Η Σύρος τίμησε τον πολιούχο της και προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο

Η 6η Δεκεμβρίου είναι πάντα μια ημέρα εξαιρετικής σημασίας για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Σύρο, καθώς γιορτάζει ο πολιούχος της Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των απανταχού ναυτικών και χαρακτηρίζεται τοπική αργία. 

Οι θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, με τον αρχιερατικό εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ερμούπολης, μετά το τέλος του οποίου εψάλη παράκληση υπέρ των ναυτικών.

Ανήμερα της εορτής, στον Ιερό Ναό του Αιγίου Νικολάου τελέσθηκε η αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου. Αμέσως μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνας και τμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου,επικεφαλής της οποίας ήταν η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και μαθητές του νησιού. Παρά το τσουχτερό κρύο και τους ισχυρούς ανέμους, η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις ήταν μεγάλη, ενώ η πόλη ήταν στολισμένη αποπνέοντας το εορταστικό κλίμα της ημέρας αλλά και των Χριστουγέννων. 

Όταν η πομπή έφτασε στην Πλατεία Μιαούλη αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των ναυτιλλομένων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου και χαιρετισμός από τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης. Στη συνέχεια, στην Πλατεία Κανάρη πραγματοποιήθηκε η ρήξη στεφάνων στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών από τον κ.Δωρόθεο, τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, ενώ παράλληλα, τα πλοία του Λιμενικού Σώματος, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, των ναυπηγείων Νεωρίου, αλιευτικά σκάφη του νησιού, όπως και το ΕΓ/ΟΓ Blue Star Paros, απέδωσαν τιμές συμμετέχοντας, όπως κάθε χρόνο, στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων , Γιάννης Βρούτσης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός,ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο νέος ιδιοκτήτης του Νεωρίου Πάνος Ξενοκώστας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης,πολιτευτές, εκπρόσωποι ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων και συλλόγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here