“Via dolorosa”: Ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού στην Άνω Σύρο (ΦΩΤΟ)

0
Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού

“Via dolorosa”: Ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού στην Άνω Σύρο (ΦΩΤΟ)

Στο λόφο της Άνω Σύρου, τελέστηκε όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού, με τη συμμετοχή πολλών πιστών από τις ενορίες της Σύρου, μαζί με τους ιερείς και τον Καθολικό Επίσκοπο π.Πέτρο Στεφάνου.

Παρουσία αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, ο καθιερωμένος Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού στην Άνω Σύρο.

Όλα τα παιδιά των ενοριών, οι νέοι ενθάρρυναν με την παρουσία τους, αλλά και πλήθος ενοριτών κάθε ηλικίας συνόδευσαν το ξύλο του Σταυρού τις δύο ώρες που διήρκησε η πορεία.

Η πορεία ξεκίνησε όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια  από το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου και κατέληξε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου μέσω της κεντρικής οδού και των παραδοσιακών στενών της Άνω Σύρου.

“Via dolorosa” ή “ο Δρόμος του Σταυρού” είναι τα ονόματα που έδωσε η ύστερη των χριστιανών ευσέβεια στην πορεία του Πάσχοντος Χριστού από το Πραιτώριο μέχρι τον Τάφο. Οι φύλακες και οι προσκυνητές της Αγίας Γης επεδίωξαν να δηλώνουν τούτους τους σταθμούς με εξωτερικά σημάδια (στήλες, εντοιχισμένες πλάκες, δείκτες κ.λπ.), στους τόπους όπου βάδισαν για τελευταία φορά οι πόδες του Ιησού.

Τα σημάδια της μνήμης κατέστησαν σημεία λατρείας, σταυροδρόμια ευλάβειας των πιστών, οι οποίοι επαναλάμβαναν τη διαδρομή κατά την Μεγάλη Εβδομάδα ή κατά την διάρκεια της ιεραποδημίας τους στα Ιεροσύλημα.

Έτσι διαμορφώθηκε στη Καθολική εκκλησία η παράδοση δεκατεσσάρων (14) σταθμών ή “στάσεων” (statio) του Κυρίου.

Τα θέματα των “στάσεων” αυτών ήσαν, κατά σειρά, τα εξής :

 1. H καταδίκη του Iησού απ’ τον Πιλάτο (βλ. Ματθ. 27, 24-26).
 2. Η επίθεση του Σταυρού επί των ώμων του Χριστού (βλ. Ιωάν. 19, 16-17).
 3. Η πρώτη πτώση του Iησού φέροντος το Σταυρό.
 4. Η συνάντηση του καταδικασθέντος Iησού με την Παναγία.
 5. Σίμων ο Κυρηναίος αναλαμβάνει να βαστάξει το Σταυρό του Κυρίου (βλ. Μαρκ. 15, 21· Ματθ. 27,32· Λουκ. 23,26).
 6. Η συνάντηση του Ιησού με τη Βερονίκη (παράδοση ιερού Μανδηλίου).
 7. Η δεύτερη πτώση του Iησού στην πύλη του κριτηρίου.
 8. Ο θρήνος των γυναικών που ακολουθούσαν το Χριστό (βλ. Λουκ. 23,27-31).
 9. Η τρίτη πτώση του Iησού στις υπώρειες του Γολγοθά.
 10. Οι στρατιώτες αφαιρούν τα ενδύματα από τον Iησού (βλ. Ιωάν. 19,23-24).
 11. Οι στρατιώτες προσηλώνουν το Χριστό στο Σταυρό.
 12. Οι στρατιώτες υψώνουν το Σταυρό εν μέσω δύο ληστών “εις τόπον λεγόμενον Γολγοθά, ό εστιν Κρανίου Τόπος” (Ματθ. 27, 33).
 13. Η Αποκαθήλωση.
 14. Η Ταφή του Κυρίου (βλ. Ιωάν. 19, 39-42).

Ο Πανσυριανός δρόμος του Σταυρού στη Άνω Σύρο

Κι φτάνουμε στο σήμερα και στη Σύρο. Η ενεργός συμμετοχή των πιστών στην τελετή ήταν αξιοσημείωτος αφού τον Σταυρό στην αρχή σήκωσαν παιδιά του κατηχητικού και εν συνέχεια σε κάθε στάση εναλλάσσονταν οι μεγαλύτεροι, ενώ με ιδιαίτερη προθυμία και ευλάβεια διάβαζαν τα αντίστοιχα κείμενα.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στην τελετή αυτή, ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα έστω και στο ελάχιστο, να μιμηθεί την πορεία του Χριστού προς το Γολγοθά. Όπως εκείνος ο οποίος αποφασισμένος ήρεμος και απόλυτα ελεύθερος φορτώνεται το ξύλο του Σταυρού με όλες μας τις αμαρτίες, βαδίζοντας πρώτοι και δείχνοντας πώς να υποφέρει κάνεις, αλλά και τον τρόπο αντοχής που είναι η αγάπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here