Η Μαρία Καζαντζάκη για το “κούρεμα” των οφειλών του Νεωρίου στο Δήμο

Η επιστολή της ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

1

Η Μαρία Καζαντζάκη για το “κούρεμα” των οφειλών του Νεωρίου στο Δήμο

Η επιστολή της ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Ναυπηγείο της Σύρου, δεδομένης της ιστορίας του και του αριθμού των εργαζομένων, που απασχολούσε κατά το παρελθόν, υπήρξε πάντοτε αντικείμενο εκμετάλλευσης, από πολιτικούς και συνδικαλιστές, οι οποίοι έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων, με σκοπό την προσωπική τους ανέλιξη και την ικανοποίηση των δικών τους πολιτικών φιλοδοξιών και συμφερόντων.

Αυτού του είδους οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τα προσωπικά τους συμφέροντα, συνήθως συμμαχούν μεταξύ τους, προκειμένου να πείσουν όλους τους άλλους, ότι φροντίζουν για εκείνους και τους προστατεύουν, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα δίσταζαν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να καταφέρουν τον σκοπό τους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην πλάτη του Ναυπηγείου είδαμε εχθρούς να γίνονται φίλοι, οι μεν γιατί έρχονται εκλογές και χρειάζονται τις ψήφους, οι δε γιατί θέλουν να “κάνουν κουμάντο” και να συνεχίσουν να πουλούν εκδούλευση με οικονομικά ανταλλάγματα, κατά την πάγια τακτική τους.

Επινόησαν λοιπόν έναν «φανταστικό εχθρό», τον οποίο μαζί, δήθεν βάλθηκαν να εξοντώσουν, φανατίζοντας με ψέματα και υπερβολές τους εργαζομένους και εκφοβίζοντάς τους, λέγοντας ότι, όποιος δεν ακολουθήσει αυτά που λέμε, δεν θα δουλέψει ποτέ ξανά στο Ναυπηγείο και θα πεινάσει.

Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να τηλεφωνούν ανώνυμα και να απειλούν ζωές, να οργανώνουν επιθέσεις κατά ανθρώπων, πιστεύοντας ότι θα κρύβονται για πάντα, πίσω από τους εργαζόμενους, οι οποίοι απλώς αναζητούν μια μόνιμη θέση απασχόλησης και την επιβίωσή τους.

Το Ναυπηγείο της Σύρου, βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, στο οποίο το έφερε η ολιγωρία των κρατικών μηχανισμών κατά το παρελθόν, τα πολιτικά συμφέροντα, η αδιαφορία του ιδιοκτήτη του και ο κακός συνδικαλισμός. Είναι μια επιχείρηση η οποία, αν λειτουργήσει σωστά, μπορεί να στηρίξει την τοπική οικονομία, να δώσει πνοή και ανάσα στον τόπο μας και να στηρίξει τους τομείς της ανάπτυξης του νησιού μας. Ας μην ξεχνάμε ότι, ακόμα και στα χρόνια της παρακμής της απασχολούσε πολλούς εργαζόμενους. Αν λοιπόν τερματίσει τη λειτουργία της, αυτό μόνο κακό έχει να κάνει στο νησί μας, αυξάνοντας την ανεργία σε έναν τόπο, τον οποίο δυστυχώς διοικούν τα συμφέροντα και όχι οι αγνές προθέσεις.

Είναι όμως αλήθεια ότι, εξαθλιωμένος είναι ένας εργαζόμενος ακόμα και όταν εργάζεται αλλά δεν πληρώνεται, ακόμα και όταν εργάζεται σε συνθήκες που κινδυνεύει κάθε μέρα να χάσει τη ζωή του, ακόμα και όταν εργάζεται ανασφάλιστος, ακόμα και όταν τον υποχρεώνουν να παραιτηθεί από όλα του τα δικαιώματα με την προσδοκία της επαναπρόσληψής του, την οποία του υπόσχονται μόνο “αν είναι καλό παιδί” και “κάνει ότι του πουν”.

Η Σύρος χρειάζεται το Ναυπηγείο, το οποίο είναι κομμάτι της ιστορίας της και μπορεί να αποτελέσει πυλώνα της ανάπτυξής της. Χρειάζεται ένα Ναυπηγείο το οποίο να λειτουργεί, να πληρώνει τους εργαζομένους σε αυτό, να τους παρέχει συνθήκες ασφάλειας, να μην τους χρησιμοποιεί μόνο ως μοχλό πίεσης για να παίρνει κρατικές δουλειές και να βγάζει λεφτά ο ιδιοκτήτης του. Χρειάζεται ένα ναυπηγείο, το οποίο να επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι αξιοπρεπείς και όχι υποχείρια των “εργατοπατέρων”, οι οποίοι τους πουλάνε εκδούλευση και τους εκβιάζουν για να τους δώσουν εργασία. Χρειάζεται η Σύρος ένα Ναυπηγείο, το οποίο να λειτουργεί τηρώντας τους περιβαλλοντικούς κανόνες, το οποίο σέβεται τις λοιπές δραστηριότητες του νησιού, τις στηρίζει και δεν τις πολεμά, και φυσικά ένα ναυπηγείο, το οποίο σέβεται και τους υπόλοιπους πολίτες του νησιού.

Είναι λοιπόν σαφές σε όλους, το πόσο σημαντικό είναι για το νησί μας, το Ναυπηγείο, όπως και κάθε επιχείρηση, να συνεχίσει να λειτουργεί και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου, αλλά να λειτουργεί υγιώς. Ας ελπίσουμε όλοι ότι, εφόσον πωληθεί το ναυπηγείο, ο νέος ιδιοκτήτης σκοπεύει να το λειτουργήσει ορθά, χωρίς χρέη, τρύπες, κρυφές μίζες και εργατοπατέρες να εκφοβίζουν και να εκβιάζουν τους εργαζόμενους.

Είμαι βέβαιη ότι δεν υπάρχει Συριανός, ο οποίος να μην θέλει να δει το Ναυπηγείο να λειτουργεί και να είναι υγιές και παραγωγικό, τουλάχιστον όσοι το στήριξαν εξ αρχής και συνεχίζουν να το στηρίζουν, και όχι όσοι εύχονταν να κλείσει και ξαφνικά άλλαξαν γνώμη για τις ψήφους και τα προσωπικά συμφέροντά τους.

Η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι στην πραγματικότητα άνευ αντικειμένου, με δεδομένο ότι, όποια και αν είναι η απόφαση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει πλέον, το αρμόδιο δικαστήριο. Η συνεδρίαση απλώς γίνεται για άλλη μια φορά, προκειμένου κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τις κάμερες και το πεντάλεπτο της δημοσιότητας που τους αναλογεί, να πουν μεγαλοστομίες, να παίξουν θέατρο με περίσσια υποκρισία και να πολεμήσουν παράλληλα τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Δεδομένου του λειτουργήματος που υπηρετώ, δεν μπορώ εκ του Νόμου να συμμετέχω στη συζήτηση του θέματος, αλλά έτσι και αλλιώς, οι θεατρινισμοί που θα παρακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είναι πλέον φανεροί σε όλους.

Τα ζητήματα είναι απλά. Υπάρχουμε εμείς, οι οποίοι εξ αρχής στηρίζαμε και στηρίζουμε τη λειτουργία του Ναυπηγείου και κάθε επιχείρησης, η οποία λειτουργεί προς όφελος και όχι σε βάρος της κοινωνίας, υπάρχουν και αυτοί, οι οποίοι αποφάσισαν να το στηρίξουν στο τέλος γιατί έχουν μάθει να λειτουργούν αδίστακτα και συμφεροντολογικά.

Η Σύρος μας χρειάζεται ένα ναυπηγείο ανοιχτό, παραγωγικό και υγιές, το οποίο να λειτουργεί αρμονικά με την υπόλοιπη κοινωνία. Ελπίζουμε αυτές να είναι και οι προθέσεις των μελλοντικών ιδιοκτητών, τους οποίους θα καλωσορίσουμε, αν οι προθέσεις τους συνάδουν, με τις προθέσεις όλων των Συριανών.

Μαρία Δημ. Καζαντζάκη

Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος

Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here