων Πάντων’’.

20:30:  Έναρξη εκδηλώσεων – Προσέλευση κοινού.

ΜΑΡΙΝΑ-ΛΑΖΑΡΕΤΤΑ
20.50 – 21.40 1. Ομιλία με Θέμα την Ιστορία της Ναυτικής εβδομάδος.

2. Ομιλία με θέμα την Ιστορία περιοχής Λαζαρέττων και την Ναυμαχία του Ηρωικού πλοίου «Ένωσις».

Κατά τις ομιλίες θα προβληθεί και θα ακουστεί σπάνιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, το οποίο για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση θα δει το φως της δημοσιότητας.

Ομιλητές: Ευαγγελινή Γλυνού και Παναγιώτης Κουλουμπής.

21.45 Αναβίωση – αναπαράσταση της Συριανής Φάκλας (Πυροφάνι)
22.00 – 22.20 Μουσικοχορευτική παράσταση από το Σύλλογο ‘’Η Σοφία της Παράδοσης ’’
22.30 Μουσική Βραδιά με θαλασσινό μενού
20:30 Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με αφετηρία την Πλατεία Μιαούλη, θα παιανίζει δια μέσου των Οδών Ελ. Βενιζέλου, Ακτής Εθνικής Αντιστάσεως έως Πλατεία Κανάρη, με επιστροφή μέσω της Ακτής Εθνικής Αντιστάσεως έμπροσθεν των coffee bar ‘’ΕΛΑΙΩΝ’’ & ‘’COCOON’’ και εν συνεχεία δια μέσου των ανωτέρω οδών θα επιστρέψουν στην Πλατεία Μιαούλη.
20.00 Παράλληλη εκδήλωση

Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
  ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
09.15 – 11.30 Ο Ναυτικός Όμιλος  Σύρου στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας διοργανώνει «Αγώνες Κολύμβησης Ανοικτής Θάλασσας (Open Water Swimming)».

Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή 23 Ιούνη 2019  με το διακριτό τίτλο «Yδάτινος Δρόμος για το Φάρο – Waterway to Faros».

ΛΙΜΑΝΙ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ &  ΝΗΣΟΣ ΔΙΔΥΜΗ (ΦΑΡΟΣ)
12.00 Ομιλία με θέμα τον «Στυλιανό Λυκούδη», ο οποίος ήταν εμπνευστής και Ιδρυτής της «Ελληνικής Υπηρεσίας Φάρων». Ομιλητής:  Παναγιώτης Κουλουμπής .

Έκθεση αρχείων του Φάρου της Σύρου από την Υπηρεσία Φάρων και το Πολεμικό Ναυτικό, παρουσία της ηγεσίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Φάρων και άλλων Φορέων του Πολεμικού Ναυτικού.

«ΝΕΩΣΟΙΚΟΣ» (ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ Ν.Ο. ΣΥΡΟΥ).
17.00 – 19.00 Δρομικό Γεγονός στη ν. Διδύμη (Φάρος) από τους Α.Π.Σ. Δρομείς Σύρου με την επωνυμία «FarosChallenge». ΝΗΣΟΣ ΔΙΔΥΜΗ
20.00 Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
21.00 Συναυλία Μπάντας Πολεμικού Ναυτικού με την συμμετοχή της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Βεγγαλικά θα χρωματίζουν την λιμενολεκάνη Λιμένα Ερμούπολης Σύρου.

ΛΙΜΑΝΙ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
Επισημάνσεις:

§      Επίσης κατά τη διάρκεια της «ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2019», το εργαστήρι Zωγραφικής του «Λυκείου Ελληνίδων  Σύρου», θα εκθέτει έργα των εκπαιδευομένων με “Ναυτικά Θέματα” στις βιτρίνες των καταστημάτων της Ερμούπολης.

§      Επίσης κατά την διάρκεια της ‘’ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2019’’, θα επιτρέπετε η ξενάγηση στους χώρους την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου (Α.Ε.Ν. Σύρου)

 

Το Τελικό Πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί ως προς τον τόπο και χρόνο πραγματοποίησης των εκδηλώσεων.

 

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here