Απόστολος Ρίζος: Ο Μάνος Λοΐζος είναι η πρώτη και βασικότερη επιρροή μου

0

1.    Καλησπέρα Απόστολε, θα επιθυμούσαμε να συστήσεις τον εαυτό σου με τρεις προτάσεις στο αναγνωστικό κοινό του Cyclades24.gr

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία. Σπούδασα Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η μουσική ήταν πάντα ο αγαπημένος μου τόπος και η κιθάρα μου το μέσο να τον ταξιδεύω.

2.     Πώς σε βρίσκει αυτό το διάστημα; Με τι ασχολείσαι;

Βρίσκομαι εν μέσω ζωντανών εμφανίσεων και προετοιμασίας του καινούργιου προσωπικού album. Ελπίζω ότι στις αρχές του χρόνου, θα κυκλοφορήσει ένα νέο τραγούδι ως προπομπός. Επίσης, για πρώτη φορά θα βρεθούμε για δύο συναυλίες στη Γερμανία με το προσωπικό project ‘minimals’, στις  αρχές Ιανουαρίου και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό.

3.     Τι σου έδωσε έναυσμα να ασχοληθείς συγκεκριμένα με τον Μάνο Λοΐζο και το καλλιτεχνικό του έργο; Υπάρχουν σημεία ταύτισης;

Πάντα στις συναυλίες μου έπαιζα τραγούδια του. Ο Μάνος Λοΐζος είναι η πρώτη και βασικότερη επιρροή μου και περισσότερο από οποιονδήποτε, διαμόρφωσε το μουσικό και αισθητικό μου κριτήριο σε σχέση με το ελληνικό τραγούδι. Αλλά το τελικό έναυσμα για να προσεγγίσω με έναν άλλο τρόπο το έργο του, οφείλεται στην κόρη του, Μυρσίνη Λοΐζου, η οποία με προέτρεψε στην δημιουργία μιας παράστασης αποκλειστικά με το έργο του. Έτσι ξεκίνησα να «πειράζω» τα σπουδαία τραγούδια του Μάνου, ώσπου κάποια στιγμή έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να τα παρουσιάσουμε με τους συνεργάτες μου στο κοινό.

4.     Ποια είναι μέχρι τώρα η ανταπόκριση του κόσμου στις παραστάσεις με θέμα τον Λοΐζο;

Όπου έχουμε παρουσιάσει την παράσταση, η ανταπόκριση είναι θερμή και τα σχόλια πολύ συγκινητικά, ίσως γιατί η συγκεκριμένη παράσταση  δεν είναι ένα συνηθισμένο αφιέρωμα. Πρόκειται για μια ζωντανή συνομιλία με το έργο του σπουδαίου δημιουργού. Σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που μας έχει παραχωρήσει η κόρη του Μυρσίνη, ενσωματώνεται και λειτουργεί διαδραστικά με τα τραγούδια και τη ροή της  παράστασης.

5.     Σε έχουμε ακούσει να ερμηνεύεις με τον μοναδικό σου τρόπο παλαιότερα αλλά και νεώτερα τραγούδια. Σύγχρονο ή ρετρό; Τι προτιμάς; 

Πιστεύω ότι τα σπουδαία τραγούδια δεν έχουν χρόνο, για αυτό κι αντέχουν στον χρόνο. Πάντα  προσεγγίζω τα τραγούδια μέσα από το προσωπικό μου φίλτρο – που είναι η συγκίνηση-  χωρίς να αναζητώ  την διαφορετικότητα για τη διαφορετικότητα.

6.     Θεωρείς πως το έργο του Μάνου Λοΐζου παραμένει επίκαιρο;

Όχι μόνο το έργο αλλά και ο ίδιος ως προσωπικότητα. Ένας άνθρωπος ευαίσθητος, εφευρετικός, ανήσυχος, με καθαρό βλέμμα πάνω σε θεμελιώδη κοινωνικά ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα. Αυτά είναι  χαρακτηριστικά μιας  δημιουργικής νεότητας που καθρεφτίζεται και στα τραγούδια του.

7.     Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις μέσω της συγκεκριμένης παράστασης;

Από ένα καλλιτεχνικό έργο οκαθένας εισπράττει τα δικά του μηνύματα. Για μένα αυτή η παράσταση ήταν κάτιπου χρωστούσα στον εαυτό μου. Για τις μαγικές ώρες που έχω περάσει από παιδί,με τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, στο δικό μου δωμάτιο.