«Εν χορδαίς και οργάνω»: Ξεχωριστή συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»

1

«Εν χορδαίς και οργάνω»: Ξεχωριστή συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»

Nα διοργανώσει κανείς ένα ξεχωριστό διεθνές φεστιβάλ σε ένα νησί των Κυκλάδων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αυτή η πρόκληση από μόνη της κάνει το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου αρχικά αξιέπαινο. Η ζεστασιά των ανθρώπων του και το θέμα του, όμως, το καθιστούν και μοναδικό στο είδος του. Σε κάθε συναυλία του παρουσιάζεται κάτι νέο και η βασική σκέψη είναι ο συνδυασμός του ιστορικού εκκλησιαστικού οργάνου που υπάρχει στο νησί με κάτι άλλο.

Αυτό το άλλο είναι είτε φωνές, είτε άλλα όργανα. Το πάντρεμα αυτό σίγουρα κάνει τις συναυλίες ακόμα πιο ελκυστικές και ενδιαφέρουσες, αφού δεν έχει κανείς την ευκαιρία να βλέπει στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο συχνά, πόσο δε μάλλον σε ένα νησί όπως η Σύρος.
Το Σάββατο το βράδυ, η Σύρος έζησε ξανά μαγικές στιγμές στο Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, όπου πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική συναυλία «Εν χορδαίς και οργάνω» με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και έγχορδα.

Ο οργανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «ΑΝΩ» Χρήστος Παρασκευόπουλος και το Κουαρτέτο Εγχόρδων «FourTe» με τους Ηλία Γυφτονικολό, βιολί, Κωνσταντίνα Μπάλλα, βιολί, Ιζαμπέλα Ελένη Χατζηιωάννου, βιόλα και Μυρτώ Ξηρουχάκη, βιολοντσέλο, εκτέλεσαν έργα των George Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart και Luigi Boccherini.

Την εισαγωγή και τα σχόλια των έργων που ακούστηκαν στη συναυλία επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Νίκος Κανελλόπουλος, όπου για πάνω από τριάντα χρόνια είναι παραγωγός εκπομπής κλασικής μουσικής στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας κ.κ. Στεφάνου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κα. Μενδρινού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δούναβης και πλήθος κόσμου.

 

Διοργάνωση
Καθολική Επισκοπή Σύρου
Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου
Συνδιοργάνωση
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμος Σύρου Ερμούπολης
Δωρητής
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί
Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ»
Χορηγοί Μετακίνησης
BLUE STAR FERRIES
ASTRA AIRLINES
Χορηγοί Επικοινωνίας
ΕΡΤ3, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΘΗΝΑ 9,84, ΘΕΜΑ RADIO, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, MUSIC PAPER, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, CYCLADES24, SYROS TODAY, SYROS AGENDA, NAXOS TIMES, ΑΙΓΑΙΟ FM LIVE, EMPNEUSI 107 FM
Υποστήριξη Διοργάνωσης
ORION PRODUCTION
ΑΤΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ (Παράρτημα Σύρου)
Οργανωτική Επιτροπή
Χρήστος Παρασκευόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής
Χάρης Βεκρής, εκτελεστικός διευθυντής
Γιάννης Ρούσσος, οργανίστας Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου
Μαρία Μαυρίκου, υπεύθυνη χορηγιών
Γιώργος Σιγάλας, υπεύθυνος φιλοξενίας
Αντώνης Δαλέζιος, τεχνική υποστήριξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here