19ο Σεμινάριο και Βραδιές Χορού στην Αριδαία με Άρωμα Παράδοσής…

0
Αριδαία
Τελικά, μόνο αν κάποιος συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο παραδοσιακών χορών, όπως αυτό που διοργανώθηκε από τον Λ.Ο Άλμωπες στο Λουτράκι Αριδαίας, μπορεί να αισθανθεί με όλο του το είναι την μοναδικότητα και την μαγεία της ελληνικής παράδοσης. Ένα 3ημερο, όπου ζούσες -από το πρωί που ξεκινούσαν τα σεμινάρια μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας με τα γλέντια- τον παλμό όλης αυτής της τεράστιας διοργάνωσης, που λέγεται «Σεμινάρια και βραδιές χορού» στο Λουτράκι Αριδαίας και που διοργανώνεται κάθε χρόνο εδώ και 19 χρόνια!!!
 
Χοροδιδάσκαλοι, Χορευτές και λάτρεις της πλούσιας, ανεκτίμητης ελληνικής παράδοσης, από κάθε γωνιά της Ελλάδας μας, από την Κύπρο, από την Ευρώπη με Έλληνες που ζουν εκεί αλλά και ξένους που θαυμάζουν την Ελλάδα και τις παραδόσεις της, συγκεντρώθηκαν το 3ημερο της 25ης Μαρτίου, για να διδαχτούν και να διασκεδάσουν με παραδοσιακούς ρυθμούς.

 
Στο 19ο Σεμινάριο συμμετείχαν καταξιωμένοι εισηγητές του χώρου της παράδοσης, γνώστες του παραδοσιακού χορού, με συστηματική έρευνα της περιοχής που δίδαξαν.
 
Η διδασκαλία περιλάμβανε χορούς με χορούς της Πελοποννήσου (ταμπαχανιώτικα) από το Χρήστο Γιαννόπουλο, χορούς της Μ. Ασίας από το Χρήστο Θεολόγο, χορούς της Φλώρινας με το Βασίλη Δημητρόπουλο και φυσικά με Μακεδονικούς χορούς από την περιοχή της Πέλλας απο τους Πέτρο Σέλκο και Γιαννη Γκιώση.
 
Η επιστημονική επάρκεια των εισηγητών, το υψηλό επίπεδο των καταρτιζομένων και η άρτια οργάνωση, σηματοδότησαν την μεγάλη επιτυχία του 19ου σεμιναρίου παραδοσιακών χορών.
Αν συνυπολογίσουμε δε και την εντυπωσιακή συμμετοχή χορευτριών και χορευτών από πολλές περιοχές της χώρας μας και του εξωτερικού, καθίσταται σαφές ότι το σεμινάριο πέραν του θεσμικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει πλέον, αποτελεί μια κορυφαία εκδήλωση της πόλης με διαχρονικό αλλά και υπερτοπικό χαρακτήρα.
Φυσικά απ αυτή τη μεγάλη συνάντηση δε θα μπορούσε να λείπουν οι χοροδιδάσκαλοι Νίκος και Γιώργος Σολάρης και Μαρία Φραγκογιάννη και το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου ”Άρωμα Παράδοσης”, το οποίο στα πλαίσια του σεμιναρίου διοργάνωσε εκδρομή για τα μέλη του στο μαγευτικό Λουτράκι Αριδαίας.
Περίπου 65 άτομα κάθε ηλικίας βρέθηκαν και γνώρισαν τις ομορφιές της Πέλλας με την συνδρομή του Συριανού ταξιδιωτικού πρακτορείου ”Στεφάνου travel”.
Οι Συριανοί έδειξαν να απολαμβάνουν κάθε τους λεπτό στη περιοχή συμμετέχοντας ενεργά στο ”19ο σεμινάριο και βραδιές χορού”
Η ολοκλήρωση του 19ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών άφησε μία εικόνα ικανοποίησης καθώς οι γνώσεις που συλλέχθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες ήταν σημαντικές ενώ και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιμελώς τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες.
Από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του σεμιναρίου αποτέλεσε μία επιβεβαίωση της όλης προσπάθειας που καταβάλουν οι Αλμωπες για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι θετικές αξιολογήσεις από όλους τους συμμετέχοντες αποτελούν υπόβαθρο για τη διοργάνωση του σεμιναρίου σε βάθος πολλών ετών.
 
Και τι να πει κανείς για τους ανθρώπους που χάρη σε αυτούς μπορέσαμε και ζήσαμε αυτή την εμπειρία. Ο χοροδιδάσκαλος, ο Πέτρος Σέλκος, η ψυχή του σεμιναρίου, που εδώ και 19 χρόνια το διοργανώνει το σεμινάριο στο Λουτράκι Αριδαίας. Μαζί του, ο άλλος χοροδιδάσκαλος, στενός συνεργάτης και κουμπάρος, Γιάννης Γκιώσης,.
 
Πίσω από μία μεγάλη διάκριση και επιτυχία βρίσκεται η οικογένεια , ο γιος του Πέτρου, ο Γιάννης Σέλκος αλλά και τα ”γκιωσάκια”, χορευτές και εξαιρετικοί μουσικοί, του συγκροτήματος «Καρατζοβίτες» και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι το ρητό λέει πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα, μια ήρεμη θηλυκή δύναμη, η κα Άννα, σύζυγος του Πέτρου Σέλκου.
 
Φυσικά σεμινάριο παραδοσιακών χορών χωρίς γλέντι….δεν υφίσταται. Έτσι λοιπόν συμμετείχαν οι: ΜΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ, ΗΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ και ΧΡΥΣΟΔΑΚΤΥΛΟΙ, ΚΑΡΑΤΖΟΒΙΤΕΣ οι οποίοι διασκέδασαν με το καλύτερο τρόπο τους συμμετέχοντες.
Το Δ.Σ του Παραδοσιακού εργαστηρίου Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» ευχαριστεί θερμά την πρόεδρο του Λαογραφικού ομίλου Αριδαίας «ΟΙ ΑΛΜΩΠΕΣ», το Πέτρο Σέλκο και Γιάννη Γκιώση καθώς και όλους τους εκδρομείς που διένυσαν οδικώς 562 km και 70 ναυτικά μίλια, για να φτάσουν στην όμορφη Πέλλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here