Το τράβηγμα της πεζότρατας, η σαρδέλα, τα εμπόδια και η καταγγελία…

1

Μικροί και μεγάλοι, Συριανοί και επισκέπτες πήραν μέρος στο αλιευτικό έθιμο καλάροντας κατά τον παλαιό τρόπο στη παραλία των Αγκαθωπων, ζωντανεύοντας έτσι αναμνήσεις της ιστορίας των ψαράδων του νησιού που οι μεγαλύτεροι θυμούνται ακόμα με νοσταλγία και οι νεότεροι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από την αναβίωσή τους.

Κόντρα στους ισχυρούς ανέμους, διοργανώθηκε με επιτυχία για 18η συνεχόμενη χρονιά, “Το τράβηγμα της πεζότρατας” στην παραλία των Αγκαθωπών.

Από νωρίς, εθελοντές του Συλλόγου είχαν ανάψει τα κάρβουνα για τις σαρδέλες, συνοδευόμενες από σαλάτα και αρκετό κρασί.
Η γιορτή ξεκίνησε με την πεζότρατα να ρίχνει τα δίχτυα στον όρμο των Αγκαθωπών.

Στη συνέχεια, μικρά και μεγάλα παιδιά πήραν θέση για να τραβήξουν το δίχτυ και να βγάλουν έξω από την φετινή ψαριά, ενώ το κέφι κορυφώθηκε με χορό και μουσική από το συγκρότημα απο την Τήνου του Χρήστου Φιορτάντη «Fiorantis group» και η «σοφία της παράδοσης». Ο νέος πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ποσειδωνίας καλωσόρισε τους επισκέπτες και τους Συριανούς ενώ ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης ωστόσο στάθηκε στα ”παρατράγουδα” της φετινής διοργάνωσης. Λίγο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά, λίγο ο « κακός ο φλάρος» ωστόσο η θέληση, το μεράκι και το έργο του Πολιτιστικού συλλόγου Ποσειδωνίας δε στάθηκε εμπόδιο ώστε μην πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.


Συγκεκριμένα ο κ. Νταλαχάνης αναφέρθηκε σε όσους έβαζαν εμπόδια και πίστευαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, αλλά και σε αυτούς που έχουν φετίχ… στη καταγγελία καθώς όπως δήλωσε, δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η χτεσινή εκδήλωση θέλησαν να κάνουν τα μαγικά τους… κάνοντας καταγγελία.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δεν μας φταίει κανένας, θα πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, να κοιταχτούμε στο στρογγυλό καθρέφτη της γιαγιάς…και να αντλήσουμε τα λάθη που μας έχουν στοιχίσει.

Ας αποβάλουμε τα προβλήματα και τις κακεντρέχειες και είμαστε σίγουροι ότι θα διαπιστώσουμε το τι φταίει και γιατί σαν Συριανοί κάνουμε πέντε βήματα μπρος και δέκα πίσω.


Επιτέλους, ας αποφασίσουμε τι θέλουμε σαν Συριανοί και πως ονειρευόμαστε να βλέπουμε το νησί μας. Σίγουρα δεν επιχειρούμε να έχουμε στο νησί μας, ”χαζοτουρισμό” και επισκέπτες χαμηλού επιπέδου ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε πολλά σεμινάρια συμπεριφοράς ούτως ώστε να είμαστε να δεχτούμε ποιοτικό τουρισμό.

Τέλος αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στους εθελοντές και τους συνδιοργανωτές και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών” και το τοπικό συμβούλιο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

1 ΣΧΟΛΙΟ