Από τη Σαντορίνη ξεκινά η παροχολογία του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις

1

Έχουν περάσει δύο χρόνια και τρεις μήνες από τα εγκαίνια του νοσοκομείου Σαντορίνης από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιουνίου 2016). Χθες όμως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στη Διαύγεια η προκήρυξη του διαγωνισμού που αφορά στην πλήρωση 158 θέσεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.) για τη στελέχωση του γενικού νοσοκομείου Θήρας. 

Αριθμός που μαρτυρά πως είτε μέχρι σήμερα το νοσοκομείο ήταν υποστελεχωμένο, είτε πως η παροχολογία του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις ξεκινά από εκεί. Εξάλλου ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από τη Θεσσαλονίκη που είχε βρεθεί πρόσφατα για το άνοιγμα τοπικών μονάδων, συνεχίζοντας τις εξαγγελίες περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, είχε αναφέρει πως το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε με 954 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού και ότι μένουν να προκηρυχθούν 700 θέσεις γιατρών. 

Συγκεκριμένα, οι θέσεις που προκηρύσσονται για το νοσοκομείο Σαντορίνης είναι:
44 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 
41 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 
43 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 
30 θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης 

Σε αυτά τα δύο χρόνια λειτουργίας εντούτοις, το νοσοκομείο έχει ουκ ολίγες φορές βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα” από τους γιατρούς, κυρίως για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και για τοποθετήσεις εκτός διαδικασίας. Αίσθηση είχε προκαλέσει η τοποθέτηση στις αρχές Μαρτίου στενού συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στη θέση του αντιπροέδρου του νοσοκομείου Σαντορίνης με μισθό 3.897 ευρώ τον μήνα, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για ρουσφέτια μέσω της ΑΕΜΥ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις 49 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, μόλις οι 21 ήταν καλυμμένες μέχρι το Μάιο. Σημείωνε ακόμη ότι εκ των τριών διορισμένων χειρουργών οι δύο είχαν παραιτηθεί, ενώ στο νοσηλευτικό ίδρυμα υπηρετούσε μόνο ένας από τους συνολικά τρεις γυναικολόγους.

Πέρσι οι γιατροί του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου Σαντορίνης είχαν καταθέσει υπόμνημα στην Εισαγγελία Νάξου,καταγγέλλοντας μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις βασικές ειδικότητες. Σημείωναν δε ότι στον παθολογικό, καρδιολογικό και χειρουργικό Τομέα υπηρετούσαν 5 γιατροί από 21 που προβλέπει το οργανόγραμμα. 

Σύμφωνα πάντως με ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, από την έναρξη λειτουργίας του έως και το τέλος του Αυγούστου το έχουν επισκεφθεί συνολικά 116 χιλ ασθενείς, 48 χιλ. το τμήμα επειγόντων περιστατικών και 65 χιλ. τα εξωτερικά ιατρεία. Στις χειρουργικές αίθουσες, συμπληρώνει η διοίκηση, του νοσοκομείου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 284 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ 103 τοκετοί έγιναν στο μαιευτικό τμήμα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη – capital.gr