Ερώτηση στην Βουλή για την κεφαλή του αρχαίου Ερμή στην παραλία Ερμούπολης!

0

Ερώτηση στην Βουλή για την κεφαλή του αρχαίου Ερμή στην παραλία Ερμούπολης!

Μέχρι και ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε για την προσωρινή τοποθέτηση της κεφαλής του αρχαίου θεού Ερμή στον παραλιακό δρόμο της Ερμούπολης.

Εντύπωση προκαλεί η ερώτηση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος κάνει λόγω για «ακαλαίσθητο τερατούργημα», ενώ επικαλείται δήλωση του τοπικού δημοσιογράφου – ιστοριογράφου, Παναγιώτη Κουλουμπή, που παρομοίασε με «ιεροσυλία» την τοποθέτηση της συγκεκριμένης προτομής. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος

Η ερώτηση του βουλευτή απευθύνεται προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Αθλητισμού & Πολιτισμού και ζητά να ενημερωθεί αν για την τοποθέτηση του αγάλματος προηγήθηκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κι αν πρόκειται να αντικατασταθεί, καθώς, κατά την άποψη του Η. Παναγιώταρου, υποβαθμίζει αισθητικώς την εικόνα και την ιστορία του νησιού.

Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να δοθούν σχετικές απαντήσεις, καθώς η διοίκηση του Δήμου εμφανίζεται ενοχλημένη, εκτιμώντας ότι η έκταση που πήρε το θέμα είναι τουλάχιστον αναιτιολόγητη.

Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον διεθνούς φήμης Γερμανό εικαστικό Markus Lupertz και τοποθετήθηκε προσωρινά στην παραλία της Ερμούπολης, έως και τις 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Tesseris Masters Torn».

Η ερώτηση:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικώς με την ακαλαίσθητη και ανεκδιήγητη προτομή του Ερμή στην Ερμούπολη Σύρου»

Εδώ και λίγες ημέρες στην προκυμαία της Ερμούπολης της Σύρου έχει στηθεί μια ακαλαίσθητη προτομή του αρχαίου θεού Ερμή. Η κεφαλή του Έλληνα θεού δεν είναι καν σε όρθια θέση αλλά βρίσκεται σε πλαγιαστή θέση, τα χαρακτηριστικά του δεν είναι καν ευκρινή και γενικώς η θέα του αγάλματος προκαλεί αισθήματα δυσφορίας. Είναι εμφανές ότι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά κακοποιείται στο όνομα της μοντέρνας, «ανανεωτικής» αφηρημένης τέχνης, με αποτέλεσμα έκπαγλα σύμβολα και πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας να αποδίδονται ως ακαλαίσθητα τερατουργήματα.

Χαρακτηριστικώς ο Πάνος Κολουμπλής, δημοσιογράφος – ιστοριογράφος, διευθυντής Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων αναφέρει: «Προσβάλλει και την αισθητική και την ιστορία του νησιού αυτό το ακαλαίσθητο έργο. Ποτέ και πουθενά (εκτός από τη Σύρο) όσο και αν ψάξει κάποιος στο όνομα οποιασδήποτε εκφράσεως και οποιασδήποτε εικαστικής σχόλης ο υπέρλαμπρος αυτός παγκόσμιος θεός δεν αναπαραστάθηκε με σκυμμένο κεφάλι, λυπημένος, άσχημος, τυφλός, και κακομοίρης. Στην αρχαία Ελλάδα αυτή η πράξη, της τοποθέτησης μιας τέτοιας κεφαλής του Ερμού και μάλιστα σε πλάγια θέση, θα θεωρείτο φοβερή ιεροσυλία.»

Ερωτώνται ον αρμόδιοι υπουργοί:    

Προηγήθηκε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση του εν λόγω εξαμβλώματος στην προκυμαία;

Προτίθεστε να το αντικαταστήσετε, εφόσον υποβαθμίζει αισθητικώς την προκυμαία αλλά και γενικώς την εικόνα και ιστορία της Σύρου;

Αθήνα, 13/6/2018

Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here