Συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα για την κατασκευή πλοίων από αλουμίνιο στο Νεώριο

0

Συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα για την κατασκευή πλοίων από αλουμίνιο στο Νεώριο

Σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής κάνει λόγο για συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη ναυπήγηση πλοίων, επιβατηγών και στρατιωτικών κατασκευασμένα από αλουμίνιο στο Νεώριο της Σύρου, την οποία οριστικοποίησε η Onex Shipyards με τη γαλλική εταιρεία Ocea Construction Navale.

Αντικείμενο της συνεργασίας με την Ocea είναι η συμπαραγωγή νεότευκτων σκαφών για την ακτοπλοΐα και για ιδιώτες πελάτες (yachts) αλλά και για ρόλους ακτοφυλακής και πολεμικού ναυτικού με πελάτες από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν ήδη συμφωνίες προθέσεων (Letters of Intent) με αριθμό δυνητικών πελατών. Για την ανάπτυξη αυτών των ναυπηγικών δραστηριοτήτων ξεκινάει άμεσα και πρόγραμμα εκπαίδευσης εργαζομένων του Νεωρίου στη Γαλλία, στα ναυπηγεία της Ocea Construction Navale, προκειμένου να μεταφερθεί τεχνογνωσία ναυπήγησης με πρώτη ύλη το αλουμίνιο.

Το αλουμίνιο, λόγω χαμηλότερου βάρους από τον χάλυβα αλλά και άλλων χαρακτηριστικών, προτιμάται από έναν σημαντικό αριθμό πελατών που επιζητούν μεταξύ άλλων και υψηλές ταχύτητες πλεύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Μαρτίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Σύρου ένα τέτοιο νεότευκτο (2016) αποβατικό πλοίο από αλουμίνιο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού τύπου catamaran, το «USNS Carson City», σε μια εξέλιξη που κατά πληροφορίες συνδέεται με την πιστοποίηση του Νεωρίου για τις απαιτήσεις ασφαλείας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμενων. Υπενθυμίζεται πως την επένδυση της Onex στη Σύρο έχει άλλωστε υποστηρίξει με δημόσιες δηλώσεις του αλλά και επιτόπου επισκέψεις ο Aμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ.