Οι «τρικλοποδιές» στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων φέρνουν δυσαρέσκεια για ΣΑΣ και υπουργείο Ναυτιλίας

0

Οι «τρικλοποδιές» στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων φέρνουν δυσαρέσκεια για ΣΑΣ και υπουργείο Ναυτιλίας

Έντονος προβληματισμός επικρατεί με την στάση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και κατ’ επέκταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, απέναντι σε δρομολογιακές ανάγκες των Κυκλάδων που φαίνεται ότι δεν θα καλυφθούν εξαιτίας της αρνητικής στάσης ανθρώπων που έχουν επιφορτιστεί την ευθύνη για τη διαμόρφωση των ακτοπλοϊκών διαδρομών της χώρας.

Όπως έχει γραφτεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ, στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών απορρίφθηκε η πρόταση που κατέθεσε η Minoan Lines για τη δρομολόγηση του υπερσύγχρονου Mykonos Pallace -για πρώτη φορά στις Κυκλάδες – στη γραμμή Πειραιά – Σύρου – Μυκόνου – Νάξου. Αντί αυτού, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και με τις «ευλογίες» του υπουργείου Ναυτιλίας, το συγκεκριμένο πλοίο αποκτά ελληνική σημαία και επανδρώνεται με αυξημένο πλήρωμα με σκοπό να δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιά – Χανίων.

Και μάλιστα, οι ιθύνοντες του υπουργείου με επικεφαλής τον ίδιον τον Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα, αφού έσπευσαν να ανακοινώσουν την δρομολόγηση του πλοίου στην παραπάνω γραμμή, πριν καν η πλοιοκτήτρια εταιρία εξασφαλίσει έστω και την τυπική έγκριση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που συνεδριάζει στη Νάξο αύριο Πέμπτη 1η Ιουνίου.

Επίσης, έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει για την απόφαση του προηγούμενου ΣΑΣ σχετικά με το αίτημα δρομολόγησης των δύο ταχυπλόων της Golden Star Ferries, Superspeed και Supercraft στη γραμμή Πειραιά – Κυκλάδων – Σύρου. Το ΣΑΣ ναι μεν ενέκρινε το αίτημα της εταιρίας, ωστόσο, πρότεινε ώρες αναχώρησης μη ανταγωνιστικές, βάζοντας εξ αρχής ταφόπλακα στη βιωσιμότητα του δρομολογίου και ωθώντας την Golden Star Ferries σε απόσυρση του ενδιαφέροντός της.

Μετά απ’ αυτή την αρνητική εξέλιξη, η Golden Star Ferries κατέθεσε νέο αίτημα για δρομολόγηση των πλοίων της στη γραμμή Θεσσαλονίκης – Σποράδων. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία έχει καταθέσει ακόμη μία πρόταση που αποτελεί ύστατη προσπάθεια δρομολόγησης των δύο ταχυπλόων στις Κυκλάδες, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Υποτίθεται πως όλα αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του αυριανού Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ωστόσο, μέχρι την ώρα αυτή, το υπουργείο δεν έχει φροντίσει ούτε καν να αναρτήσει τη ορθή ημερήσια διάταξη. Μπορείτε να το διαπιστώσετε ΕΔΩ, όπου στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ΣΑΣ, περιλαμβάνεται μόνο ένα θέμα στη ημερήσια διάταξη που αφορά τη διενέργεια διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Σύρου, στις 5 Ιουνίου, στο οποίο θα πρέπει να δώσει διευκρινήσεις στους κυκλαδίτες για όλες τις εξελίξεις που αντιβαίνουν στο ακτοπλοϊκό συμφέρον και στην απρόσκοπτη εξυπηρέτηση και διασύνδεση των νησιών μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here