Άρωμα Παράδοσης: Το Παραδοσιακό Καραβάκι με Encardia και η ευχάριστη έκπληξη στο Blue Star Paros!

0

Τα παραδοσιακά κάλαντα στους δρόμους της Ερμούπολης και η ευχάριστη έκπληξη που περίμενε το πλήρωμα και τους επιβάτες του Blue Star Paros!

Για μια ακόμα φορά το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης», έδωσε γιορτινό και παραδοσιακό χρώμα στο νησί μας, με τις Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα Πρωτοχρονιάτικα Συριανά κάλαντα που έψαλλαν αναβιώνοντας, το Παραδοσιακό Συριανό έθιμο το «Καραβάκι».

Μικροί και μεγάλοι, μέλη του Συλλόγου, έδωσαν ραντεβού στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ξεχύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης ψέλνοντας Παραδοσιακά κάλαντα απ όλη την Ελλάδα.

Οι περαστικοί κοιτούσαν με καμάρι και φωτογράφιζαν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτή τη χρονιά ο καιρός στάθηκε σύμμαχος και δεκάδες μέλη, με πρωτεργάτη, τον άνθρωπο που έφερε στην επιφάνεια το συγκεκριμένο έθιμο, Νίκο Σολάρη.

Έτσι λοιπόν λίγο μετά τις 10.00 το πρωί το Παραδοσιακό Καραβάκι άρχιζε να κάνει την εμφάνιση του στους δρόμους της Ερμούπολης.

Οι εκκωφαντικοί ήχοι των μπουρούδων και το ομοίωμα του πολεμικού πλοίου που κρατούσαν τα παιδιά στα χέρια τους, έδωσαν γιορτινό χρώμα και φυσικά κέρδισαν τις εντυπώσεις από τον κόσμο που έσπευσε να φωτογραφήσει το παραδοσιακό έθιμο και να δώσει συγχαρητήρια για αυτή την τόσο αυθεντική αναβίωση.

Το Καραβάκι ήταν μια ωραία συνήθεια που χαίρονταν όλοι οι Συριανοί και δήλωνε τη στενή τους σχέση με τη θάλασσα για ένα σκάφος του στόλου που ξεχώριζε κάθε εποχή, το «Αβέρωφ» παλιότερα ή το «Έλλη» τα μεταπολεμικά χρόνια και σαν έθιμο διατηρήθηκε μέχρι το 1955 – 1956 οπότε, όπως και πολλά άλλα υποχώρησε μπροστά σε άλλα «μοντέρνα» και αμφίβολα.

Πρώτος σταθμός στην αναβίωση του εθίμου, αποτέλεσε  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εκεί τους υποδέχτηκε εγκάρδια ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και ο Περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Δαδάος, οι οποίοι ευχήθηκαν στα μέλη του συλλόγου, κάθε χρονιά να είναι γεροί και περισσότεροι.

Στη συνέχεια το Παραδοσιακό καραβάκι ξεχύθηκε στους εμπορικούς δρόμους της Ερμούπολης, με προορισμό το λιμάνι της Ερμούπολης, όπου το πολεμικό Καράβι συνάντησε…το Blue Star Paros, ξαφνιάζοντας πλήρωμα και επιβάτες!

Ο κ. Σόλαρης ευχήθηκε «Καλά ταξίδια» στο πλήρωμα του ΕΓ/ΟΓ «Blue Star Paros» προσφέροντας αναμνηστικά δώρα στο καπετάνιο.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στο γραφείο του Δημάρχου κ. Μαραγκού. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Μαραγκός ευχαρίστησε το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου και το κ. Σολάρη για την παρουσία τους, στη διαδρομή του πολιτιστικού γίγνεσθαι των Κυκλάδων. Μάλιστα ο δήμαρχος,  αναφέρθηκε για το  κ. Σολάρη με κολακευτικά σχόλιο δίνοντας του, τον άτυπο ρόλο του πατριάρχη του Πολιτισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά. »Το νησί μας έχει γεννήσει τον «Πατριάρχη» του Ρεμπέτικου και τον πατριάρχη του πολιτισμού τον κ. Σολάρη».

Αξίζει να αναφερθεί το πόσο φιλόξενα υποδέχτηκαν οι επιχειρηματίες του νησιού , κερνώντας μερικές φορές γλυκίσματα και τσίπουρο, όπως τα παραδοσιακά προϊόντα του κ. Πρέκα.

Το «Άρωμα Παράδοσης» ευχαριστεί τον Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Φραγκογιάννη για την παραχώρηση του Πολεμικού Πλοίου, το Πρακτορείο του Κώστα Γαβιώτη και το γνωστό ελληνικό συγκρότημα Encardia, οι οποίοι βρέθηκαν στην Σύρο, προκειμένου να δώσουν συναυλία στο Θέατρο Απόλλων και οι οποίοι πλαισίωσαν την Συριανή ομάδα μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Και του χρόνου…