Σύρος: Έφυγε απο την ζωή ο γνωστός γλεντζές Ξανθομάλλης…

0

Σύρος: Έφυγε απο την ζωή ο γνωστός γλεντζές Ξανθομάλλης…

 

Του Νίκου Σολάρη

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στις 21 Μαρτίου 2018 λίγο μετά την γιορτή του ο γνωστός , παραδοσιακός άνθρωπος που ήταν γνωστός σε όλη την Σύρο αλλά και σε κάθε επισκέπτη του νησιού, ο Ιωσήφ Δαλέζιος με το ψευδώνυμο ”Ξανθομάλλης” .

Το όνομά του ταυτίζεται με την γνωστή παραδοσιακή ταβέρνα στην Άνω Σύρο’’του Ξανθομάλλη !!.

Η ταβέρνα που είχε ο πατέρας του Μάρκος Δαλέζιος και συνέχισε ο Ιωσήφ. Ποιος δεν θυμάται την γραφική ταβέρνα γεμάτη από βαρέλια και κρασί από τα σταφύλια από το αγαπημένο του χωριό το Πλατύ Βουνί.

Το χωριό που μεγάλωσε, το χωριό που τα τελευταία χρόνια καθημερινά από το πρωί μέχρι το απόγευμα ήταν εκεί. Είναι το χωριό που αγάπησε ,το χωριό που πέρασε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του.

Χαρακτηριστικό ήταν η μεταφορά του μούστου με τα γαϊδουράκια στην ταβέρνα. Δεν ήθελε στο μαγαζί ούτε στάχτη να πέφτει κάτω.

Δεν θα ξεχάσω κάτι που το έζησα στο μαγαζί. Ήταν εκεί και έπινε το Βιταλάκι , ενενηντάρης τότε. Πήρε είδηση ο Ξανθομάλλης ότι από την σούρα του κατουρήθηκε . Το Βιταλάκι όμως του ζήτησε και άλλο κρασί . Οπότε η απάντηση του Ξανθομάλλη ήταν , σήκω φύγε γιατί αν πιεις και άλλο θα με χέ…ς στο τέλος.

 

Οι μεζέδες περιορισμένοι και το χαρακτηριστικό προς τους πελάτες ήταν , αν πεινάτε φέρτε φαγητό από το σπίτι σας. Ποιος δεν θυμάται τα γκαζόλια; κατευθείαν κρασί από την κάνουλα του βαρελιού, ένα εκείνος ένα ο πελάτης, ένα εκείνος ένα ο επόμενος και όποιος αντέξει.

Όταν δεν είχε πιει κρασί δεν του έπαιρνες λέξη από το στόμα. Όταν όμως είχε πιει τα ποτηράκια του τότε τα άκουγε για τα καλά ο Δήμαρχος, ο Νομάρχης, ο Βουλευτής ο Υπουργός και όποιος άλλος κατά την γνώμη του είχε κάνει κάτι στραβό.

Μία ταβέρνα που πραγματικά άφησε εποχή στην Άνω Σύρο. Πριν ανοίξει το καινούργιο βαρέλι το σταύρωνε για να είναι καλό το κρασί και το πρώτο ποτήρι το έπινε εκείνος. Πολλές φορές λίγο πριν ανοίξει το βαρέλι για να τον πειράξουν του έλεγαν θα φάμε ωραίες φακές, δηλαδή ότι το νέο βαρέλι θα είναι σκέτο ξύδι. Αλλά τα άκουγαν για τα καλά από την Ξανθομάλλη.

Ο Ξανθομάλλης ήταν ένας αγνός, φιλήσυχος ,ντόμπρος , αγαπητός απανωσυριανός τύπος. Το κρασί ήταν η πιο αγαπημένη του παρέα. Είναι από τους ανθρώπους που το όνομά του δεν έχει ξεχάσει και ούτε θα ξεχάσει κανένας.

Αγαπητέ κ. Ιωσήφ Δαλέζιε, αγαπητέ Ξανθομάλλη εκεί που είσαι θα βρεις αρκετούς φίλους , θα βρεις και την γυναίκα σου, κέρασε τους όλους από ένα Γκαζόλιο.

Καλό ταξίδι αγαπητέ Φίφη Ξανθομάλλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here