Πολλαπλό «κούρεμα» στην Ειδική Αγωγή

Ειδική Αγωγή: Πολλαπλό «κούρεμα» του προϋπολογισμού από τον ΕΟΠΥΥ - Καταδικασμένη να αποτύχει η επιβολή των voucher

Αρραγές είναι το μέτωπο του κλάδου των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής απέναντι στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ και Υπουργείου Υγείας που βασικό στόχο έχουν να περικόψουν τη δαπάνη για την Ειδική Αγωγή με κάθε δυνατό τρόπο.

Για πρώτη φορά προωθείται με κάθε μέσο πολλαπλό «κούρεμα» στη δαπάνη για την Ειδική Αγωγή.

Ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και μειώνεται αυθαίρετα κατά 30% χωρίςνα έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Το μέσο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η μείωση του προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή είναι το voucher-κουπόνι. Πρόκειται για το χαρτί που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή.

Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον οργανισμό για να αποζημιωθεί σε απροσδιόριστο χρόνο. Το κουπόνι αυτό όμως, έχει και απροσδιόριστη αξία, διότι σύμφωνα με το νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό«ψαλίδι» με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια

Την ίδια ώρα, μια ακόμη εκδοχή του EKΠΥ φέρνει επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του, ενώ απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το παράρτημα που εκδόθηκε, όπως Τραυλισμός,σύνδρομο Asperger, Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας δημιουργούν ένα χάος με μία σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα που δημοσίευσαν από τον Ιούνιο 2018 μέχρι σήμερα.

Ακόμη πάντως, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα/ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής, ενώ η θεραπευτική κοινότητα συνεχίζει να επιτελεί το επιστημονικό της έργο σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας για το αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Καταδικασμένη να αποτύχει η επιβολή των voucher

Οιθεραπευτές υποστηρίζουν πως τα μεγάλαθύματα της περικοπής της δαπάνης γιατην Ειδική Αγωγή θαείναι πρωτίστωςοι οικογένειες και τα χιλιάδες παιδιάπου έχουν ανάγκη θεραπείας,την ώρα που τα κοινωνικά και ασφαλιστικάτους δικαιώματα δέχονται επίθεση καιτίθενται υπό αμφισβήτηση. Στο πλαίσιοαυτό ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται ναδεχθούν κανένα voucher καικανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

«Κανείς δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να εξαναγκάσει ιδιώτες επιστήμονες θεραπευτές να συμβληθούν με ένα κρατικό φορέα, έστω και εμμέσως και με όρους άκρως επαχθείς.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία με κάθε διαθέσιμο μέσο. Ο κλάδος μας παρά τις διαρκείς προσπάθειες υπονόμευσης εκ μέρους των ιθυνόντων είναι πιο ενωμένος από ποτέ.

Οι προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μόνο η αρχή»,αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας

«Είναι μνημειώδης η προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η πάση θυσία μείωση της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προσπάθεια επιβολής των voucher είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και κέντρα ειδικών θεραπειών, επιλέγουμε να συνταχθούμε στο πλευρό των χιλιάδων οικογενειών που μας εμπιστεύονται και όχι δίπλα σε εκείνους που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους»,τονίζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής,Παναγιώτης Μπούρος.