Ο πολιτισμός των Κυκλάδων αντάμωσε στη Σύρο…

0

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Ανοιχτή Συνάντηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κυκλάδων, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πραγματικά επικροτούμε όλους τους Κυκλαδίτες που συμμετείχαν στην, πραγματικά ενδιαφέρουσα, συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την οποία χαιρετίζουμε και δηλώνουμε εξ αρχής ότι θα είμαστε αρωγοί αυτής της προσπάθειας.

Ένα σημαντικό βήμα για τον  πολιτισμό των Κυκλάδων, την  παράδοση, την κουλτούρα που έχουν μια μεγάλη ιστορία, μια μακρά πορεία σε βάθος χρόνου  και την οποία έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε, μέσα από τον τρόπο  ζωής μας!

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο  πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με τις τοπικές οικονομίες και μπορεί με τις κατάλληλες ενέργειες, να γίνει ο βασικός μοχλός ποιοτικής ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Έχουμε μια αξιοζήλευτη κληρονομιά, μια πλούσια τοπική ιστορία, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, με μνημεία, με αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, έχουμε αναρίθμητα τοπικά έθιμα και παραδόσεις και άλλες τόσες τοπικές γεύσεις και προϊόντα, αλλά και αθλητικές διοργανώσεις που αποτελούν μερικά από τα στάνταρ του σύγχρονου επισκέπτη, που αναζητά την ποιότητα και την γνώση του τόπου των διακοπών του, ώστε να προκαλούν τον επισκέπτη να έρθει και να μείνει στα νησιά μας, ακολουθώντας τις εκδηλώσεις από νησί  σε νησί.

Οι Κυκλάδες είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός, ένα εθνικό brand.και ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Παγκόσμιος προορισμός. Έχει ό,τι χρειάζεται για τον σκοπό αυτό: Καλή διασύνδεση με τις βασικές αγορές, με τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, ανθρώπινο στοιχείο με έμφυτη την έννοια της φιλοξενίας, μοναδική γαστρονομία, φυσικό περιβάλλον και φυσικά το σημείο αναφοράς, τον πολιτισμό που τυγχάνουν αναγνώρισης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού αντάμωσαν στην Σύρο


Οι πολιτιστικοί φορείς των Κυκλάδων, ήταν όλοι εκεί…και αντάμωσαν σε μια εποικοδομητική εκδήλωση, με κοινό στόχο και όραμα τον πολιτισμό μας! Σημείο αναφοράς το νησί της Σύρου, με αρκετό κόσμο να επισκέπτεται την πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να συζητήσει και ανταλλάξει απόψεις, ώστε η επόμενη ημέρα να είναι ακόμα καλύτερη!

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητήριο Κυκλάδων αποδείχτηκε πολύ μικρή προκειμένου, να χωρέσει … την πολιτιστική αγάπη των φορέων που κατέφθασαν από το σύνολο των νησιών, γεφυρώνοντας τις Κυκλάδες μας . Θα χαρακτηρίζαμε το Cyclades Culture ως κουμπάρο….πολιτισμού καθώς κατάφερε να »παντρέψει» τις δράσεις και να φέρει πιο κοντά πολιτιστικούς φορείς που συνεργάζονταν χρόνια και είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά, να ανταλλάξουν θέσεις και απόψεις, να βάλουν στόχους και να οργανώσουν συνεργασίες.

Στόχος της συνάντησης η συνεργασία της Περιφέρειας με τα πολιτιστικά σωματεία και ο έγκαιρος προγραμματισμός για το «Καλεντάρι 2019», ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή χρονική κατανομή της πολιτιστικής ατζέντας.


Η πρώτη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα και αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς συναντήσεων στο πλαίσιο της άρτιας οργάνωσης των πολιτιστικών δράσεων του 2019.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι παρόμοιο όπως να συνεργάζονται μεταξύ τους όλα τα νησιά και να γίνεται ανταλλαγή δράσεων.


Δείτε τι ακριβώς δήλωσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Εντεταλμένη Πολιτισμού Κυκλάδων και ψύχη του Cyclades Culture κα. Χρηστιάννα Πάπιτση.