Σύρος: Έκρυθμη η κατάσταση στα Λύκεια – Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι μαθητές

0

Υπό κατάληψη βρίσκονται τόσο το ΕΠΑΛ Σύρου όσο και τον ΓΕΛ Σύρου εδώ και λίγες ημέρες στην Σύρο.

Οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις εις ένδειξη διαμαρτυρίας μ κύριο θέμα την μεταφορά των μαθητών, διότι πληρώνουν για να πάνε στο σχολείο τους.

Πρόκειται για ένα χρόνιο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολικό συγκρότημα, δηλώνοντας μάλιστα ότι οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν φτάνοντας στα άκρα εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Το Cyclades24.gr, βρέθηκε δίπλα στους μαθητές, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κων/νος Τουλούπης», στην γενική συνέλευση, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη με τα 15μελή και όλους τους μαθητές των δύο σχολείων, όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα της μεταφοράς τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως έγινε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των μαθητών και του κ. Λεονταρίτη, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή από το 2015 για τη μεταφορά των μαθητών.

Στο σχολείο βρέθηκε και η διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου η οποία εξέφρασε διαφορετική γνώμη ζητώντας από την περιφερειάρχη να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα των μαθητών που θα έχεις ως αποτέλεσμα οι μαθητές να επιτρέψουν στα θρανία, ωστόσο είχε και μια διαμάχη με τον κ. Λεονταρίτη, λέγοντας του χαρακτηριστικά «εγώ δεν είμαι πολιτικός και δεν με ενδιαφέρει να μαζέψω ψήφους»,σκορπώντας την έκρηξη του Περιφερειάρχη ζητώντας να αναιρέσει το σχόλιο της.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ευχή όλων να δοθεί μια οριστική λύση στην προγραμματισμένη αυριανή συνάντηση  στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος του Μάννα μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης και εκπροσώπων του ΚΤΕΛ.

Διαβάστε την κοινή ανακοίνωση των μαθητών ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΓΕΛ Σύρου:

Από  εχθές Δευτέρα 10/12/2018 βρίσκονται υπό κατάληψη το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου με κύριο αίτημα τη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολικό συγκρότημα. 

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι μαθητές που διαμένουν σε απόσταση κάτω των τεσσάρων (4) χιλιομέτρων από σχολικό συγκρότημα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφορά.

Έπειτα από μακροχρόνιες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος από την πλευρά των μαθητών και των τοπικών αρχόντων και συνεχή αιτήματα τροποποίησης του νόμου λόγω νησιωτικής ιδιαιτερότητας από την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου προς τα αρμόδια Υπουργεία, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Σήμερα, Τρίτη 11/12/2018 παρευρέθη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λεονταρίτης στο αμφιθέατρο του συγκροτήματος, όπου πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των μαθητών του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Να αναφερθεί πως ήταν παρόντες εκπρόσωποι των καθηγητών και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ.

Ύστερα από εμπεριστατωμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μαθητών και Αντιπεριφερειάρχη, προτάθηκε η αυριανή συνάντηση μεταξύ του κ. Αντιπεριφερειάρχη, της Δημοτικής Αρχής , των υπευθύνων του ΚΤΕΛ,  αντιπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθηγητών και όλων των μαθητών με σκοπό την διευθέτηση του ζητήματος στο αμφιθέατρο του κτιρίου.

Να επισημανθεί πως οι μαθητές προγραμματίζουν πορεία τις επόμενες μέρες και ζητούν την στήριξη όλων, φυσικά ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Μολονότι γνωρίζουμε ότι η κατάληψη είναι παράνομη ενέργεια, ήταν κατά την πλειοψηφία των μαθητών ο αποτελεσματικότερος τρόπος κινητοποίησης και  διαμαρτυρίας. Ελπίζουμε να βρίσκεστε στο πλευρό μας και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα.