«Καλώς ήλθε το δολάριο» και στην Σύρο. Ξεσάλωσαν τα «ναυτάκια» τονώθηκε η αγορά

Η ταινία του ελληνικού κινηματογράφου «Καλώς ήλθε το δολάριο», προφανώς, είναι γνωστή σε όλους. Όπως είναι γνωστή και η υπόθεση της ταινίας που βασίζεται στην άφιξη του 6ου Αμερικανικού Στόλου στο λιμάνι του Πειραιά τη δεκαετία του 60’ και στην προετοιμασία, ειδικά των νυχτερινών καταστημάτων, ώστε να προσελκύσουν τα ωραία δολάρια των Αμερικανών ναυτών.

Μια μικρογραφία αυτής της ταινίας, σε νεότερη έκδοση, εκμοντερνισμένη και προσαρμοσμένη στα δεδομένα της σημερινής εποχής και της φυσιογνωμίας της Σύρου, αποτέλεσε η τετραήμερη επίσκεψη και παραμονή του Αμερικανικού πολεμικού σκάφους USNS Carson City στο λιμάνι της Ερμούπολης. Ως γνωστών, το συγκεκριμένο ταχύπλοο ήρθε στην Σύρο πριν από μία περίπου εβδομάδα με σκοπό την αναψυχή του 36μελούς πληρώματός του.

Κουβαρντάδες και «ερωτιάρηδες»

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, οι Αμερικανοί ένστολοι αποδείχθηκαν πολύ καλοί πελάτες της ντόπιας αγοράς και ειδικά των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Ερμούπολης με επίκεντρο τα εστιατόρια και τα νυχτερινά μπαρ. Οι τζίροι τους στα μαγαζιά της πόλης ήταν αξιοπρόσεκτοι, όπως και η διάθεσή τους για διασκέδαση φροντίζοντας να ξεσαλώσουν και να πάρουν μια μικρή γεύση από νυχτερινή έξοδο στην Ελλάδα, έστω κι αν αυτό συνέβη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη.

Το ίδιο αξιοπρόσεκτη ήταν και η παρουσία τους στο Καζίνο Σύρου, το οποίο τίμησαν δεόντως δοκιμάζοντας την τύχη τους με «γενναία» πονταρίσματα.

Ακόμη πιο αξιοπρόσεκτη, όμως, ήταν η παρουσία τους σε κάποια «ιδιαίτερα» νυχτερινά μπαρ στα οποία συχνάζουν όμορφες γυναίκες, οι οποίες φρόντισαν να τους αποζημιώσουν με την καλή τους συντροφιά. Μάλιστα, οι Αμερικανοί αποδείχθηκαν «ερωτιάρηδες», αφού σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέπτονταν αυτά τα μαγαζιά κάθε βράδυ αποκομίζοντας αξέχαστες εμπειρίες. Οι ίδιες πληροφορίες λένε οτι το νυχτερινό μαγαζί ”caramella” τους γλύκανε ιδιαίτερα…με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να βρίσκονται αρκετές ώρες και να διασκεδάζουν!

Συμπερασματικά, τα «ναυτάκια» του Carson City μπορεί να μη βρήκαν στην Σύρο τα καμπαρέ της Τρούμπας του 1967 ούτε τον Γιώργο Κωνσταντίνου για να τους κάνει τον διερμηνέα με τις όμορφες κοπέλες, όμως έμειναν ικανοποιημένοι με αυτά που είδαν στο νησί, γι αυτό και έκαναν ότι μπορούσαν για να αφήσουν στην τοπική αγορά τα ωραία τους χρήματα.

Σε περίπτωση δε, που στο πλαίσιο της «συριανοαμερικανικής φιλίας» που αναπτύσσεται τελευταία, οι επισκέψεις αντίστοιχων πλοίων στο νησί ενταθούν τότε το δολάριο στην αγορά της Σύρου –ειδικά τη νυχτερινή- θα κάνει «θραύση» (έστω κι αν οι περισσότεροι πλήρωναν με ευρώ).

Ωστόσο υπάρχει και η διαφορετική άποψη με όσους ισχυρίζονται ότι βλέπουν πιο μακριά… για το τι μπορεί να γίνει αν επισκεφτεί το νησί μας ένα μεγαλύτερο πλοίο με περισσότερους Αμερικανούς. Τον φόβο της Σούδας κανείς δεν μπορεί τον αποκλείσει καθώς η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

Μπορεί αυτή η φουρνιά να μην δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα (τσακωμούς,ζημιές) ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει… Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε παρατράγουδα σε ένα τόσο ήσυχο νησί, όπως είναι η Σύρος και δε θα χρειαστεί να επέμβουν οι μεγάλες δυνάμεις…

loading...

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μόνο σε δύο χώρες οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους: στην Ιαπωνία, επειδή δεν μιλάει κανένας και στην Ελλάδα, επειδή μιλούν όλοι.

  2. Πωπωπω ! Πόσο εύκολα οι Πράσινοι Συριανοί Σοσιαλι(η)στές ξέχασαν τα συνθήματα : ” Έξω οι Βάσεις του Θανάτου ” , ” ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο ” που τους παραμύθιαζε ο Μεγάλος τους Ηγέτης ! Τώρα σου άρεσε που τα αμερικανάκια άφησαν λεφτά στο νησί !

    Θυμάσαι Σπυράκο , Δημητράκη , Γιωργάκη , Αντωνάκο , Κωστάκη ? Τότε που κρατούσες τις πράσινες σημαίες περήφανος για την Αλλαγή ? Βλέπεις σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής του μεγαλύτερου λαοπλάνου που γνώρισε ο τόπος ! Δεν σε νοιάζει ? Α, ναι , εσύ διόρισες τη κορούλα σου και τον αξιαγάπητο γιόκα σου στο Δημόσιο ! Έχουν έναν άξιο μισθό , εργάζονται άλλωστε σκληρά εκεί ! Που να δεις και τα χειρότερα που έρχονται ! Τότε θα καταλάβεις τι σήμαινε ” Τσοβόλα δώστα όλα ” ! Υπομονή , μέχρι το 2025 θα το καταλάβεις και ας έχουμε ….. βγει από τα μνημόνια όπως μας υπόσχονται ! Θα δεις τη σύνταξη σου στα 400 ευρώ !

    Τι άλλο θα δω ακόμα σε αυτό το δύσμοιρο τόπο ?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here