Αδριανούπολη: Αναβλήθηκε η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

0

Αδριανούπολη: Αναβλήθηκε η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και o λοχίας επαγγελματίας οπλίτης Δημήτρης Κούκλατζης κατηγορούνται για «είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», αν και τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν στην κατηγορία “απόπειρα κατασκοπείας”! Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές αρχές, ότι το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν θα αλλάξει επί τα χείρω.

Οι Σελίν Οζέλ και Χακάν Γιαλτσιντούγ, συνήγοροι των στρατιωτικών, υπέβαλαν σήμερα την ένστασή τους στο 1ο Πρωτοδικείο Αδριανούπολης, στο Δικαστικό Μέγαρο Αδριανούπολης, κατά της απόφασης κράτησής τους, ζητώντας την αποφυλάκισή τους.

Αν το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση ένστασης, θα οριστεί τακτική δικάσιμος, κάτι που μπορεί να πάρει μέρες ή εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, οι γονείς των δύο στρατιωτικών, έλαβαν άδεια από τον εισαγγελέα και επισκέφτηκαν τα παιδιά τους στη φυλακή.

Η υγεία των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού είναι καλή, υπάρχει επικοινωνία του Πενταγώνου με τους δικηγόρους τους αλλά και με τον πρόξενο της Αδριανούπολης. «Αν χρειαστεί θα υπάρξει και τρίτη επικοινωνία των ΑΓΕΕΘΑ, αλλά το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών» διευκρινίζεται από τη Μεσογείων.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των Καστανεών, Σταύρος Τζαμαλίδης, δήλωσε ότι «στο χρόνο συνέβαιναν πέντε παρόμοια περιστατικά σε περίπτωση που φούσκωναν τα νερά του ποταμού και υπήρχε κακοκαιρία».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μια ακόμα έκφραση της βούλησης της Τουρκίας για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. «Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν άμεσα πίσω, είναι προφανές ότι με στολή δεν κάνεις κατασκοπεία» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

“Να εφαρμόσει όλα τα προβλεπόμενα”, ζήτησε από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Η Τουρκία έχει μια αυξημένη νευρικότητα. Νομίζει ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Οφείλει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα», υπογράμμισε.

Γονείς στρατιωτικών: Να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι γονείς των δύο στρατιωτικών δεν θα παραστούν στη δίκη.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού, ‘Αγγελου Μητρετώδη μιλώντας στην εφημερίδα “Το Έθνος” το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν πίσω καλά τα παιδιά.

Από αυτά που είμαι σε θέση να ξέρω είναι ότι μέχρι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους τους φέρθηκαν άψογα. Τι έγινε μετά τη μεταγωγή δεν ξέρω… Να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτή είναι η αγωνία μου πλέον, γιατί γνωρίζω πως τα δικονομικά θέματα έχουν μια σειρά και δεν μπορούν να επηρεαστούν από παρεμβάσεις”, λέει ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή του Έβρου.

Την ίδια ώρα οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους “δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό που θέλουν είναι τα δυο παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και να επιστρέψουν γρήγορα”.

Το μήνυμα του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

«Όλες μας οι σκέψεις και όλες μας οι προσπάθειες πρέπει τώρα να συγκεντρώνονται στην υποστήριξη των δυο παιδιών μας που δοκιμάζονται στις τουρκικές φυλακές», σχολίασε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος, μέσω Twitter, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία και δικάζονται σήμερα στην Αδριανούπολη,

Ο Ερντογάν κρατά στα χέρια του την τύχη τους;

Φουντώνουν τις τελευταίες ώρες τα σενάρια που θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έλειπε σε ταξίδι όταν σημειώθηκε το περιστατικό, να καθορίζει την εξέλιξη της υπόθεσης. Σύμφωνα με πηγές από την Τουρκία, όπως αναφέρει το hellasjournal.com, ο Ερντογάν «θα παίξει το παιχνίδι για όσο καιρό τον βολεύει». Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα βιαστεί να πάρει αποφάσεις. Παρά τις δημόσιες καθησυχαστικές δηλώσεις, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται προβληματισμένη για την εξέλιξη που μπορεί να έχει ένα ζήτημα καθώς ένα ζήτημα «χαμηλής πολιτικής», που θα μπορούσε να επιλυθεί με άμεσο τρόπο, απειλεί να μετατραπεί σε ένα ακόμη ανοικτό μέτωπο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, και μάλιστα σε μία περίοδο που η ένταση από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο κλιμακώνεται.

Το απόγευμα της Κυριακής έγιναν, εξάλλου, γνωστές οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος και διεμήνυσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα δώσει εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη την οποία η Τουρκίαδεν εγκρίνει.

Το ενδεχόμενο ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους

Ο τουρκικός Τύπος αφήνει «ανοιχτό»  το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να εκμεταλλευθεί το θέμα για να «πάρει πίσω» τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Με δημοσίευμά της η Haber Turk κάνει ξεκάθαρα λόγο για ανταλλαγή με τους «8». «Για ποιο λόγο να πέρασαν αυτοί; Είναι χρήσιμοι για τους νέους κανόνες των διεθνών σχέσεών μας. Δεν έχω καμία υποψία πως θα μείνουν εδώ μέχρι να γίνει η ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους, μέλη των γκιουλενιστών που διέφυγαν στην Ελλάδα» γράφει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως – σε κάθε περίπτωση – το σενάριο της «ανταλλαγής» πάσχει, δεδομένου ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δεν βρίσκονται παρά τη θέλησή τους στην Ελλάδα, αλλά έχουν ζητήσει άσυλο και, ήδη, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν απαγορεύσει την έκδοσή τους. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μία περίπτωση «αμοιβαίας ανταλλαγής» μεταξύ δύο χωρών που κάθε μία κρατά άνδρες της άλλης πλευράς.

newpost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here