Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, Ημέρα της Μητέρας

Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου: Ημέρα της Μητέρας

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες διεθνώς να γιορτάζεται ως Ημέρα της Μητέρας. Στη σύγχρονη εκδοχή της, η συμβολική αυτή γιορτή καθιερώθηκε τον εικοστό αιώνα, με την πρωταρχική έμπνευση και πρωτοβουλία να ανήκει στην Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ann Maria Reeves Jarvis, οι προσπάθειες της οποίας οδήγησαν στο να διοργανωθεί σχετικό κίνημα για να διεκδικήσει την καθιέρωση της ημέρας αυτής.

H ισότητα των φύλων, όπως επίσης και η προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που συνιστούν και συνταγματικά προστατευόμενες αρχές, οι οποίες εξειδικεύονται νομοθετικά. Ωστόσο, η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν έμφυλες ανισότητες, κυρίως σε βάρος των γυναικών, αντανακλώντας στερεοτυπικές αντιλήψεις του παρελθόντος για τους ρόλους των φύλων.

Έτσι, οι μητέρες επιβαρύνονται δυσανάλογα σε σχέση με τους άνδρες/πατέρες στο ζήτημα της φροντίδας για τα τέκνα τους και στην κατανομή των οικιακών εργασιών και γενικότερα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στα πεδία της διαχείρισης του χρόνου και της συμφιλίωσης της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής. Ειδικότερα, όπως προκύπτει, οι μητέρες βιώνουν περισσότερες ανισότητες στον τομέα της εργασίας (π.χ. διακοπή εργασίας ή υποαπασχόληση λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, διστακτικότητα πρόσληψης από εργοδότη, λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, χαμηλότερα εισοδήματα, μη πιστή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας) και του ελεύθερου χρόνου (π.χ. άνιση κατανομή καθηκόντων στο σπίτι, λιγότερος ελεύθερος χρόνος για τις γυναίκες).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση για τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality – EIGE) για το έτος 2017 σε επίπεδο ΕΕ, αξίζει να αναφερθούν ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία:

  • Το ποσοστό απασχόλησης για γυναίκες με παιδιά είναι στο 56%, ενώ στους άνδρες με παιδιά στο 84%.
  • Σχεδόν οι μισές εργαζόμενες γυναίκες (46%) ξοδεύουν τουλάχιστον μία (1) ώρα την ημέρα στην εκπαίδευση ή τη φροντίδα τέκνων, εγγονών, ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ αντίστοιχα μόλις το 1/3 (32%) των εργαζόμενων ανδρών
  • Το 79% των γυναικών αφιερώνουν καθημερινά μία (1) ώρα ή περισσότερο σε μαγείρεμα και οικιακές εργασίες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 34%.

Αναμφισβήτητα, είναι ανάγκη να αναπτυχθούν περαιτέρω παρεμβάσεις αλλά και δομικές αλλαγές στην όλη λειτουργία του ευρύτερου πολιτικο-κοινωνικού συστήματος, με τη δημιουργία ενός νέου, ολοκληρωμένου, σχεδιασμού για την προστασία της μητρότητας, που θα ενδυναμώνει τις γυναίκες και θα βελτιώσει την εργασιακή τους ζωή, με την παροχή περισσότερων, αλλά και πιο στοχευμένων μέτρων στήριξης, με την ταυτόχρονη καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας περί ισότιμης συμμετοχής των φύλων σε όλα τα πεδία της οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν (π.χ. ολοήμερο σχολείο), αλλά ακόμα απομένει να γίνουν περισσότερα.

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου

Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλέφωνο: 22810 76496

Fax: 22810 76497

E-mail: [email protected]

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here