“Είναι δεδομένο πλέον, ότι στο λεξικό του κ. Μαραγκού, δίπλα στην λέξη «Ανάπτυξη» υπάρχουν μόνο οι φωταγωγήσεις”

Αιχμηρή ανακοίνωση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μαρίας Καζαντζάκη κατά του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού

Αιχμηρή ανακοίνωση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μαρίας Καζαντζάκη κατά του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, όσοι τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν, ότι η δημοτική αρχή αδυνατεί να προτείνει έστω και ένα έργο για τα επόμενα χρόνια.

Γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απέστειλε πρόσκληση προς τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου καθώς και τα Λιμενικά Ταμεία και τις ΔΕΥΑ, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις και μελέτες τους σχετικά με την προετοιμασία της νέας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027, με καταληκτική ημερομηνία 11/12/2018. Από πλευράς δημοτικής αρχής δεν δόθηκε καμία απάντηση, για το ποιά έργα έχουν σχεδιαστεί ή έστω αποφασιστεί να πραγματοποιηθούν στην επόμενη δημοτική θητεία.

Επίσης, τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 15/1/2019 λήγει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους Δήμους, με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας» με επιχορήγηση 100% και μέχρι του ποσού των 2.500.000 ευρώ. Και σε αυτή την ερώτηση δεν δόθηκε καμία απάντηση από πλευράς δημοτικής αρχής, σχετικά με την πρόθεση της να εντάξει κάποιο έργο.

Το 2016 σε ανακοίνωση που είχα δώσει στην δημοσιότητα, ανέφερα τα ουσιαστικά σημεία διαφωνίας μου με την παράταξη του κ. Μαραγκού, τα οποία μέχρι και σήμερα δυστυχώς, παραμένουν τα ίδια. Δεν έχει καταρτιστεί μέχρι σήμερα το Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο θα καθόριζε την πορεία του νησιού μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας ή οποία σε λίγους μήνες θα τελειώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σημαντικό έργο ασφαλτόστρωσης στο Κάτω Μάννα

Πέραν της υλοποίησης κάποιων έργων στην αρχή της θητείας, τα οποία είχαν σχεδιαστεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές, “ο τεχνοκράτης” κ. Μαραγκός αδυνατούσε να συντονίσει τις ενέργειες για να υπάρξει σχεδιασμός για το άμεσο, αλλά ούτε για το πιο μακρινό μέλλον. Το γεγονός, ότι εμείς σήμερα υλοποιούμε τον σχεδιασμό και τις μελέτες προηγούμενων δημοτικών αρχών είναι βέβαια σημαντικό, αλλά πρέπει και εμείς να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Έλεγα λοιπόν από την αρχή και επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι το ζήτημα είναι η έλλειψη συντονισμού της Εκτελεστικής Επιτροπής και η παντελής έλλειψη συλλογικότητας στην λήψη των αποφάσεων.

Πάνω σε ποιό σχεδιασμό θα αιτηθούμε χρηματοδοτήσεις στο μέλλον και πως θα φτάσουμε τα μελλοντικά έργα σε φάση ωριμότητας;

Εν Ενέργειες μεμονωμένες, πολλές φορές πρόχειρες, οι οποίες έρχονται να λύσουν “πυροσβεστικά” τα προβλήματα και χωρίς καμία στόχευση. Οργανωτικά πάσχουμε και αυτό είναι ευθύνη αυτών, οι οποίοι νομίζουν ότι ένα νησί σαν την Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, μπορεί να διοικηθεί όπως μια μικρομεσαία επιχείρηση.

Είχα ισχυριστεί παλαιότερα ότι , έχουμε κατεβάσει τον πήχη στα επίπεδα του “φαίνεσθαι” και όχι του “δημιουργείν”. Τότε κατηγορήθηκα ότι κάνω στείρα αντιπολίτευση και εκφράζω πικρία για τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν με την παράταξη του κ. Μαραγκού. Νομίζω ότι σήμερα, πλήν ελαχίστων, όλοι συμφωνούν ότι έλεγα την αλήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ήρθε η ώρα για Ρεμπέτικο και Μάρκο Βαμβακάρη!

Στήν τρέχουσα δημοτική θητεία πέραν της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 που φτάνει στο τέλος της, εκτός από την ένταξη του Δημοτικού Σχολείου Βάρης-Μάννα, τον εξοπλισμό συστημάτων ασφαλείας της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων που προχώρησε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και την ένταξη του έργου βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης Ποσειδωνίας – Φοίνικα, έργα τα οποία προέρχονται από μελέτες και σχεδιασμούς προηγούμενων δημοτικών αρχών, θα έπρεπε να έχουμε ωριμάσει και νέες μελέτες για να προγραμματίσουμε έργα και για την περίοδο 2021-2027.

Σχεδόν τίποτα δεν προχώρησε επί 4,5 χρόνια με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μαραγκού, ο οποίος απλώς αναλωνόταν σε ανακοινώσεις εντυπωσιασμού και φωτογραφήσεις επί φωτογραφήσεων. Γεγονός άκρως ανησυχητικό για το μέλλον του νησιού.

Τρανό παράδειγμα, η υπόθεση του Στρατοπέδου η οποία δείχνει να έχει βαλτώσει, μετά το «φαντασμαγορικό σώου” του Συμφώνου Συναντίληψης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η οποία σήμερα συζητιέται μόνο στα καφενεία ως ανέκδοτο…

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι εμφανής σε όλους μας η σταδιακή επιβράδυνση της Σύρου, που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αβεβαιότητα που προκαλεί η ανυπαρξία σοβαρής πολιτικής στο νησί, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Final-4 League Cup: Σολομώντεια λύση με μπαράζ Φοίνικα-Ηρακλή Χαλκίδας και στο... βάθος Ολυμπιακός!

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη στρατηγικού οράματος για την εξέλιξη του νησιού.

Μια Δημοτική Αρχή , που δεν λειτουργεί, δεν συνομιλεί μεταξύ της, δεν συντονίζεται, δεν αφουγκράζεται.

Είναι σε όλους πλέον φανερό, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, απλώς προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εκλογές,, για να συλλέξει εναγωνίως υποψηφίους, αποψιλωμένη από τα στελέχη της, τα οποία αποχώρησαν ή επιθυμούν να αποχωρήσουν εξαιτίας της αλαζονικής συμπεριφοράς του κ. Μαραγκού. Οι εναπομείναντες απλώς προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους δια μέσου της “εκκωφαντικής” σιωπής τους.

Ενδεικτική για την πλήρη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τα όσα αφορούν την Σύρο και τους Συριανούς είναι η στάση της στον μείζων θέμα των Δασικών Χαρτών.

Πρίν από μερικές μέρες κατέθεσα αίτημα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να συζητηθεί το θέμα και να παρθεί απόφαση, με την οποία να ζητάμε από την Κυβέρνηση την άμεση λύση του προβλήματος. Καμία αντίδραση από την δημοτική αρχή του κ. Μαραγκού, όταν άλλοι Δήμοι των Κυκλάδων (ακόμη και η μικρή Ανάφη) είχαν το πολιτικό ανάστημα να πάρουν αποφάσεις στα δημοτικά τους συμβούλια, ζητώντας την αλλαγή του Νόμου. Αντίθετα, η δημοτική αρχή της Σύρου “σφυρίζει αδιάφορα” στο μείζων πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί στις ιδιοκτησίες χιλιάδων συμπολιτών μας.

Το μόνο που κάνει ο κ. Μαραγκός, είναι να κατηγορεί όσους του ασκούν κριτική με αστείες αναφορές, ως “εχθρούς του τόπου”, ότι δεν έχουν προτάσεις και λύσεις, ξεχνώντας ότι, εκείνος είναι ο δήμαρχος και έχει την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση του σήμερα και τον σχεδιασμό του αύριο.

Μία δημοτική αρχή, η οποία απλώς περιφέρεται ασκόπως εντός και εκτός του Δημαρχιακού Μεγάρου, προσπαθώντας να δείξει στους δημότες μέχρι την ημέρα των εκλογών, ότι παράγει έργο.

Είναι δεδομένο πλέον, ότι στο λεξικό του κ. Μαραγκού δίπλα στην λέξη «Ανάπτυξη» υπάρχουν μόνο οι φωταγωγήσεις.

Μαρία Καζαντζάκη

Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος

Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.