Σύρος: Η Μανούβρα του Καπετάνιου που κοίταξε κατάματα το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά»

1

Καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους έφεραν στη χώρα μας «Ξενοφών» και «Ζορμπάς» προκαλώντας πολλά προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια , ωστόσο δεν εμπόδισαν τα δρομολόγια του φορτηγού οχηματαγωγού   πλοίου «ΝΕΑΡΧΟΣ» !

Μπορεί οι βοριάδες να σήκωσαν ψηλά κύματα βγάζοντας στη στεριά τις βάρκες, ωστόσο τίποτα δεν πτόησε το καπετάνιο και το πλήρωμα αυτές τις μέρες! Οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 9-10 μποφόρ που έπνεαν τις προηγούμενες μέρες στο Αιγαίο καθήλωσαν τα περισσότερα πλοία στα λιμάνια.

Για κάποιους ηρωικούς ναυτικούς όμως, οι θυελλώδεις άνεμοι δεν στάθηκαν εμπόδιο. Αξίζει να αναφερθεί πως το Νέαρχος ήταν απο τα ελάχιστα πλοία που ταξίδεψαν και κοίταξαν κατάματα τον κυκλώνα Ζορμπά, καθώς η ανάγκη για τροφοδοσία των νησιών με καύσιμα αποδείχθηκε μεγαλύτερη από κάθε εμπόδιο για τον καπετάνιο Κώστα Βελετάκο και το πλήρωμα του πλοίου «ΝΕΑΡΧΟΣ» .

Καπετάνιος σημαίνει πολλά… Καπετάνιος σημαίνει να είσαι σε δύσκολα βαπόρια, τουμπαριστά, μονοτίμονα, με εξωστρεφείς μηχανές, χωρίς καλά προπελάκια και να κάνεις άγονη γραμμή.

Αυτό που μας έκανε πάντως ιδιαίτερη εντύπωση είναι το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ του καπετάν Κώστα και των υπολοίπων μελών του πληρώματος. Μια σχέση που θυμίζει περισσότερο οικογένεια παρά σχέση μεταξύ «προϊσταμένου» και «υπαλλήλων».

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω, στη γέφυρα του πλοίου, με το πρόσχαρο αλλά χαμηλών τόνων καπετάνιο ο οποίος μου «εξομολογήθηκε» τις ιδιαίτερες στιγμές της δουλειάς του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά την προσέγγιση του πλοίου στους «προβλήτες» των νησιών, τα ελληνικά λιμάνια!


Αν όλοι εμείς, οι επιβάτες, ψηφίζαμε για τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα των πλοιάρχων της ακτοπλοΐας είμαι σίγουρος ότι στον καπετάν Κώστα θα δίναμε με την καρδιά και τη λογική τον μέγιστο βαθμό μας.


Πρόκειται για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων που αποφεύγει την προβολή, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ρόλος του ναυτικού και ειδικότερα του καπετάνιου, είναι λειτούργημα, απαιτεί σεβασμό στο πλοίο, τη θάλασσα και σε εκείνες τις ψυχές που ζουν χρόνο-καιρό πάνω στα βράχια του Αιγαίου.

Γέννημα-θρέμμα από το Γερολιμένα της Μάνης, μεγαλωμένος στο Πέραμα, είχε ως όνειρο ζωής να γίνει Καπετάνιος και το πέτυχε! Έκανε σε πολλούς τύπους πλοίων, όμως ξεχωρίζει τα επιβατικά.

Αυτός είναι ο Έλληνας ναυτικός πρέπει να είναι παντός λιμανιού και πλοίου. Του ευχόμαστε πάντα Άξιος και να έχει μαζί με το Πλήρωμα του όμορφα ταξίδια σε γαλήνιες θάλασσες!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΑΕΣΤΡΙΚΉ ΜΑΝΟΥΒΡΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ