Νόμος Κατσέλη και διαγραφή οφειλών: Τι ισχύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας

0
ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Νόμος Κατσέλη και διαγραφή οφειλών: Τι ισχύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η διαγραφή των οφειλών αποτελεί το ζητούμενο για χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Επειδή αυτό το θέμα λοιπόν απασχολεί πολλούς από εσάς τους αναγνώστες μας εμείς μιλήσαμε με έναν διακεκριμένο Δικηγόρο στην Θεσσαλονίκη, τον κ.Ζηδιανάκη Μιχαήλ και τον ρωτήσαμε σχετικά τα κόκκινα δάνεια και τον Νόμο Κατσέλη.

Πως μπορεί κάποιος να προστατέψει την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό;

Μπορεί κάποιος να προστατεύσει με βεβαιότητα την πρώτη κατοικία από την κατάσχεση μόνον στην περίπτωση όπου έχει υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη και έχει υποβάλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι και το τέλος του 2018 την 31/12/2018 για να είμαστε πιο ακριβείς.

Από εκεί και έπειτα όποιος δεν έχει φροντίσει να ενταχθεί στον νόμο θα μπορέσει να σώσει την πρώτη κατοικία μόνον και μόνον εάν είναι συνεπής σε όλες του τις υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες αλλά και στο δημόσιο.

Είναι εφικτό το κούρεμα των οφειλών;

Οι οφειλέτες που θα ενταχθούν τελικά στον Νόμο Κατσέλη μπορούν να πετύχουν το επιθυμητό κούρεμα των οφειλών αλλά και την οριστική διαγραφή των οφειλών, αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομική αλλά και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη σε κάθε περίπτωση.

Ειδικά στην περίπτωση των ατόμων που δεν έχουν κανένα ακίνητο στο όνομά τους και ένα πολύ μικρό έως και καθόλου εισόδημα, μπορούν να επιτύχουν και ολική διαγραφή χρέους.

Η ρύθμιση στην περίπτωση εκείνων που δεν έχουν κατοικία πραγματοποιείται δικαστικά και διαρκεί, στο σύνολό της, μόνο 3 χρόνια.

Τι γίνεται αφού καταθέσει κάποιος αίτηση για υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη;

Εάν δεν έχει εγγραφεί κάποια υποθήκη οι τόκοι των καταναλωτικών δανείων αλλά και οι τόκοι των καρτών παγώνουν μέχρις ότου το δικαστήριο αποφασίσει κάτι διαφορετικό.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι αυτομάτως σταματούν και τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση στον Νόμο Κατσέλη;

Ο Νόμος Κατσέλη σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί μία σανίδα σωτηρίας ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα. Ας μην ξεχνάμε πως καμία θεραπεία δεν είναι πανάκεια και αυτό ισχύει και για τους νόμους.

Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποια κίνηση είναι η πιο συμφέρουσα για εμάς και τι θα έπρεπε να κάνουμε.

Οι Δικηγόροι στην Θεσσαλονίκη είναι διαθέσιμοι για εσάς και θα απαντήσουν σε όλες σας τις ερωτήσεις.

Δείτε περισσότερα:

loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here