Σύρος: Οι επενδυτικές προτάσεις και ο καθοριστικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

0

Σύρος: Οι επενδυτικές προτάσεις και ο καθοριστικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Το σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σημερινή εποχή και σε μια Ελλάδα που διατηρείται ακόμη εγκλωβισμένη σε καθεστώς δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, έχει ένα δύσκολο και διττό ρόλο.

Αφενός θα πρέπει να επιβιώσει η ίδια χαράσσοντας πολιτικές που διαφοροποιούνται από την παλιά κρατικοδίαιτη λογική και την απόλυτη εξάρτηση από το -ούτως ή άλλως ανήμπορο να την στηρίξει- κράτος και αφετέρου, οφείλει να χαράξει στρατηγική βασισμένη στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων  για την στήριξη των κατά τόπους κοινωνικοοικονομικών αναγκών.

Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνει να κινείται η τοπική αυτοδιοίκηση στη γεωγραφική ενότητα της Σύρου, σε επίπεδο τόσο του Α’ όσο και του Β΄ Βαθμού. Προφανώς και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα ενός έτους, επενδυτές που κανείς δεν περίμενε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κατέθεσαν αναπτυξιακές προτάσεις τέτοιου μεγέθους, που εφόσον υλοποιηθούν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν ένα υπόβαθρο μελλοντικών προοπτικών πολύ πιο αισιόδοξων από τις σημερινές και ειδικότερα από τις προγενέστερες.

Τα γεγονότα που τεκμηριώνουν την παραπάνω αντίληψη είναι πολύ συγκεκριμένα:

Για την θετική έκβαση στην υπόθεση εξαγοράς του Νεωρίου από τον Όμιλο ΟΝΕΧ, εκτός από το καθοριστικό και σοβαρό ενδιαφέρον της εταιρίας η οποία συνδέεται άμεσα με την κορυφαία δύναμη του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, εξίσου σημαντική υπήρξε η στήριξη και οι διευκολύνσεις που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση, ο δυναμικός αγώνας του Εργοστασιακού Σωματείου των εργαζομένων, αλλά και η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που στήριξε βήμα προς βήμα τη μετάβαση στη νέα εποχή, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε αντίστοιχο της Περιφέρειας.

Εξαιρετικής σοβαρότητας θεωρείται η επενδυτική πρόταση του ισχυρού άνδρα της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, με σκοπό την αξιοποίηση των εκτάσεων του πρώην στρατοπέδου Ζαφείρη, η οποία ταυτίζεται στο μεγαλύτερο βαθμό της, με το master plan που εκπόνησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, γεγονός που πιστοποιήθηκε στις συναντήσεις του μεγαλοεπενδυτή με τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό. Αν το αρχικό master plan του Δήμου δεν ενδιέφερε τον κ. Ξενοκώστα, προφανώς και δεν θα κατέθετε καμία πρόταση για την υπόθεση του στρατοπέδου.

Αξίζει να σταθούμε και στις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στην Σύρο, οι οποίοι επιδίωξαν άμεση επαφή με τη διοίκηση του Δήμου και τον δήμαρχο προκειμένου να συζητούσαν μελλοντικές συνεργασίες και επενδυτικές προοπτικές.

Απολύτως ενδιαφέρουσες κρίνονται και οι επενδυτικές προτάσεις – έστω και σε μορφή πρόθεσης- των εταιριών Target Marine S.A. του εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνού και της IDIVEL llc που εκφράζεται από Αμερικανοκαναδικά συμφέροντα με σκοπό την αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων στη θέση Βαπόρια για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, ουδείς σοβαρός επενδυτής είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν, σήμερα όμως, κοντά στις υπόλοιπες αναπτυξιακές προοπτικές, εκδηλώνεται σπουδαίο ενδιαφέρον με την κατάθεση επίσημων προτάσεων τις οποίες καλείται να εξετάσει και να διαχειριστή με τη δέουσα προσοχή ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την θετικότατη έκβαση των συζητήσεων – διεργασιών ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη και στον Αμερικανό σκηνοθέτη Στίβεν Μπερνστάιν με στόχο τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στην Σύρο με γεύση από Hollywood.

Όλα τα παραπάνω έχουν μια άμεση ή έμμεση ταύτιση μεταξύ τους και δεν θεωρούνται τυχαία γεγονότα, αφού κανείς υποψήφιος επενδυτής δεν στρέφει το ενδιαφέρον του προς μία αγορά, αν το έδαφος δεν είναι πρόσφορο και αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες αναπτυξιακές συνθήκες. Στην περίπτωση της Σύρου, τα δεδομένα δείχνουν να διαφοροποιούνται σε σχέση με το παρελθόν και αυτή η αλυσίδα επενδυτικών προτάσεων που δημιουργείται, πιστώνεται σε σημαντικό βαθμό και στις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης.