VAR (Video Assistant Referee): Και στην Ελληνική Super League από τη Σεζόν 2018-19

0
VAR VIDEO ASSISTANT REFEREE ΕΛΛΗΝΙΚΗ SUPER LEAGUE

VAR (Video Assistant Referee): Και στην Ελληνική Super League από τη Σεζόν 2018-19

Στα μέσα Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του Προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Ευάγγελου Γραμμένου, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εφαρμογή του VAR, του συστήματος υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο, στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της συνάντησης, υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την υλοποίηση του έργου από πλευράς οικονομικής στήριξης. Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως, καθώς ο Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει τις σχετικές δαπάνες, εντάσσοντας το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και απαλλάσσοντας την ΕΠΟ από τη χρηματοδότησή του.

Επομένως, η νέα τεχνολογία βίντεο θα κάνει το ντεμπούτο της στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη σεζόν 2018-19. Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καλωσόρισε το σύστημα VAR και δήλωσε: «Θα αναπτύξουμε μια υπηρεσία – κόσμημα για το αγαπημένο παιχνίδι του Έλληνα φίλαθλου, η οποία θα αυξήσει την αξιοπιστία του και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στη χαρά του πλέον λαοφιλούς αθλήματος σε όλη την υφήλιο».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε από την πλευρά του ότι γίνεται ένα ακόμα βήμα στον μεγάλο αγώνα για τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης αυτού του πολύπαθου χώρου. Το σύστημα VAR είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας Πολιτείας και ΕΠΟ. Θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή».

Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι το κέντρο δεδομένων του συστήματος VAR θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών.  Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος: «Πλέον, η ΕΠΟ συνεργάζεται με την ελληνική Πολιτεία. Το σύστημα VAR θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η κυβέρνηση συντάσσεται μαζί μας σε αυτό».

Η ΕΠΟ σε συνεργασία με τη FIFA θα εκπαιδεύουν τους διαιτητές στη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας το καλοκαίρι πριν από τη σεζόν 2018-2019.

Πρόσφατα, το σύστημα VAR εισήχθη σε διάφορες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, με χώρες όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία να δοκιμάζουν την τεχνολογία αυτή στους αντίστοιχους αγώνες κυπέλλου.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση του, καθώς κάποια διαιτητικά λάθη δεν αμφισβητήθηκαν από το VAR, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παρέμβει εάν είναι σαφές από το βίντεο ότι υπάρχει εσφαλμένη απόφαση.

Η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν 2017-18 φτάνει στο τέλος της και το ενδιαφέρον στρέφεται στις ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης της Super League, αλλά και σε εκείνες που κινδυνεύουν να υποβιβαστούν ενόψει της νέας σεζόν 2018-19.   Πλατανιάς, ΑΟΚ και Απόλλων Σμύρνης παλεύουν για να παραμείνουν στην κορυφαία κατηγορία, ενώ ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν βάλει στο στόχαστρο την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Ο ερχόμενος Σεπτέμβρης θα σημάνει την έναρξη του νέου Πρωταθλήματος της Super League, με την εισαγωγή του VAR να θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο θα διέπεται από διαφάνεια και αξιοπιστία.