Παρέλαση στην Αθήνα θα κάνουν οι Κουδουνάτοι και Κορδελάτοι της Νάξου

Η παράδοση της Αποκριάς κυριαρχεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δίνοντας στο φετινό καρναβάλι μία γεύση από τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της Ελλάδας.

Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και Ναξιώτικα δρώμενα με Κουδουνάτους (από το Σύλλογο Φιλωτιτών) και Κορδελάτους. Τα δημοφιλή Ναξιώτικα έθιμα ταξιδεύουν στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος για να τα γνωρίσουν όσοι δεν τα ξέρουν αλλά και να τα βιώσουν όσοι δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Νάξο τις Απόκριες. 

Η πλατεία Συντάγματος από την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, μετατρέπεται σε μία μεγάλη θεατρική σκηνή, η οποία θα φιλοξενήσει συναυλίες, παραστάσεις χορού και δρώμενα αναβίωσης τοπικών εθίμων από όλη την χώρα, που θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους και θα τους μυήσουν στην παραδοσιακή αποκριάτικη Ελλάδα. 

Οι εκδηλώσεις του τριημέρου στην πλατεία Συντάγματος

koudounatoi kordelatoi filoti 17

Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου

12.00-14.00: Μουσική παρέλαση με τον Λευτέρη Γρηγορίου και τα Global Νταούλια. Διαδρομή: Σύνταγμα, Ερμού, Αιόλου, Μοναστηράκι.
14.00-15.00: Το εθιμικό δρώμενο των Κουδουνάτων από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.
15.00-16.00: Αναπαράσταση του εθιμικού δρώμενου των Κορδελάτων από τη Νάξο και αποκριάτικοι χοροί της Σάμου και της Ικαρίας από την ομάδα του πολιτιστικού φορέα Βάκχαι.

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

13.30-15.00: Τρεις μουσικοί επί σκηνής. Οι Βασίλης Σκούτας, Δημήτρης Μηταράκης και Γιάννης Ζαρίας ερμηνεύουν ρεμπέτικα, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια.

15.00-16.00: Αναπαράσταση του εθιμικού δρώμενου των Φανών της Κοζάνης, αποκριάτικοι χοροί από τα Μέγαρα Αττικής και στιγμιότυπα από την Αθηναϊκή Αποκριά από την ομάδα του πολιτιστικού φορέα Βάκχαι.

16.30 – 17.30: Αποκρεύουμε στην Αθήνα. Παραδοσιακοί χοροί από την Ομάδα Χορού Ενηλίκων του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Λ. Αλεξάνδρας και των γυμναστηρίων Φορμίωνος και Πρέκα.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου

13.00-14.00: Αναπαράσταση εθιμικών δρώμενων από τη Θράκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αργυρούπολης Χοροέκφραση.

Τις εκδηλώσεις του τριημέρου στο Σύνταγμα θα πλαισιώσουν συναυλίες, πάρτι και παραδοσιακά δρώμενα σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά στην Πινακοθήκη, τα Μουσεία και τα Πολιτιστικά Κέντρα του δήμου Αθηναίων.

naxostimes.gr

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here