Η ΟΝΕΧ και το Νεώριο στο 20ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum στην Νέα Υόρκη

Ομιλία του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου, Πάνου Ξενοκώστα για την Αναγέννηση και Ανταγωνιστικότητα του Ναυπηγείου του Νεωρίου Σύρου στο international Shipping panel

(από αριστερά προς τα δεξιά) Dean Mitropoulos, επιχειρηματίας - Matthew Palmer, Deputy Assistant Secretary, Department of State - Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ONEX Technologies Inc. – Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος

Στο 20ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum που έλαβε χώρα στη Ν. Υόρκη, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποίησε ομιλία ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX Technologies Inc. η οποία έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον ναυτιλιακό και τραπεζικό και επενδυτικό  κοινό. 

Στην εκδήλωση στην οποία παρευρέθησαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας (μέσω ζωντανής σύνδεσης), ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ.  Ευκλείδης Τσακαλώτος, και η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, πλήθος κορυφαίων ναυτιλιακών και διεθνών επενδυτικών οργανισμών, ο κ. Ξενοκώστας εντυπωσίασε το κοινό παρουσιάζοντας τα μεγάλα άλματα προόδου που έγιναν από την Ομάδα της ONEX SYROS SHIPYARDS (Μέλος του ONEX technologies Group) στο Ναυπηγείο του Νεωρίου Σύρου από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι σήμερα στα πλαίσια του σχεδίου επανεκκίνησης και αναγέννησης μίας εκ των ιστορικότερων βιομηχανικών μονάδων της Μεσογείου .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Εθιμοτυπική συνάντηση μεταξύ επικεφαλής Σωμάτων Ασφαλείας και Πρέσβη της  Ιταλίας κ. Luigi Marras

Στην ομιλία του, ανέδειξε τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του Νεωρίου  μέσα από το ONEX SHIPYARDS μοντέλο  λειτουργίας και παραγωγής όπως:

  1. Την εμπιστοσύνη που ξαναδείχνουν οι διεθνείς πλοιοκτήτες στο Νεώριο, αναφερόμενος ενδεικτικά στους 38 δεξαμενισμούς πλοίων για επισκευές και συντηρήσεις, αριθμός ρεκόρ για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η πρόβλεψη μάλιστα για το 2019 είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει στα 100 με 120 πλοία.
  2. Το πρόγραμμα μαζικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου με την πλήρη ανακατασκευή της πλωτής δεξαμενής «ΒΙΟΛΑΝΤΩ», διαστάσεων Panamax η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου του 2019. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση δεξαμενής τύπου Aframax.
  3. Τη δημιουργία από το Μάρτιο του 2018, 300 θέσεων εργασίας, την άνοδο στις 500 από τα τέλη Ιανουαρίου 2019 και την πρόβλεψη ότι οι θέσεις εργασίας θα έχουν φθάσει στις 1000 με 1200 με την προσθήκη της Aframax .
  4. Τη μετακίνηση των 25.000 από τους 80.000 τόνων αποβλήτων της αμμοβολής του ναυπηγείου και την πλήρη απομάκρυνση μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Την σταδιακή μετατροπή του Νεωρίου σε «πράσινο ναυπηγείο» με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων καθαρισμού και την επίλυση χρόνιων περιβαλλοντικών θεμάτων.
  5. Τα μέχρι τώρα οφέλη για την τοπική αλλά και την Ελληνική οικονομία γενικότερα από την επανέναρξη των εργασιών του Νεωρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μηχανική Βλάβη στο «Andros Jet» έξω από το λιμάνι της Σύρου

Τελειώνοντας ο κ. Ξενοκώστας παρουσίασε τα αποτελέσματα πρωτοποριακά σχεδιασμένης εσωτερικής έρευνας βάσει ειδικού αλγορίθμου για την ανταγωνιστικότητα του Νεωρίου έναντι του διεθνή ανταγωνισμού.

Εκεί αναδείχθηκε περίτρανα η υπέροχη που έχει επιτευχθεί μέσα από το τρίπτυχο Ταχύτητα – Ποιότητα – Τιμές με απόδειξη τους πρώτους 38 πελάτες του ναυπηγείου σε διάστημα λιγότερο των 7 μηνών.

Ενημέρωσε επίσης πως για το 2019 ο στόχος της Οικογένειας του ναυπηγείου είναι να φθάσει στην πλήρη βελτιστοποίηση μεθοδολογιών, αυτοματισμών και διαδικασιών παραγωγής αλλάζοντας πλήρως τα βιομηχανικά standards. 

Σημειώνουμε ότι στο forum συμμετείχαν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και εκπρόσωποι των 3 Ευρωπαϊκών θεσμών (Eυρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).