Αρχές καλοκαιριού η έναρξη της Β’ Φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Μετά και την επίσημη ολοκλήρωση της Α’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και την πραγματοποίηση των εγκαινίων από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Δευτέρα και μόνη κατασκευαστική εκκρεμότητα την ηλέκτριση της Μυκόνου και της Δήλου, η οποία θα διευθετηθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, σειρά έχει η Β’ Φάση που θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια του εφοδιασμού των Κυκλάδων.

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών που υποβλήθηκαν για τα έργα της επόμενης φάσης, από τον ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 3 είναι οι εταιρίες που έχουν υποβάλει προσφορές και αναμένουν την αξιολόγηση τόσο του τεχνικού όσο και του οικονομικού μέρους των φακέλων τους προκειμένου να γίνει η κατακύρωση του διαγωνισμού και να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος.

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός των έργων της Β΄ Φάσης ανέρχεται στο ποσό των 71 εκατ. ευρώ (ποσό πλην ΦΠΑ). Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η δεύτερη φάση της διασύνδεσης να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και οι 3 εταιρίες που διεκδικούν τα επιμέρους έργα είναι η ιταλική Prysmian, η ελληνική Cenergy (Ελληνικά Καλώδια), οι οποίες συμμετείχαν στην κοινοπραξία που κατασκεύασε την πρώτη φάση του έργου και η γαλλική Nexans.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ολοκλήρωση Α΄ Φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων που εγκαινιάστηκε στις 19/3 από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανοίγει το δρόμο για την προώθηση και της Β΄ Φάσης του έργου η οποία αναμένεται να εισέλθει στο στάδιο της κατασκευής εντός του επομένου διμήνου.

Οι προσφορές που έχουν κατατεθεί και αξιολογούνται αφορούν:

– Στην αναβάθμιση και αντικατάσταση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων μεταξύ Άνδρου-Λιβαδιού (14,5 χλμ.) και Άνδρου-Τήνου (4 χλμ.), με συνολικό κόστος 23,56 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το τμήμα του διαγωνισμού συμμετείχαν και οι τρεις εταιρίες Prysmian, Nexans και Cenergy (Ελληνικά Καλώδια).

– Στην «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων 150kV XLPE για τις Διασυνδέσεις Πάρος–Νάξος και Νάξος–Μύκονος», που αφορά διασύνδεση μήκους περίπου 47,6 χλμ. με προϋπολογισμό 52,08 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν δυο προσφορές από τις εταιρίες Prysmian και Cenergy.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου εντός του επομένου διμήνου, ώστε η Β΄ Φάση της Διασύνδεσης να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2019. Η Β’ φάση του έργου στην ουσία κλείνει το βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και θωρακίζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αυτών εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτηση τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ).

Αν και ο νέος σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση και αποξήλωση των πεπαλαιωμένων ΑΣΠ που λειτουργούν με πετρέλαιο, για λόγους κάλυψης έκτακτων ενεργειακών αναγκών, κάποιοι Σταθμοί θα μείνουν στη θέση τους λειτουργώντας ως εφεδρείες στο ενδεχόμενο βλάβης των υποβρύχιων καλωδίων, των οποίων η αποκατάσταση είναι μια γενικά δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση.

Αν και είναι νωρίς να μιλήσουμε για την Γ’ και τελευταία φάση του έργου η οποία περιλαμβάνει την ολοκλήρωση πια της διασύνδεσης με την πόντιση και δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερα νησιά. Σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, η δημοπράτηση της Γ’ φάσης προβλέπεται για τον Δεκέμβρη του 2020.

ypodomes.com

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here