Σε συμμαχία και συστράτευση δυνάμεων με σκοπό την ανατροπή της σημερινής δημοτικής αρχής, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μαρία Καζαντζάκη, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2019. Η κ. Καζαντζάκη, εδώ και πολύ καιρό έχει δηλώσει παρούσα για τις επικείμενες εκλογές, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει μέχρι σήμερα, αν θα είναι επικεφαλής συνδυασμού ή αν θα συμμετέχει σε κάποιο σχήμα με άλλον υποψήφιο δήμαρχο.

Σε νέα γραπτή της παρέμβαση προς τα ΜΜΕ, εκφράζει την άποψη ότι η νυν δημοτική αρχή διακατέχεται από ανεπάρκεια σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς της και έχει οδηγήσει την Σύρο σε οπισθοδρόμηση. Με το σκεπτικό αυτό, πιστεύει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ένωση δυνάμεων μέσα από την οποία θα προκύψει συμμαχία ανθρώπων που θέλουν να προχωρήσουν στο μέλλον για να αλλάξουν προς το καλύτερο το νησί τους.

Η επιστολή της κ. Καζαντζάκη είναι η ακόλουθη:

Η Σύρος διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να είναι μια από τις πιο περιζήτητες και ποιοτικές περιοχές της Ελλάδας.Στρατηγική θέση,  ομορφιά και υψηλού επιπέδου ανθρώπους. Εδώ και κάποια χρόνια όμως, η ποιότητα ζωής στο Δήμο μας πέφτει διαρκώς. Η καθημερινότητα δυσκολεύει. Οι περιουσίες μας υποβαθμίζονται.Αυτή δεν είναι η Σύρος που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Το αστικό περιβάλλον, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, βγάζουν εικόνα παρακμής.     Η έλλειψη χώρων στάθμευσης έχει γονατίσει την αγορά και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες κυκλοφοριακού κορεσμού.  Ακόμα και η καθαριότητα, δεν είναι σε επίπεδο αντάξιο της πόλης μας.  Η εξυπηρέτηση του δημότη παραμένει κολλημένη σε μεθόδους του χτες και η ψηφιακή-ηλεκτρονική εποχή φαντάζει απλησίαστη.  Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται. Οι νέοι του νησιού μας δεν διαθέτουν τους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας που θα ήθελαν. Το ίδιο και όσοι μεγαλώνουν μικρά παιδιά.  Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία νιώθουν ότι μένουν στο περιθώριο ενός Δήμου που αλλάζει προς το χειρότερο.  Εν μέσω κρίσης οι δημότες πληρώνουν  υψηλά δημοτικά τέλη, αλλά δεν βλέπουν τα χρήματά τους να πιάνουν τόπο.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.  Χωρίς όραμα,χωρίς νέες ιδέες, με αδυναμία λήψης αποφάσεων, αναβλητικότητα και έλλειψη συντονισμού, κρατάει το Δήμο μας καθηλωμένο. Πολλές δημόσιες σχέσεις, πολύ μικρό έργο…

Η Σύρος, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία και τις προδιαγραφές που θα μπορούσαν να την καταστήσουν πρότυπο ήπιας τοπικής ανάπτυξης και έναν τόπο ελκυστικό για εγκατάσταση, οικονομική δραστηριότητα,αλλά και κορυφαίο προορισμό επισκεπτών παγκόσμιας κλίμακας.

Ωστόσο, δείχνει να έχει παραδοθεί άνευ όρων τα τελευταία χρόνια, σε μια ανούσια και αντιπαραγωγική εσωστρέφεια, καθώς η διαρκής ανακύκλωση των ίδιων μικροτοπικιστικών κραυγών και η ατέρμονη χρήση μιας απαρχαιωμένης ρητορικής,δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις της εποχής μας και, σε κάθε περίπτωση, αδικούν την Σύρο.

Υπάρχει έντονη  η ανάγκη, να μπει ο Δήμος μας σε μια νέα εποχή, ανατρέποντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις στα δημοτικά μας πράγματα. Με ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων προτεραιοτήτων. Με πρακτικές λύσεις, αποτελεσματικές συνεργασίες και δυναμισμό στις διεκδικήσεις μας.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θ’ αναδείξουν τις Δημοτικές Αρχές που θα κληθούν να οδηγήσουν τους Δήμους στη μετά μνημονίων εποχή. Μια εποχή που δεν θα είναι διόλου ρόδινη, αφού ως χώρα θα πρέπει να μετράμε και το τελευταίο ευρώ που επενδύουμε, ώστε να πιάνει πραγματικά τόπο.

O Δήμος, ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός, καλείται, μέσα σ΄ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να διεκδικήσει πόρους και προγράμματα που θα επενδυθούν, για την τοπική ανάπτυξη και τις ανάγκες της νέας εποχής.

Ο Δήμος μας, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε παρατεταμένη στασιμότητα.  Περιορίστηκε σε μια “αγχωμένη διαχείριση”, επενδύοντας, μόνο στο “φαίνεσθε” και από “γίγνεσθαι” ελάχιστα έως τίποτε.

Οι Δήμοι στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα δεν μπορούν να κυβερνώνται με βάση, παρωχημένα πρότυπα διοίκησης, . Η «ενός ανδρός εξουσία», οι πολιτικές κολεγιές, η φιλοσοφία «των δικών μας» και «των άλλων», οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα,  πρέπει να σταματήσουν… χθες.

Μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη οφείλει να ενώνει, αντί να διαχωρίζει τους δημότες, να αφυπνίζει , αντί να «κοιμίζει» τις συνειδήσεις, να δημιουργεί φρέσκα οράματα, αντί να βολεύεται με «μπαγιάτικες φαντασιώσεις», να προσελκύει τη νεολαία στα κοινά, αντί να την σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο.

Ο Δήμος ανήκει στους πολίτες του. Δεν μεταβιβάζεται από μια αλαζονική εξουσία σε μια άλλη.

Δεν έγιναν όσα μπορούσαν να γίνουν. Δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες του τόπου. Αντίθετα ο τόπος μας χρησιμοποιήθηκε πολιτικά και προσωπικά. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε πολιτικούς να σπρώχνονται για φωτογραφίες  σε χειραψίες με πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων, με βαρύγδουπες και στεγνές ανακοινώσεις στον καθημερινό τύπο.

Η δημοτική Αρχή υποτάχθηκε σε πολιτικά σχέδια και προσωπικούς σχεδιασμούς. Απομακρύνθηκε από το ρόλο που η νέα εποχή της Αυτοδιοίκησης υποχρεώνει κάθε δημοτική Αρχή.

Ενωμένη η τοπική κοινωνία, απαλλαγμένη από μικροσυμφέροντα να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να μετατρέψει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας το  καλύτερο διαθέσιμο, έμπειρο δυναμικό της.

Σήμερα στο Δήμο μας επιβάλλεται να συναντηθούν οι σκέψεις ανθρώπων, που άσχετα από την αφετηρία τους θα προτάξουν το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

   Το νησί μας  για να ανεβάσει την αξία του και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, χρειάζεται μια δημοτική αρχή ικανή να παράγει έργο και να δίνει λύσεις.

  Μια δημοτική αρχή που να μπορεί να παράγει ολοκληρωμένες πολιτικές για να λύσει τα προβλήματα και να δημιουργήσει θεσμούς ανάπτυξης για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και την προώθηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

   Στον Δήμο μας και εν΄όψει του συστήματος της Απλής Αναλογικής χρειάζεται η δυναμική συνέργεια όλων των δυνάμεων μια μεταπελατειακής εποχής, που θα αντιπαραταχθούν στον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση του παλιού πολιτικάντικου κατεστημένου της καριέρας και του κομματικού σωλήνα.

  Χρειαζόμαστε την ένωση όλων των δυνάμεων που να μπορούν να οδηγήσουν στην λογική μιας συμμαχίας  ανθρώπων που θέλουν να προχωρήσουν στο μέλλον και να αλλάξουν το νησί τους, με κοινωνική συμμετοχή, με νέες τεχνολογίες και με ανθρώπινο πρόσωπο.

Η Σύρος χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή που να εμπνέεται από το μέλλον.

Μαρία Καζαντζάκη

Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος

Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here