Ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης τωνναυτικών, εορτάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου2018, σε όλη την Άνδρο με σεβασμό καιμεγαλοπρέπεια, σύμφωνα με το εθιμοτυπικόκαι με την παρουσία πλήθους πιστών, παράτις κακές καιρικές συνθήκες. Για τονΌρμο Κορθίου και για το Γαύριο, η χθεσινήημέρα ήταν ξεχωριστή, καθώς ο ΆγιοςΝικόλαος είναι ο πολιούχος των δύοπεριοχών.

Ο εφημέριος Αντώνιος και ο εφημέριος Καλλίνικος, επικεφαλής των εκκλησιαστικών συμβουλίων των Ναών Αγίου Νικολάου Όρμου Κορθίου και Γαυρίου, αντίστοιχα, χοροστάτησαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του πολιούχου, που ξεκίνησαν την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού και συνεχίστηκαν χθες το πρωί με την Ακολουθία του Όρθρου και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στον Όρμο Κορθίου, την παραμονή της μεγάλης εορτής και μετά το πέρας του Εσπερινού, έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Άνδρου. Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της θρησκευτικής τελετής στον Ιερό Ναό, μοιράστηκαν γλυκίσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Σε αντίθεση με πέρυσι που λόγω βροχής δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, φέτος με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων και πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε κανονικά η λαμπαδηφορία, η οποία κατέληξε στο παλιό λιμάνι Κορθίου. Εκεί τελέστηκε δέηση υπέρ της καλής και ασφαλούς πλεύσης των ναυτικών που ταξιδεύουν στις θάλασσες, τρισάγιο στη μνήμη των πνιγέντων και στη συνέχεια ρίψη στεφάνων από τον Δήμαρχο Άνδρου και τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παρόντες στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικολάου Όρμου Κορθίου ήταν ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο Αντιδήμαρχος Κορθίου κ. Ιάκωβος Σκόρδος, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Άνδρου, πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής, οι αρχές του τόπου και αντιπροσωπεία των αξιωματικών της φρεγάτας «Κανάρης» του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο λιμάνι της Άνδρου, παρά το κρύο, πλήθος πιστών συνέρευσε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαυρίου, όπου μετά την υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Μηνά, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη, της Αντιδημάρχου Γαυρίου κας Νίκης Μαμάη, δημοτικών συμβούλων και προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, των τοπικών Συλλόγων, γονέων και μαθητών.

Με ευλάβεια πραγματοποιήθηκε η πάνδημη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και του τιμίου λειψάνου συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, που έδωσε ιδιαίτερο τόνο, του αγήματος του Ν.Π.Α. και μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων, και στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη λαμπαδηφορία κατά μήκος του λιμανιού του Γαυρίου. Το βράδυ στο γιορτινό Γαύριο συνεχίστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Χορευτικό Σύλλογο Υδρούσας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και προσφέρθηκε κέρασμα, μεζέδες και γλυκίσματα, από τον Δήμο Άνδρου.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου,τελέστηκε δοξολογία, ο Όρθρος και η ΘείαΛειτουργία, ωστόσο λόγω καιρού, χρειάστηκενα αναχωρήσει το πρωί η Φιλαρμονική τουΔήμου Ραφήνας – Πικερμίου και δενπραγματοποιήθηκε η παρουσίαση τωνπαραδοσιακών χορών στο προαύλιο τουΙερού Ναού.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here