7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν: Στη Σύρο ένα φεστιβάλ στο «πράσινο»!

Ένα φεστιβάλ, τρία σχέδια, τριάντα καλλιτέχνες…

1

7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν: Στη Σύρο ένα φεστιβάλ στο «πράσινο»!

Σε λίγες εβδομάδες “ανοίγουν οι πύλες” του 7ου Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου.

Η συνταγή της επιτυχίας του, όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει η ίδια: μια εβδομάδα σεμιναρίων, εργαστηρίων – εκθέσεων και συναυλιών σε διαφορετικές γωνίες του νησιού με φετινό θέμα το συναπάντημα του Ζωναράδικου της Θράκης με την Ταραντέλα της Κάτω Ιταλίας.

Το 2018 όμως θα σηματοδοτηθεί από 3 σχέδια.

Το Καλλιτεχνικό σχέδιο

Από τις 20 Αυγούστου, 30 καλλιτέχνες αποβιβάζονται στη Σύρο και ως τις 25 του μήνα, ακορντεονίστες, μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές, από διαφορετικούς ορίζοντες, έρχονται με την προοπτική να πειραματιστούν, να μοιράσουν και να μοιραστούν μαζί με τους συμμετέχοντες και το κοινό τη δουλειά τους.

Γνωρίζουν ότι η δομή αυτού του Φεστιβάλ τους προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα: να συναντηθούν, να συντονιστούν, να συμπράξουν κι έτσι να εκφράσουν τη δημιουργική τους ανάγκη εντός του ειδυλλιακού πλαισίου της Σύρου.

Το Παιδαγωγικό σχέδιο

Μαζί τους, 40 συμμετέχοντες, 16 – 66 ετών, ερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και τη Γάλλια, θα παρακολουθήσουν σεμινάρια τα οποία θα τους οδηγήσουν πέρα από την κλασική εκπαιδευτική διαδικασία – μεθοδολογία.

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου επιτρέπει στον καθένα να ανακαλύψει αλλιώς το ακορντεόν του, εξασκώντας το μόνος του ή σε ομάδα, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα της σκηνής ή του δρόμου.

Εκ περιτροπής ερασιτέχνες, σπουδαστές και οι ίδιοι οι επαγγελματίες εναλλάσσονται στους ρόλους τους και συνεισφέρουν από κοινού στη μουσική εμπειρία μιας παιδαγωγικής προσέγγισης, αυτής της άτυπης εκπαίδευσης.

Το Οικολογικό σχέδιο

Η επιτυχία του Φεστιβάλ δεν σταματάει στις μουσικές εκδηλώσεις αλλά επεκτείνεται και στην εξαιρετική εργασία είκοσι εθελοντών από τη Σύρο και αλλού, όπως και στην ενεργό συμμετοχή των χορηγών.

Και για αυτήν την προσπάθεια , η ανάγκη να λάβουμε υπόψιν το νησιωτικό μας περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα.

Έτσι, το Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου θα κάνει ένα πρώτο βήμα προς ένα Οικολογικό Φεστιβάλ, προτείνοντας, σε άμεση συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Σύρου, την ανακύκλωση των σκουπιδιών και τη χρήση ανακυκλώσιμων σκευών, καθ’όλη τη διάρκειά του.

Σας περιμένουμε όλους για να ζήσετε μαζί μας αυτές τις διαφορετικές εμπειρίες και πάντα σε ρυθμό!

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου είναι συνδιοργάνωση του «Ούριου Άνεμου», με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Σύρος-Πολιτισμός 2018.