Εκτεταμένοι καθαρισμοί βυθού στην Σύρο μέσω του Aegean Rebreath. Έβγαλαν από τη θάλασσα μισή χωματερή (φωτο)

Διήμερο εκτεταμένων καθαρισμών βυθών πραγματοποιείται στην Σύρο το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο περιβαλλοντικής δράσης που υλοποιεί η ομάδα Aegean Rebreath σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Σύρου. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε διάφορες ελληνικές περιοχές.

Οι συμμετέχοντες προχωρούν στην ανέλκυση και συλλογή απορριμμάτων, τη διαλογή, ταξινόμηση και καταγραφή τους, στοιχεία που θα προσφέρουν σημαντικά συμπεράσματα για την επιβάρυνση και τις πηγές επιβάρυνσης της περιοχής. Πρώτος σταθμός της δράσης ήταν η περιοχή Καρνάγιο στην Ερμούπολη, από το βυθό της οποίας συλλέχθηκε μεγάλος αριθμός και όγκος απορριμμάτων και άχρηστων αντικείμενων, που αποτελούν σημαντική εστία ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στον καθαρισμό συμμετείχαν 19 δύτες και το καταδυτικό κέντρο Greek Scuba Diving Center.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  «Ρίχνουν» Ένα δισ. ευρώ στα νησιά του Αιγαίου

Αρωγός στην δύσκολη και πρωτοπόρο  εθελοντική προσπάθεια της ομάδας Aegean Rebreath και του Ν.Ο. Σύρου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και το Λιμεναρχείο Σύρου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δράσης υπήρξε συνάντηση των υπεύθυνων του προγράμματος με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Μάριο Βουτσίνο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά και εκπροσώπους των αλιέων του νησιού, όπου συμφωνήθηκε η δημιουργία σταθμού συγκέντρωσης θαλάσσιων αποβλήτων, τα οποία θα συλλέγονται από το βυθό και θα μεταφέρονται στους χώρους απόθεσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων της Σύρου.

Με αφορμή την παραπάνω δράση, στην Σύρο βρίσκεται τηλεοπτικό συνεργείο για λογαριασμό του  Γερμανικού Καναλιού ZDF. Τα γυρίσματα θα επικεντρωθούν στην ανέλκυση εγκατελλειμένων διχτυών, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνουν εικόνες από αξιοθέατα της Σύρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στα σκαριά σημαντικό έργο για τη μείωση των διαρροών και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στην Σύρο

Ο καθαρισμός θα συνεχιστεί την Κυριακή το πρωί στον Όρμο του Φοίνικα και στη θαλάσσια περιοχή της Ποσειδωνίας.