Επιθεώρηση στα γαϊδουράκια της Σαντορίνης έκανε μεγάλη βρετανική φιλοζωική οργάνωση

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου και εκπροσώπων της αγγλικής φιλοζωικής οργάνωσης The Donkey Sanctuary και του Greek Animal Welfare Fund/Animal Action Hellas (GAWF).

Ομάδα των φιλοζωικών οργανώσεων βρέθηκε στη Σαντορίνη την προηγούμενη εβδομάδα (19-25 Αυγούστου) πραγματοποιώντας έρευνα όχι μόνο για την ευζωία των ιπποειδών αλλά και την κοινωνικοοικονομική πλευρά της χρήσης των ζώων αυτών ως ζώα εργασίας. Η αρχική εκτίμηση των οργανώσεων είναι ότι τα ζώα βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλά αναμφίβολα υπάρχουν σημεία που χρειάζονται βελτίωση.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος ενημέρωσε τις εκπροσώπους των οργανώσεων για τα μέτραβελτίωσης που έχουν ήδη δρομολογηθεί όπως η επέκταση και επισκευή των σκιάστρων και η βελτίωση της παροχής τρεχούμενουνερού στα σημεία παραμονής τους (πάνω και κάτω στα σκαλιά). Οι παραπάνω εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Συνάντηση φορέων στο Δημαρχείο Άνδρου για τη λήψη μέτρων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

Παράλληλα, με συνεργασία όλων των μερών θα πραγματοποιηθεί επικαιροποίηση της κανονιστικής του Δήμου Θήρας που αφορά τα ζώα εργασίας – σύμφωνα και με τον νέο νόμο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα ιπποειδών από εξειδικευμένα μέλη των οργανώσεων.

Το Donkey Sanctuary και το GAWF, σύμφωνα με δηλώσεις τους, αναγνωρίζουν ότι τα ιπποειδή αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής πλευράς της Σαντορίνης. Ο Δήμαρχος Θήρας χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή των οργανώσεων να μοιραστούν την εμπειρία και την εξειδίκευσή τους με τους ιδιοκτήτες των ζώων και την κοινωνία του νησιού, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την βελτίωση της ευζωίας των ιπποειδών.