Δεν αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

0

Δεν αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Δεν έγινε αποδεκτό από τον Τούρκο εισαγγελέα το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων κρατούμενων στρατιωτικών, που κατατέθηκε σήμερα από τους δικηγόρους τους.

Στον απόηχο της Συνόδου της Βάρνας, όπου οι Ευρωπαίοι, με προεξάρχοντα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησαν από τον Ταγίπ Ερντογάν την απελευθέρωσή τους πριν από το Πάσχα,  η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακιστέοι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί.

Οι δύο δικηγόροι κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης, τονίζοντας πως έχουν παραδώσει τους κωδικούς PIN των κινητών τηλεφώνων των δύο αξιωματικών.

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ και άλλα μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι». Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.

Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση». Τέλος, υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».

Οι δικηγόροι των Ελλήνων πρότειναν εκ νέου να μεταφερθούν στο προξενείο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διεμήνυσε πως στο συγκεκριμένο ζήτημα τη στρατηγική τη χαράσσει ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι δυο αξιωματικοί θα απελευθερωθούν πριν από το Πάσχα.

Καμμένος: Στο θέμα των στρατιωτικών, εγώ χαράζω τη στρατηγική

Εγώ χαράσσω τη στρατηγική του υπουργείου Άμυνας όσον αφορά τους χειρισμούς στο θέμα των δύο στρατιωτικών, ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους ο Πάνος Καμμένος στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ αυτών και ο Φώτης Κουβέλης.

Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μίλησε πάλι για «ομηρία» των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ένας χαρακτηρισμός στον οποίο είναι αντίθετος ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

«Ο κ. Κουβέλης έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε άψογα», τόνισε.

«Στο θέμα των στρατιωτικών, εγώ χαράζω τη στρατηγική. Όταν μίλησα για ομηρία, γνώριζα ακριβώς τι γινόταν. Και ο Μητσοτάκης μίλησε για ομηρία. Η επιλογή να θέσω θεσμικά το θέμα από την πρώτη στιγμή, ήταν αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Είναι όμηροι γιατί βρίσκονται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για ένα παράπτωμα, σαν αυτά που συμβαίνουν συχνά στα σύνορα και λύνονται επί τόπου και χωρίς να υπάρχει ακόμη κατηγορητήριο. Έχω επιβεβαιωθεί για την «ομηρία» τους», υπογράμμισε.

«Είναι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί, φυλάνε και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Τα 3 δισ. που πήρε ο Ερντογάν τα πήρε γιατί υπήρξε συμφωνία με ΕΕ για την μετανάστευση. Είναι και νατοϊκοί στρατιωτικοί. Εγώ τη χαράζω τη στρατηγική σε πλήρη συνεννόηση με πρωθυπουργό. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά τους σχόλια, λυπάμαι που έχω επιβεβαιωθεί. Η παρέμβαση του Γιουνκέρ θα οδηγήσει στην απελευθέρωσή τους πριν από το Πάσχα. Εάν η Τουρκία είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί τους στρατιωτικούς για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο», πρόσθεσε.

newpost.gr

loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here