Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου: Συνέντευξη τύπου για τα ταφικά Μνημεία

Στην Πολιτιστική Διαδρομή Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) εντάχθηκε το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου.

Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο χώρο του κοιμητηρίου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για το θέμα των Ταφικών Μνημείων, κα Μαρίζα Αγγελοπούλου, συνοδευόμενη με την Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ομώνυμης Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαριάνθη Αναστασιάδου και την Αρχαιολόγο Τζένη Γεωργάκη, Διδάκτορα Ιστορίας και Θεωρίας της Διατήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Μαρίζα Αγγελοπούλου, δήλωσε ότι η ένταξη του Νεκροταφείου του Αγίου Γεωργίου στον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης σηματοδοτεί «την πανηγυρική αρχή δραστηριοτήτων ανάδειξης, προβολής και διατήρησης των ταφικών μνημείων της Σύρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μειώθηκαν τα τροχαία τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος της είναι η δημιουργία μίας πολιτιστικής διαδρομής με αφετηρία το Κοιμητήριο της Ερμούπολης, αξιοποιώντας του οδικούς χάρτες πάνω στους οποίους βρίσκονται διάσπαρτη η ιστορία της Σύρου, όπως είναι το Βιομηχανικό Μουσείο, τα παλιά εργοστάσια, ο Ταρσανάς κ.α.

“Να φύγουμε λίγο από το κέντρο, διότι δε γίνεται να σηματοδοτείται μία ολόκληρη πόλη μόνο από το κέντρο της, καταπληκτικό μεν με τα εμβληματικά κτίρια της, αλλά έχουμε κι αυτή την περιοχή. Να ανοίξουμε τα όρια της πόλης, να φτιάξουμε αυτόν τον περίπατο, να μπορεί ο δημότης να ασκήσει τη μνήμη του. Είμαι ευχαριστημένη και πιστεύω ότι οι δημότες πρέπει να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, να περπατήσουν την πόλη τους”, σημείωσε χαρακτηριστικά κλείνοντας τη συνέντευξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  23ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης

Στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης έχουν ενταχθεί συνολικά 179 κοιμητήρια από 22 χώρες, με το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου να είναι το 5ο που εντάσσεται από την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης εκπροσωπήθηκε με την κ. Αγγελοπούλου στο ετήσιο Συνέδριο του ASCE που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.