Κατασκεύασαν το Συριανό Παραδοσιακό Στεφανωτό!

0

Κατασκεύασαν το Συριανό Παραδοσιακό Στεφανωτό!

Στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων Το  Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου ‘’ΑΡΩΜΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ‘’, υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και του Τμήματος Πολιτισμού έδωσε την δυνατότητα στα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Ερμούπολης να μάθουν να κατασκευάζουν το Συριανό Παραδοσιακό στεφανωτό (‘Έτσι όπως το έλεγαν στη Σύρο το χαρταετό).

Το ‘’ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ‘’ Θεματοφύλακας των παραδόσεών μας συνεχίζει να μεταφέρει στη νεολαία μας τις παραδόσεις του τόπου μας.

Σαράντα παιδιά από το 1ο Δημοτικό σχολείο Ερμούπολης παρακολούθησαν από τον εξπέρ και λάτρη του στεφανωτού κ. Βλάχο Λευτέρη τον τρόπο και τις λεπτομέρειες κατασκευής του Συριανού Παραδοσιακού Στεφανωτού.

Το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν τεράστιο, με δεκάδες ερωτήσεις, προκειμένου να μπορέσουν  να μάθουν να κατασκευάζουν το στεφανωτό.

Ο υπεύθυνος του Άρωμα Παράδοσης κ. Νίκος Σολάρης ενημέρωσε τα παιδιά σχετικά με την πορεία του στεφανωτού στην Σύρο, για τα κούλουμα στα Λαζαρέτα που ήταν τότε τα μοναδικά στην Σύρο και διάφορες λεπτομέρειες για το στεφανωτό, όπως τα μηνύματα που έστελναν.

Στα παιδιά δόθηκε ένα σχέδιο του στεφανωτού με τις επί μέρους ονομασίες καθώς επίσης ένα χαρτί με τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή του.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Λευτέρης έχει μια τεράστια έκθεση  στεφανωτών στην οικεία  του, όπου αρκετά από αυτά έχει δωρίσει σε φτωχά παιδιά  και σε συλλόγους ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ.

Το Στεφανωτό που κατασκευάστηκε, δόθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ θέλει να ευχαριστήσει την Αντιδήμαρχο  Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού  για την γόνιμη συνεργασία καθώς επίσης και το προσωπικό του τμήματος πολιτισμού που είναι οι αφανείς ήρωες της κάθε δραστηριότητας του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Διευθυντή του πρώτου Δημοτικού Σχολείου κ. Βλαχόπουλο Σπύρο που δέχτηκε με ευχαρίστηση να συμμετέχει το σχολείο του σε αυτή την δραστηριότητα.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Καπετάνιο…των Στεφανωτών κ. Λευτέρη Βλάχο  που πάντα είναι κοντά μας σε κάθε πρόσκλησή μας.

Καλές Αποκριές και καλά Κούλουμα.