Ρήξη Μηνίσκου Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο

0

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός και επώδυνος τραυματισμός που σε μεγάλο ποσοστό επηρεάζει τους επαγγελματίες αθλητές, ενώ κατά περίπτωση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και σε απλούς ανθρώπους κατά το έντονο τρέξιμο ή μία απότομη πτώση με το γόνατο. Σε ορισμένες εξαιρετικά δυσάρεστες περιπτώσεις η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συνδυάζεται και με ρήξη χιαστών.

Στην περίπτωση που η ζημιά είναι μεγάλη, ή η συντηρητική θεραπεία που έχει συστήσει ο γιατρός δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και το οίδημα και ο πόνος δεν υποχωρούν χωρίς αναλγητικά, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης. Ο γιατρός αναλαμβάνει να επιδιορθώσει ή να αφαιρέσει εντελώς το μηνίσκο.

Ανάλογα την σοβαρότητα της κατάστασης, η βλάβη μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε κατά την διαγνωστική αρθροσκόπηση γόνατος, είτε με ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο

Στην περίπτωση που γίνει εγχείρηση για να επιδιορθωθεί η ρήξη μηνίσκου, τότε ο χρόνος ανάρρωσης είναι περίπου ένας μήνας. Αντίθετα, αν ο μηνίσκος χρειάζεται αντικατάσταση, τότε η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει κάτι παραπάνω από τρεις μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εγχείρηση, θα πρέπει να φοράτε έναν ειδικό νάρθηκα που θα στηρίζει το γόνατο και θα το κρατάει σταθερό. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε πατερίτσες για υποβοήθηση για τουλάχιστον ένα μήνα.

Θα νιώθετε κουρασμένοι για αρκετές ημέρες και το γόνατο θα είναι πρησμένο. Θα χρειαστεί να τοποθετείτε πάγο για να ελαττώσετε το οίδημα, το οποίο θα υποχωρήσει μέσα σε μερικές ημέρες.

Θα μπορέσετε να επιστρέψετε στις φυσιολογικές σας δραστηριότητες μέσα στο διάστημα μερικών εβδομάδων, αλλά θα χρειαστείτε αρκετούς μήνες για να μπορέσετε να αθληθείτε κανονικά.

Image result for ρηξη μηνισκου

Πως να φροντίσω το εγχειρισμένο γόνατο

Κάθε ορθοπαιδική επέμβαση απαιτεί έναν χρόνο αποθεραπείας για την πλήρη αποκατάσταση του τραυματισμένου μέλους. Δείτε μερικές συμβουλές για να επιταχύνετε την περίοδο ανάρρωσης και να εξασφαλίσετε την απόλυτη ίαση του τραυματισμού μετά το πέρας της.

  • Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά. Ο ύπνος θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε. Για την πρώτη εβδομάδα χρησιμοποιείστε μαξιλάρι κάτω από το πόδι έτσι ώστε να είναι ανυψωμένο και μην το λυγίζετε κατά την ξεκούρασή σας.
  • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο τουλάχιστον 2 ημέρες μετά την εγχείρηση, αλλά θα πρέπει να κρατήσετε το εγχειρισμένο γόνατο στεγνό. Μετά το πέρας τουλάχιστον 2 εβδομάδων ο γιατρός θα σας πει ότι μπορείτε να πλύνετε κανονικά την περιοχή.
  • Η οδήγηση μπορεί να γίνει μετά από δύο εβδομάδες, όταν δεν θα χρειάζεστε πλέον πατερίτσες και φαρμακευτική αγωγή, ενώ θα πρέπει να έχετε αποκτήσει και πάλι τον μερικό τουλάχιστον έλεγχο του γονάτου σας.
  • Ο γιατρός σας θα είναι αυτός που θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή που θα κάνετε, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα.
  • Φροντίστε να έχετε μια καλή διατροφή για να αποφύγετε τυχόν φαινόμενα δυσκοιλιότητας, τα οποία είναι συνήθη μετά από μια τέτοια εγχείρηση.
  • Θα πρέπει ταυτόχρονα να κάνετε τακτικά ασκήσεις ενδυνάμωσης και φυσικοθεραπείας για να βοηθήσετε το μηνίσκο σας, όχι μόνο να επανέλθει, αλλά και να γίνει δυνατότερος και πιο σταθερός από πριν.

Αναστάσιος Δεληγεώργης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλίατρος

tasosdeligeorgis.gr