«Η επανέναρξη του Νεωρίου συμβολίζει την έξοδο από την κρίση»

Τι είπε ο πρωθυπουργός για Σύρο και νησιωτικές πολιτικές. Ξανά στις Κυκλάδες μετά το Πάσχα 

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο δημαρχιακό μέγαρο Ερμούπολης, λίγο πριν τα εγκαίνια της Ά’ Φάσης του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά την άφιξή του στην Σύρο μετέβη στο ιστορικό δημαρχείο συνοδευόμενος  από τον ο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη, τους τρεις βουλευτές του νομού Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο, Νίκο Μανιό και Αντώνη Συρίγο και τη βουλευτή Β’ Αθήνας Χαρά Καφαντάρη.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός που είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του στο ιδιαίτερο γραφείο του, συζητώντας διάφορα ζητήματα που αφορούν την Σύρο, όπως οι εξελίξεις στο Νεώριο, επέκταση του αεροδρομίου, η υπόθεση της αξιοποίησης του π. στρατοπέδου, ο προγραμματισμός έργων κλπ. Στη σύσκεψη που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης,  ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και οι πέντε αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Σύρου, οι δήμαρχοι Σερίφου, Κύθνου, Σικίνου και Κιμώλου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και εκπρόσωποι του Εργοστασιακού Σωματείου των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.

Συνέδεσε το Νεώριο με την έξοδο από την κρίση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του Νεωρίου και στις απολύτως θετικές εξελίξεις που σηματοδοτούν την άμεση επαναλειτουργία του ναυπηγείου. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «η περίπτωση του Νεωρίου ήταν μια χαρακτηριστική πληγή στο σώμα της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, μετά από το δύσκολο και επιτυχημένο αγώνα που δόθηκε, το Νεώριο αποτελεί ένα χειροπιαστό δείγμα ότι η χώρα μας εξέρχεται από την οικονομική κρίση».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η επανέναρξη του Νεωρίου συμβολίζει ότι η πραγματική οικονομία παίρνει μπροστά, στην καθημερινότητά μας υπάρχει αλλαγή, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, βγαίνουμε πραγματικά από την κρίση. Δεν αρκούν οι δείκτες της ανάκαμψης, πρέπει να το δούμε χειροπιαστά, στην πραγματικότητά μας την καθημερινή γι αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έχουμε αυτή την εξέλιξη».

Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεσή του να δώσει το παρών στα εγκαίνια της νέας εποχής του Νεωρίου που προσδιορίζονται στις αρχές του καλοκαιριού. Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εγκαινίων, ο κ. Τσίπρας είχε θερμό χαιρετισμό με το νέο ισχυρό άνδρα του Νεωρίου, Πάνο Ξενοκώστα.

Ξανά στην Σύρο μετά το Πάσχα

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, επίσης, ότι μετά το Πάσχα θα επισκεφθεί ξανά την Σύρο προκειμένου να συμμετάσχει στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στο οποίο θα λάβει μέρος το σύνολο των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ελληνικής κυβέρνησης και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις Κυκλάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί  στο σπουδαίο έργο πνοής της διασύνδεσης, επισημαίνοντας τα ποικίλα οφέλη του όπως η διασφάλιση επαρκούς ηλεκτροδότησης των νησιών, η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η εξοικονόμηση τεράστιων οικονομικών πόρων για τη μεταφορά ενέργειας και το άνοιγμα για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η σύσκεψη δεν είχε μεγάλη διάρκεια και ο χαρακτήρας της ήταν περισσότερος εθιμοτυπικός παρά τεχνικός. Δεν αναλύθηκαν, ούτε εξειδικεύτηκαν θέματα λόγω πίεσης χρόνου, πάντως δόθηκε ο λόγος σε όλους τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι έθεσαν διάφορα ζητήματα στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.

Τουρισμός, συγκοινωνίες και μεταφορικό ισοδύναμο

Ωστόσο, αξίζει να σταθούμε σε κάποια ζητήματα που έθιξε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της διασύνδεσης.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα του τουρισμού, τονίζοντας ότι η χώρα μας, κάθε χρόνο σπάει τα ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών και κατά την εκτίμησή του κ. Τσίπρα, κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και το φετινό καλοκαίρι.

Επίσης, αναφέρθηκε στις θαλάσσιες συγκοινωνίες δεσμευόμενος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί σύμβαση με πλοιοκτήτρια εταιρία ούτως ώστε να επαναδρομολογηθεί και δεύτερο πλοίο στις ενδοκυκλαδικές συγκοινωνίες. Ακόμη, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι το φετινό καλοκαίρι οι γραμμές των Κυκλάδων θα είναι αισθητά ενισχυμένες με νέα συμβατικά πλοία και ταχύπλοα που έχει προγραμματισθεί να δρομολογηθούν.

Ειδικά για την Σύρο, είπε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα συνδεθεί τόσο με τη Ραφήνα όσο και με το Ηράκλειο Κρήτης.

Ο αρχηγός της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στις αρχές του μεταφορικού ισοδύναμου που μέσα στους επόμενους μήνες θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για πρώτη φορά. Μπορεί, σε πρώτη φάση, οι Κυκλάδες να μην συμπεριλαμβάνονται στα νησιά που θα εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι από το 2019 το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύει για όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

Όπως είπε, στόχος του μεταφορικού ισοδύναμου είναι η μείωση του κόστους στις θαλάσσιες μεταφορές και η εναρμόνιση του με τα υπόλοιπα είδη συγκοινωνιών της χώρας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μεταφορικό ισοδύναμο περιλαμβάνει επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) και των καυσίμων.

Το σχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο των νησιών θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο επικείμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here