Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ελεύθερη διάδοση της γνώσης λαμβάνει χώρα  στην περιοχή «Ατελιού» της Βάρης στην Σύρο.

Το Πολιτιστικό Κίνημα των Μικρών Ελεύθερων Βιβλιοθηκών που ξεκίνησε πριν από χρόνια στην Αμερική έφτασε ως ιδέα και στη χώρα μας.

Ήδη μερικές έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στο νησί μας, τη Σύρο.  Αγροικία Ρούσσου, ΚΔΑΠ κλπ.

 

Οι μικροβιβλιοθήκες αυτές είναι ένα  ανταλλακτήριο βιβλίων,  μια κοιτίδα πολιτισμού που μπορεί να υπάρχει σε χώρους όπου πηγαινοέρχεται κόσμος και οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση. Δηλαδή να παίρνει ένα βιβλίο, να το ξεφυλλίζει, να το διαβάζει και να το επιστρέφει. Επίσης  μπορεί να φέρει ένα βιβλίο, το οποίο  έχει διαβάσει και αγαπήσει και θέλει να το μοιραστεί με άλλους.

Το σύνθημα είναι:  Πάρε ένα Βιβλίο, Διάβασε το, Επίστρεψε το, Φέρε ένα δικό σου.

Εμείς τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης στο “Τρεχαντηράκι της ελπίδας” προωθούμε την ιδέα γιατί μας αρέσουν τα βιβλία,  ο κόσμος τους, ο θησαυρός τους και  η μαγεία τους και θέλουμε και σεις οι μεγάλοι να τα γνωρίσετε, να τα αγαπήσετε και να μπουν στην καθημερινότητά σας ως ευχαρίστηση και απόλαυση. Γι αυτό λοιπόν σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε αρχικά  μια   Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη εδώ στο Τρεχαντηράκι  . Αν  έχετε κάποιο βιβλίο όχι απαραίτητα για μικρούς μόνο αλλά και μεγάλους  ,ώστε  κάθε επισκέπτης ή περαστικός από το Τρεχαντηρακι να μπορεί να δανειστεί, ή να φέρει κάποιο βιβλίο που έχει διαβάσει και δεν το θέλει, είναι ευπρόσδεκτο

Την απάντησή σας την περιμένουμε στο Άννα Ρούσου 6974938415 Ελπίδα Ρηγούτσου 6906578708

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

 

 

 

Το  πολιτιστικό κίνημα Little Free Library, LFL, ελεύθερες μικρές βιβλιοθήκες,  μικροβιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες του δρόμου, είναι ξύλινα σπίτια γεμάτα βιβλία, προσιτά σε όλους. Τοποθετούνται οπουδήποτε  οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει την πόρτα των σπιτιών αυτών  και να δανειστεί ένα βιβλίο με την προϋπόθεση να το επιστρέψει ή να το αντικαταστήσει με ένα άλλο.

Η ιδέα  ήρθε  απο τις ΗΠΑ.  Ο Todd Bol το 2009  κατασκευασε το πρώτο ξύλινο σπιτάκι με τις λέξεις «δωρεάν βιβλία», στο Hudson (Wisconsin), στη μνήμη της μητέρας του Esther, καθηγήτριας- αναγνώστριας. Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας τόπος  στον οποίο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μοιραστεί τα αγαπημένα του βιβλία. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν τόσο επιτυχημένη, που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλες τις ΗΠΑ και από κει σ ολόκληρο τον κόσμο.

Η μικρή ανοιχτή βιβλιοθήκη σκοπό  έχει  την προώθηση της ανάγνωσης και του πολιτισμού, την ενθάρρυνση των πολιτών να μοιράζονται τα βιβλία που αγαπούν και να ανταλλάσουν απόψεις και εμπειρίες ανάγνωσης. Είναι πολλά μικρά κέντρα διάχυσης της γνώσης και συγχρόνως, κοινωνικοποίησης των ανθρώπων αλλά και των γενεών.

 

Οι πολίτες αντιδρούν με ενθουσιασμό, σταματούν να ξεφυλλίσουν, να διαβάσουν και να πάρουν ένα βιβλίο, τα παιδιά έρχονται κοντά στην ανάγνωση μ έναν πρωτότυπο τρόπο καθώς περιεργάζονται τα βιβλία, γονείς  διοργανώνουν πικνίκ γύρω από τη Μικρή Βιβλιοθήκη και κάνουν την ανάγνωση  διασκέδαση.

Ναι, είναι καλό να βρίσκουμε βιβλία  οπουδήποτε.

Απλά βάλτε την πρώτη πέτρα, κάνετε το πρώτο βήμα, και στη συνέχεια  η ίδια η κοινότητα, οι γείτονες, οι ενώσεις, τα σχολεία, η εκκλησία, οι επιχειρηματίες, οι φορείς, οι σύλλογοι, θα συνεχίσουν να χτίζουν, λέει ο Todd Bol.

Οι μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες δημιουργούν θετικά πρότυπα σε τοπικό επίπεδο και γι αυτό είναι   τόσο επιτυχημένες. Βέβαια αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με τις δημόσιες βιβλιοθήκες οι οποίες είναι αναντικατάστατα κέντρα γνώσης. Οι ιδιοκτήτες ονομάζονται διαχειριστές. Με ευφάνταστες δράσεις προωθούν την ιδέα τους. Είναι ένας μοναδικός  και ισχυρός τρόπος ψηφιακής αποτοξίνωσης, όχι βέβαια  αντί τεχνολογικό κίνημα, που  φέρνει ισορροπία  καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. Την τεχνολογία την χρειαζόμαστε καθώς αυτή  μας έφερε κοντά τους. Για το λόγο αυτό ο κάθε αναγνώστης και ο κάθε επισκέπτης πρέπει να γίνει πρεσβευτής  των LFL μέσω αυτής. Στη χώρα μας είναι  λιγοστές και μεμονωμένες. Ας τις πολλαπλασιάσουμε!!!!

Στην Αγροικία Ρούσσου, Ατελιου Βάρη Σύρου, λειτουργεί η πρώτη  Μικρή  Ελεύθερη  Βιβλιοθήκη και η δεύτερη στο ΚΔΑΠ του Νοσοκομείου  Σύρου. Ευγενική προσφορά κατασκευής απο τους Γεώργιο Ρούσσο και Μιχάλη Γεδεών.

Προωθήστε την ιδέα σε όλους τους ανθρώπους γύρω σας και ελάτε να δημιουργήσουμε μικρές κοιτίδες πολιτισμού.

Είμαι στη διάθεσή σας μέσω του   https://annarussu.blogspot.gr και facebook για πληροφορίες, διευκρινήσεις και δημιουργία.

Το site https://littlefreelibrary.org/start/  θα σας δώσει επιπλέον ενημέρωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ

Ποιήτρια,  Αναγνώστρια

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here